ORTAK SORUN SU
Konya merkez ve taşra ilçe Ziraat Odası Başkanları düzenlediklerini basın toplantısı ile 2020 yılını değerlendirdi ve 2021 yılı beklentilerini açıkladı
Konya Merkez ve Taşra ilçe Ziraat Odası Başkanları 2020 yılını değerlendirdi, 2021 yılı içinde beklentilerini açıkladı.
Merkez Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, Karatay Ziraat Odası Başkanı Rifat Kavuneker, Selçuklu Ziraat odası Başkanı Ali Küçükharmancı, Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, Cihanbeyli Ziraat Odası Başkanı Veysel Akbulut ortak bir basın toplantısı düzenledi.
Meram Ziraat Odası ev sahipliğinde gerçekleştirilen basın toplantısında ilk olarak konuşan Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, “Koronanın aşısı bulunur ama tedbir alınmazsa gıdanın aşısı bulunmaz” dedi.
İnsanın gıdası tarım, tarımın gıdası sudur ifadelerini kullanan Başkan Yağız, “2020 üretim yılı pandemi gölgesinde geçti ve çiftçimiz açısından zor bir sınav oldu. Bu süreçte diğer sektörlere sağlanan desteklerden mahrum olmasına rağmen pandemiyle mücadelede ülke insanına yeterli gıdayı sağlayarak çiftçimiz bu sınavı başarıyla geçti” dedi.
PANDEMİDEN ETKİLENDİK AMA ÜRETTİK
Küresel olarak yaşanan pandemi ülkemizde birçok sektörü olumsuz etkiledi diyen Başkan Yağız, “Kapanan işyerleri nedeni ile işsizlik arttı. Bu süre zarfında tarımsal istihdam hiç aksamadan devam etti ve istihdamın lokomotifi oldu. Şehirlerarası ve günlük işçi ulaşımı getirilen nakliye kuralları neticesinde işçilik maliyetleri iki, üç katına çıkmasına rağmen çiftçimiz aksatmadan üretime devam etti. Öne çıkan ürünlerimiz olan hububat, mısır, bakliyat, sebze, meyve, patates ve havuç gibi ürünlerde arz konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmadı” ifadelerini kullandı.
BORÇLARIMIZ ARTTI
2020 yılında çiftçimiz ciddi sorunlarla mücadele etmek zorunda kaldı diyen Başkan Yağız, “Geçmişten gelen borçlara 2020 yılında yaşanan finansman sıkıntıları da eklenerek çiftçimizin kredi borçları arttı. Ayrıca son yıllarda yaşanan doğal afetler başta enerji olmak üzere yüksek girdi maliyetleri gibi sorunlarla da mücadele edildi. Tarım sektörü pandemi sürecinde tarımsal üretimini ve ihracatı sürdürerek istihdam sağlayarak ekonomiye önemli katkıda bulundu. Pandemi sürecinin zirve yaptığı aylarda sanayi yüzde 16,4, inşaat yüzde 2,3 hizmetler sektörü yüzde 24,6 küçülürken tarım sektörü yüzde 4,2 büyüme göstererek ekonominin daha da kötüye gitmesini önlemiştir” dedi.
HACİZLERLE KARŞI KARŞIYAYIZ
Hazine arazileri üretime kazandırılırken diğer taraftan çiftçinin kendi toprakları bankalara ve tarım kredi kooperatifine olan borçları yüzünden hacizle karşı karşıyadır ifadelerini kullanan Başkan Yağız, “Çiftçimizin öteden beri devam eden kredi borçlarında kapsamlı bir yapılandırmaya gidilmeli çiftçimiz borç yükünden kurtarılmalıdır. Kapsamlı bir üretim planlaması yapılmalı arz talep dengesinde maksimum oran sağlanmalıdır. Özellikle hububatta kuraklığa dayanıklı çeşitler geliştirilmelidir. Devam eden tarımsal teşvikler artırılmalı teşvikler üretim sezonu içerisinde zamanında ödenmelidir. Tarımsal teşvikler üretim sezonundan önce açıklanmalı çiftçimiz ne alacağını bilmelidir. Desteklemelerde uygulanan stopaj kesintisi kaldırılmalıdır. Gübre, tohum, ilaç, yem, elektrik ve sulama gibi girdiler enflasyonun çok üzerinde arttı. Özellikle gübre fiyatlarında 2020 yılına göre yüzde yetmiş ile doksanlara varan artış oldu. Tarımsal girdilerin artışlarının önüne geçilmeli çiftçi girdi maliyetleri altında ezilmemelidir” dedi.
POZİTİF AYRIMCILIK YAPILMALI
Yağız, açıklamasında şunları dile getirdi: “2020 yılı sonunda bir kez verilen yem desteği sürekli hale getirilmeli hayvansal üretimin en önemli girdisi olan yem fiyatlarının sürekli yükselmesi sorununa çözüm bulunmalıdır. Sürdürülebilir bir et ve süt üretimi için süt fiyatı yem fiyatı paritesinin en az 1,50 oranda kalması sağlanmalıdır. Sürekli doğal afetlere maruz kalan çiftçimizin mağdur olmaması için TARSİM sigortasının prim oranları uygun hale getirilmeli sigorta sistemi tabana yayılmalı yaygınlaştırılmalıdır.”
SU OLMAZSA OLMAZIMIZ
Yağız’ın ardından konuşan Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, Konya tarının en önemli sorununun su olduğunu belirterek, “Konya ovasına dış havzalardan su getirilmeli. Bugünlerde her kesimin suyun önemini daha da iyi anladığı bir dönemden geçiyoruz. Bu konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanımızın talimatları ile Tarım ve Orman Bakanlığımız, Konya Milletvekillerimiz, DSİ Genel Müdürlüğü ekipleri çalışmalarına hız verdi. 2 yıllık bir fizibilite çalışması yapılacak. Bunun sonrasında suyun Konya’ya getirilmesi için gerekli çalışmalar başlayacaktır” diye konuştu.
KAYIP YÜZDE 15’LERDE
Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker ise konuşmasında, kuraklığın getirdiği sıkıntıya dikkat çekti. Kavuneker, kuraklık nedeniyle Konya genelinde yüzde 15 seviyesinde bir kayıp yaşandığına dikkat çekerek, “Yağışlar olursa, doğru tarım ve ilaçlama ile bu kayıpları kapatabiliriz yada en aza indirebiliriz” ifadelerini kullandı. Haber: Fatih ERSOY
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.