Paketli gıdalar insan sağlığıyla oynuyor
Günümüzde hızlı yaşam temposu ve pratik beslenme ihtiyaçları, işlenmiş gıdaların tüketimini artırıyor. Ancak, uzmanlar işlenmiş gıdaların sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine oldukça dikkat çekiyor. Yüksek şeker, tuz ve katkı madde içeriğiyle tanınan bu gıdalar, obezite, diyabet ve kalp hastalıkları gibi sağlık sorunlarının yaygınlaşmasına katkı sağlıyor
İşlenmiş gıdalar, gıda endüstrisi tarafından tat, koku, raf ömrü ve hazırlık süresi gibi faktörleri iyileştirmek amacıyla çeşitli işlemlerden geçirilen ürünler olarak tanımlanıyor. Ancak, bu işlemler doğal besin değerini azaltırken, sağlığa zararlı bileşenlerin eklenmesine yol açıyor.
En belirgin zararlardan birisi de yüksek şeker içeriği. İşlenmiş gıdalar genellikle şeker ilavesiyle tatlandırılıyor. Aşırı şeker tüketimi obezite riskini artırırken, diyabet gelişimine de zemin hazırlıyor. Şekerin yanı sıra, işlenmiş gıdalar yüksek miktarda tuz içerir. Aşırı tuz tüketimi hipertansiyon, böbrek hastalıkları ve kardiyovasküler problemlerle ilişkilendirilir.
Bununla birlikte, işlenmiş gıdalarda kullanılan katkı maddeleri de endişe kaynağı. Tat, renk, koku, tekstür ve raf ömrünü iyileştirmek için kullanılan kimyasal katkı maddeleri, bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Ayrıca, bazı katkı maddelerinin uzun vadede sağlık üzerindeki etkileri tam olarak anlaşılmamıştır.
Paketli gıdalar kanser riskini artırıyor
Sağlığı korumak adına, paketli, işlenmiş gıdaların tüketimini azaltmak ve doğal beslenmeye yönelmek önemli. Uzmanlar Etiketlerdeki içerik bilgilerini incelemek, düşük şeker ve tuz içeriği olan seçenekleri tercih etmek, taze meyve ve sebzeleri sofralarımıza dahil etmek konusunda uyarıyor. (Emine Kaçar- Vehbi Gürcan)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.