Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, üreticiler olarak ramazan ayında pastırma, sucuk ve sucuk içine zam yapmama kararı aldıklarını söyledi.
Kayseri Ticaret Borsası (KTB) BaÅŸkanı Åžaban Ünlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kayseri'nin yöresel lezzetleri pastırma ve sucuÄŸun fiyatının et piyasasına paralel olduÄŸunu ifade etti. Piyasada çok fazla kuzu ve koyun eti bulunmasına raÄŸmen sığır etinin az olduÄŸunu belirten Ünlü, üreticilerin ramazana bir kaç gün kala hayvanlarını kesime göndermeyi düÅŸündüÄŸünü bunun da et fiyatlarında 50 kuruÅŸ ile 1 lira arasında artışa neden olabileceÄŸini dile getirdi. Böyle bir artış olsa bile pastırma ve sucuk fiyatlarına zam yapmayacaklarını aktaran Ünlü, "Åžu anda perakende de sucuÄŸun kilogramı 30-38 lira, pastırma 50-75 lira arasında satılıyor. Tavuk etinden yapılan sucuk 20, sucuk içi ise 25-30 lira arasında satılıyor. Ramazan boyunca bu fiyatlarımızı koruyacağız. Pastırma fiyatları etin yumuÅŸaklığı ve yaÄŸ oranına göre deÄŸiÅŸirken, sucuk fiyatları da firmaların pazarlama stratejisine göre deÄŸiÅŸebiliyor" ÅŸeklinde konuÅŸtu. Ramazanda pastırma ve sucuk içi satışları artıyor Ramazan ayının üretici ve satıcıların bayramı olduÄŸunu vurgulayan Ünlü, normalde satışların hava sıcaklıklarının artması nedeniyle mayıs, haziran ve temmuz ayında durma noktasına geldiÄŸini ifade etti. Ramazan ayının bu dönemlere rastlamasının satışları da artırdığını dile getiren Ünlü, ÅŸunları kaydetti: "Ä°nsanlar iftariyelik olarak pastırma ve sucuk içini masalarında bulunduruyor. Önceden sadece Kayseri ve yöresinde iftariyelik olarak tüketilen pastırma ve sucuk içi artık Türkiye'nin her tarafında tüketiliyor. Satışların artmasında bu durumun da etkisi oluyor. Ramazan ayında normal yaz dönemine göre pastırma ve sucuk içi satışlarında yüzde 30 artış oluyor. Üreticiler yaz durgunluÄŸunu Ramazan ayıyla birlikte aÅŸmış oluyor. Önceden yazın pastırma ve sucuk üretim tesisleri durma noktasına gelirdi ÅŸimdilerde ise düÅŸük kapasitede olsa tesisler çalışıyor." Ünlü, Türkiye genelinde pastırma üretiminin yüzde 80'i, sucuk içi üretiminin yüzde 60-70'i, sucuk üretiminin de yüzde 30'unun Kayseri'de yapıldığını sözlerine ekledi. Hurma fiyatları cep yakacak DiÄŸer yandan hurma dükkanı sahibi Bekir UzunoÄŸlu da AA muhabirine amcasıyla 10 yıldır hurma iÅŸiyle uÄŸraÅŸtıklarını, sattıkları ürünlerin büyük kısmının Medine'deki bahçelerinde yetiÅŸtirdikleri hurmalar olduÄŸunu söyledi. UzunoÄŸlu, Türkiye'nin her yerine hurma gönderdiklerini belirterek, "400'e yakın çeÅŸidi var. Bizde ise Acve, Mebrum, MeÅŸruk, Åželebi, Hilliye, Sefavi, Sokayi gibi hurmalar ve bunların büyük ve küçük türleri bulunuyor. Bunların dışında kahveli, pekmezli, bademli, çikolatalı ve polenli gibi çeÅŸitlerinin satışını yapıyoruz" ÅŸeklinde konuÅŸtu. MüÅŸterilerin en çok "Mebrum" hurmasını talep ettiklerine dikkati çeken UzunoÄŸlu, "Mebrum'un 4 türünden de en çok 'duble' dediÄŸimiz çeÅŸidi satılıyor. Hurma fiyatlarımız 13 liradan baÅŸlayıp 70 liraya kadar çıkıyor. '70 lira' dediÄŸimiz Acve, Peygamber Efendimizin hurmasıdır. Öteki hurmalarda fiyat aÅŸağı doÄŸru düÅŸüyor, 50-35-28-25 lira, ürününe göre deÄŸiÅŸiyor" ifadesini kullandı.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.