Otomobilimiz ‘elektrikli’ olacak
Yerli ve milli otomobil konusunda Konya Postası’na açıklamalarda bulunan AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, Türkiye’nin yerli otomobil konusunda bir kavşakta olduğunu ve elektrikli otomobil için kararlı adımların atılacağını söyledi
Ülke gündemini meÅŸgul eden yerli otomobille ilgili Konya Postası AK Parti Konya Milletvekili ve Sanayi Ticaret ve Enerji Tabii Kaynaklar Komisyon BaÅŸkanı Ziya Altunyaldız, Türkiye’nin yerli ve milli bir otomobil için bir kavÅŸakta olduÄŸunu ve çeÅŸitli nedenlerden dolayı elektrikli otomobil için kararlı olduÄŸunu söyledi. Altunyaldız, yerli otomobil için kapasitesinin de bulunduÄŸuna dikkati çekti.
“OTOMOBÄ°LDE KAVÅžAKTAYIZ”
Yerli otomobilin Türkiye’nin uzun zamandır üzerinde durduÄŸu bir konu olduÄŸunu belirten Altunyaldız, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın bu konuyu önemsediÄŸini ve “Türkiye’nin küresel bir otomobil markası olması gerekiyor” sözünü hatırlattı. Otomobil konusunun neden nemli olduÄŸunu ifade eden Altunyaldız, otomobil endüstrisinin baÅŸat bir endüstri olduÄŸunu kaydetti. Otomobil endüstrinin petrokimya, cam, çelik, makine, teknoloji ve kauçuk gibi sektörleri bünyesinde barındırdığını söyleyen Altunyaldız, “Otomobil endüstrisi tüm sektörleri tetikliyor. Bizler bunu gayet iyi biliyoruz ve bu yüzden Türkiye’nin kendine ait otomobil markasının olması gerektiÄŸini söylüyoruz. Bunun için ölçek, sürdürülebilirlik ile bölgesel ve küresel konjonktür önemli” diye konuÅŸtu. Türkiye’nin geçmiÅŸte telekomünikasyon alanında yakaladığı aÅŸamayı anlatan Altunyaldız, “Özal döneminde telekomünikasyonda günlerce beklerdik ve telefon alımı zorluydu. O dönem bir kavÅŸaktı ve telefon endüstrisini yakalamış olduk. Yakalanan bu kavÅŸağı iyi deÄŸerlendirdik ve Türkiye’de hızla telefon yaygınlaÅŸtı. Bugün baktığınızda iletiÅŸimde önde gelen ülkelerden bir tanesiyiz. Bugünde dünya otomotiv endüstrisinde benzer bir kavÅŸak yaÅŸanıyor” sözlerini kullandı.
Günümüzde fosil yakıtlı otomobillerin ömrünün sınırlı olduÄŸunu dile getiren Altunyaldız, bu konunun dünyanın birçok kesiminin dile getirdiÄŸini belirtti. Bazı ülkelerin 2030 yılından itibaren fosil yakıtlı araçların sınırlamasına gideceÄŸini ifade eden Ziya Altunyaldız, “Artık fosil yakıtlı araçların dönüÅŸümü hızlanıyor. Bunun nedeni ise bir taraftan küresel ısınmadan dolayı emisyon hacminin düÅŸürülmesine dönük anlaÅŸmaların getirdiÄŸi zorlamalar diÄŸer taraftan dünyanın geleceÄŸine dönük bilincin artmasıdır. Ä°ÅŸte aslında bunu kavÅŸak olarak deÄŸerlendirelim ve otomobil için elektrikli otomobillerin hayatımıza girdiÄŸi görelim. Elektrikli otomobiller hem ÅŸimdi hem de önümüzdeki dönemde bu dünyanın taşıyıcısı ben olacağım diyor” diye konuÅŸtu.
ELEKTRÄ°KLÄ° OTOMOBÄ°LDE KARARLIYIZ
Elektrikli otomobillerde seri üretime geçen otomotiv firmalarının bulunduÄŸunu, prototipler üretildiÄŸini ancak seri üretime geçen sadece Tesla firmasının olduÄŸu bilgisini veren Altunyaldız, “Teslanın üretim kapasitesi de sınırlıdır. Åžuanda 200 bin elektrikli otomobil üretiyor ve en fazla yılda 500 bin adet üretebilir. Tesla 3 model üretiyor. Biz konuda Komisyon olarak Amerika BirleÅŸik Devletleri’nde Silikon Vadisi’ni ziyaret ettik ve tesisi gördük. Tesisin, son derece teknoloji ağırlıklı, yüksek performanslı, konforlu ve güven içinde olduÄŸunu gördük” ÅŸeklinde konuÅŸtu. CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı ile Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸi BaÅŸkanlığını görevlendirdiÄŸini anımsatan Altunyaldız, kurum ve kuruluÅŸların görüÅŸmelerinin devam ettiÄŸini ve önemli mesafelerin alındığını söyledi. Türkiye’nin elektrikli otomobil üretimi konusunda kararlı ÅŸekilde yoluna devam ettiÄŸini söyleyen Altunyaldız, “Çalışmaların müspet ÅŸekilde sonuçlanması halinde Türkiye’nin kavÅŸakta elektrikli otomobilini üreten ve öncü ülkelerden birisi olacağına hem inanıyorum hem de kabiliyeti olduÄŸunu düÅŸünüyorum. Türkiye otomotiv endüstrisinde önemli bir yere sahip. Türkiye bir taraftan ana markaların üretildiÄŸi bir taraftan güçlü olduÄŸu yan sanayi olan bir ülke. Ä°ncelendiÄŸi zaman Türkiye’de üretilmeyen parça yok. Dünyadaki üreticilere tedarik yapıyoruz” dedi. Altunyaldız, Türkiye’nin kapasitesini, kendi markası için tasarım, yönetim ve yatırıma dönüÅŸtürdüÄŸü zaman baÅŸarılı olacağını belirtti. (Mustafa KARAKAYA)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.