Türkiye'nin üretiminde dünya lideri olduğu halde iç tüketimi yetersiz kalan kuru meyve ürünlerinde okul çağındaki çocuklara tüketim alışkanlığı kazandırılması amacıyla Ege Kuru Meyve İhracatçıları Birliği bir proje hazırladı.
Türkiye'nin üretimin ve ihracatında dünya lideri olmasına raÄŸmen ihraç ettiÄŸi birçok ülkeden daha az tükettiÄŸi kuru meyve ürünlerinde okul çağındaki çocuklara yönelik "okul sütü" benzeri bir program için düÄŸmeye basıldı. Ege Kuru Meyve Ä°hracatçı Birlikleri'nin hazırladığı ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin destek verdiÄŸi programa göre ülke genelindeki 6,3 milyona yakın öÄŸrenciye 30 hafta boyunca, haftada bir kez 40 gramlık paketlerde çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı ürünleri dağıtılacak.Projeyle ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulunan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri Ä°hracatçı Birlikleri BaÅŸkanı Osman Öz, obezite, kalp-damar, kanser, hipertansiyon, diyabet gibi hastalıkların görülme sıklığının artması üzerinde geliÅŸmiÅŸ bir çok ülkede saÄŸlıklı beslenme programlarının baÅŸlatıldığını, bu diyet programlarında kuru meyvelerin vazgeçilmez konumda gösterildiÄŸini ifade etti.Diyet programları içinde yer alan bir çok kuru meyvenin Türkiye'de üretilip ihraç edildiÄŸini, bu ürünlerin ihracatlarında son yıllarda istikrarlı artışların görüldüÄŸünü ifade eden Öz, buna raÄŸmen üreticilerin iç tüketimde ihracat yapılan bir çok ülkenin gerisinde kalınmasının burukluÄŸunu yaÅŸadığını ifade etti.Türkiye'de özellikle okul çağındaki çocukların daha fazla kuru meyve tüketmesinin ve bu yönde alışkanlıklar edinmesinin toplum saÄŸlığı ve eÄŸitimde baÅŸarı ortalamasını doÄŸrudan etkileyebileceÄŸini kaydeden Öz, bu amaçla Birlik olarak Okul Sütü Projesi benzeri bir kuru meyve dağıtım projesi hazırladıklarını kaydetti.Projeyi Milli EÄŸitim Bakanlığı, SaÄŸlık Bakanlığı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na gönderdiklerini, ilgili genel müdürlüklerin projeye olumlu baktığını anlatan Öz, son olarak projeyi Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'ye de Ä°zmir programı sırasında sunduklarını anlattı.Öz, "Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekçi, projeyi olumlu karşıladı. Konuyla ilgili diÄŸer bakanlıklar nezdinde çalışmalar devam ediyor. Umuyoruz kısa vadede karar verilir ve gelecek yıl okullarda süt gibi kuru meyve de dağıtılmaya baÅŸlanır" dedi.- Kuru meyvenin okul baÅŸarısına etkisiBakanlıklara sunulan projede büyüme sürecindeki çocukların enerji ve yeni dokularının yapımı için daha fazla miktarda protein, mineral ve vitamine ihtiyaç duyduÄŸu belirtilerek bu dönemde kazanılan tüketim alışkanlıklarının yetiÅŸkinlik döneminde kalıcı alışkanlıklara temel oluÅŸturduÄŸu belirtildi.Beslenmeye baÄŸlı obezite, kalp-damar, bazı kanser türleri, inme, ÅŸeker hastalığı, gut ve artrit gibi hastalıkların çocukluk çağı kökenli olduÄŸuna dikkati çekilen projede ÅŸu ifadelere yer verildi:"Yetersiz ve dengesiz beslenen çocuk ve ergen, hastalıklara karşı dirençsiz olur, sık hastalanır, hastalığı ağır seyreder ve okula devamsızlık nedeniyle okul baÅŸarısı düÅŸer. Bu nedenle okul baÅŸarısını artırmak, sınıf tekrarlarını azaltarak, eÄŸitim ve öÄŸretimin maliyetini düÅŸürmek, gelecek nesillerin daha güçlü ve saÄŸlıklı olmalarına temel hazırlamak için bu dönem çocuk ve ergenlerin beslenmesine önem verilmelidir.Bu proje ile saÄŸlıklı bir toplum için okul çağındaki çocuklarımıza kuru meyve tüketme alışkanlığı kazandırılması hedeflenmektedir.Ülke genelinde resmi ve özel anasınıfı ile ilk okullarda okuyan 6,3 milyon civarında öÄŸrenciye 30 hafta süresince haftada bir kez 40 gramlık paketlerde, her hafta baÅŸka bir ürün olmak üzere kuru meyve dağıtımı yapılabilir.Bu çerçevede dağıtılacak paket sayısı takriben 189 milyon adet olup birim paket maliyeti yaklaşık 30-40 kuruÅŸ arasında deÄŸiÅŸmektedir. Bu çerçevede ürün maliyetinin 56,7 - 75,6 milyon lira arasında olacağı tahmin edilmektedir."Projenin finansmanı konusunda SaÄŸlık Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Milli EÄŸitim Bakanlığı'nca kurulacak bir komisyon tarafından belirlenmesinin uygun olacağının bildirildiÄŸi projede Ä°ngiltere, ABD ve Japonya'da okul çağındaki çocuklara yönelik olarak uygulanan programlar örnek gösterildi.-Türkiye üretiyor ama tüketmiyorTürkiye'nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduÄŸu kuru incirde 65 bin tonluk üretimin ancak 6-6 bin 500 tonunu tüketebilirken ürün gönderdiÄŸi Fransa ve Almanya 9 bin ton seviyesinde tüketime sahip.Çekirdeksiz kuru üzümde ise 280 bin ton civarında üretim yapan Türkiye, bunun ancak 25 bin tonunu iç piyasada tüketiyor. Türkiye'de kiÅŸi başına ancak 100 gram tüketilen kuru üzüm Ä°ngiltere'de kiÅŸi başına 1,5 kilogram, Almanya'da ise 1,8 kilogram tüketiliyor.Üretim ve ihracatında lider olduÄŸu baÅŸka bir ürün olan kuru kayısıda da 130 bin tonluk üretiminin ancak 15-20 bin tonunu iç piyasada tüketen Türkiye, ihraç ettiÄŸi çok sayıda ülkeden daha az kayısı tüketiyor.Kaynak: AA
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.