Myanmar'a uluslararası baskı sürdürülsün çağrısı
Bangladeş İçişleri Bakanı Kemal, "Uluslararası baskılar azalırsa, Myanmar, Arakanlı Müslümanların topraklarına geri dönmesi için hiçbir şey yapmayacak. Arakanlı Müslümanlar (topraklarına) geri dönemezse, karanlık bir gelecekleri olur." dedi
BangladeÅŸ Ä°çiÅŸleri Bakanı Asaduzzaman Han Kemal, Myanmar'da uÄŸradıkları zulümden kaçarak BangladeÅŸ'e sığınan Arakanlı Müslümanların topraklarına geri dönmesi için diplomatik baskıların devam ettirilmesi çaÄŸrısı yaptı.
Kemal, ülkesindeki Arakanlı Müslümanların durumu, topraklarına geri dönüÅŸ sürecine iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde bulundu.
Kemal, "Uluslararası baskılar azalırsa, Myanmar, Arakanlı Müslümanların topraklarına geri dönmesi için hiçbir ÅŸey yapmayacak." dedi.
BangladeÅŸ hükümetinin, Arakanlı Müslümanların güvenli ÅŸekilde evlerine dönmelerini saÄŸlamak için çaba sarf ettiÄŸini belirten Kemal, "Arakanlı Müslümanlar (topraklarına) geri dönemezse, karanlık bir gelecekleri olur." diye konuÅŸtu.
Güvenlik Uzmanı Sakhawat Hüseyin de Myanmarlı yetkililerin Arakanlı Müslümanların topraklarına geri döndürülmesi konusunda samimiyetlerini sorgulayarak, "Myanmar, (bu konuda) BangladeÅŸ ile sadece uluslararası basına malzeme vermek için ikili görüÅŸme yaptı." ifadesini kullandı.
Türkiye'nin, Arakanlı Müslümanların uÄŸradığı zulmün dünya kamuoyuna duyurulmasında üstlendiÄŸi rolü öven Hüseyin, baÅŸta Suudi Arabistan olmak üzere Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatına (Ä°Ä°T) üye devletlerin Myanmar'a bu konuda uygulanacak baskıya dahil olmaları gerektiÄŸini vurguladı.
Dakka Üniversitesi Uluslarararası Ä°liÅŸkiler Bölümünden sığınmacılar ve göç uzmanı Prof. Dr. Ä°mtiyaz Ahmed de, "Uluslararası seviyede sesimizi yükseltmezsek, Myanmar Arakanlı Müslümanların geri dönüÅŸ sürecini ertelemeye devam edecek." diye konuÅŸtu.
BangladeÅŸ hükümetinin, Myanmar hükümetine baskı uygulamak için Çin, Hindistan ve diÄŸer GüneydoÄŸu Asya Ülkeleri BirliÄŸi (ASEAN) üyesi ülkelere heyet göndermesi gerektiÄŸini dile getiren Ahmed, "Böylece Arakanlı Müslümanların geri dönüÅŸü bir an önce baÅŸlar." ifadesini kullandı.
BangladeÅŸ Ä°çiÅŸleri Bakanlığı Sekreteri Mustafa Kemal Uddin ve Myanmar Ä°çiÅŸleri Bakanlığı Sekreteri Tin Myint, geçen hafta Myanmar'ın baÅŸkenti Nepido'da bir araya gelmiÅŸti.
Toplantıda iki ülke arasında, sınır iÅŸ birliÄŸi konusunda mutabakat imzalandığı ve tarafların Arakanlı Müslümanların BangladeÅŸ'e geçiÅŸlerinin durdurulması konusunda anlaÅŸtığı belirtilmiÅŸti.
Tin Myint, "BangladeÅŸ'e geçen Arakanlı Müslümanların geri alınması konusunda daha fazla görüÅŸme yapmamız lazım." ifadesini kullanmıştı.
BangladeÅŸ DışiÅŸleri Bakanı Mahmud Ali, 2 Ekim'de Dakka'da Myanmar Devlet BaÅŸkanlığı Genel Sekreteri U Kyaw Tint Swe ile görüÅŸmüÅŸtü.
GörüÅŸmenin ardından Myanmar yönetimi, ordu ve fanatik Budistlerin saldırıları sonucu BangladeÅŸ'e sığınan Arakanlı Müslümanların, Myanmar'da resmi kayıtları bulunması durumunda geri alınacağını açıklamıştı. Ancak Arakanlı Müslümanların birçoÄŸunun kendilerini vatandaÅŸ olarak kabul etmeyen Myanmar'da kaydı bulunmuyor.
Arakanlı Müslümanlara etnik temizlikMyanmar ordusunun, silahlı militanlarla mücadeleyi öne sürerek Arakan'da sivillere düzenlediÄŸi saldırılarda, 25 AÄŸustos'tan bu yana binlerce Müslüman hayatını kaybetti. Myanmar yönetiminin bölgeye giriÅŸ çıkışlara izin vermemesi nedeniyle ölen sivil sayısı tam olarak tespit edilemiyor.
Etnik temizliÄŸe dönüÅŸen saldırılarda 300'e yakın köy, ordu ve fanatik Budistler tarafından yok edilirken, 600 binden fazla Arakanlı Müslüman daÄŸlık bölgeler, nehir ya da deniz üzerinden BangladeÅŸ'e kaçtı. On binlercesi de BangladeÅŸ'e kaçmanın yolunu arıyor.
Arakan'da 1970'lerde yaklaşık iki milyon Müslümanın yaÅŸadığı tahmin edilirken, sistematik saldırılardan kaçanlar nedeniyle bu rakam 200 binin altına geriledi.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.