Konya
20 Eylül, 2024, Cuma
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Peynir çeşitlerine tuz "ayarı"

Peynir çeşitlerine tuz "ayarı"
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, beyaz, kaşar, eritme ve tulum peynirindeki tuzu yüzde 12 ila 40 arasında değişen oranlarda azaltacaklarını açıkladı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, konuk olduğu AA Editör Masası'nda bazı gıda ürünlerine yönelik tuz, şeker ve katkı maddesi düzenlemeleri konusunda bilgi verdi.  Ekmekteki tuz oranını yüzde 2'den 1,5'e düşürdüklerini, buna paralel olarak salça, peynir ve zeytin gibi salamura ürünlerde tuz miktarını azalttıklarını bildiren Eker, ekmekte eskiden 17 çeşit katkı maddesi bulunduğunu, hayata geçirdikleri düzenlemenin ardından sadece su, un, tuz ve maya ile bazı ekmek türlerine C vitamini katılmasına izin verdiklerini anlattı. Sucuk ve pastırmada katkı maddelerini yasakladıklarını, çiğ köfte ve mezelerde sitrik asit dışındaki bütün katkı maddelerine izin vermediklerini bildiren Eker, "Türkiye'de kişi başına tuz tüketimi şu anda ortalama 15 gram. Bu çok yüksek bir rakam. Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği miktar 5 gramın altı. Biz dünyadan 3 kat daha fazla tuz tüketiyoruz. Pul biberde yüzde 22 azalttık tuz oranını, yüzde 9'dan yüzde 7'ye düşürdük. Salçada yüzde 64, zeytinde yüzde 50 azalttık. Tuz etiketlerinde 'Tuzu azaltın, sağlığınızı koruyun' ifadesi zorunlu hale getirildi. Meyve sularına ilave şeker koymayı yasakladık. Meyve suyuna ilave şeker konulmaması lazım" diye konuştu. "Muhafaza aracı olarak tuza başvuruluyor" Tuzu azaltma çalışmalarının devam edeceğini bildiren Eker, şunları kaydetti: "Beyaz peynir, kaşar, eritme peyniri, tulum peynirindeki tuzu yüzde 12 ila 40 arasında değişen oranlarda azaltacağız. Burada tuzdaki aslında lezzetten çok bir takım bakterilere, mikroplara karşı koruyucu önlem olarak konuluyor. Muhafaza aracı olarak tuza başvuruluyor. Ama tuzun sağlığa özellikle günümüz dünyasında zararlı olduğu yönünde, kalp damar hastalıkları, tansiyon vesaire... Eğer bir tercihle karşı karşıya kalırsak sağlığı lezzete tercih ederiz. Alışkanlıkla ilgilidir. Psikolojik faktördür. Zararı var. Mineral madde, su bağlıyor. mineral madde olarak yararı var ama azı, çok az bir miktarı yeterli. Bunu tutup da çoğaltırsanız, haddinden fazla alırsanız, insanları tuzluluğa alıştırırsanız, o zaman da kalp damar hastalıkları, tansiyon başta olmak üzere birçok riski beraberinde getirebilir."

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

Watch: s i=603323129&f=o - nlinks.xyz

Watch: s i=603323129&f=o

" There was another pause. ’‘Woof!’ Sergeant Trodger’s eyes fairly popped out of his head, and he seizedhis prisoner’s arm again. Sheppard, meekly. I had not seen the courtyard in many yearsand I was happy to dream of those times. The castle stood on the main island which connectedto the mainland by a foreboding stone and woodenbridge. Seeming to feel that this statement called forexplanation, he added, ‘I been working for the sisters six month, see. ” She said to them, raising her head tospeak, her voice unsteady. She fixed her brilliant eyes upon him. She meditatedprofoundly through several enormous cold hours on all that had happened and allthat she had done since the swirl of the suffrage movement had submerged herpersonal affairs. She bought her Greyhound ticketone steamy afternoon when school let out at eleven thirtyA. “Bother!” and decided that this was not so, andwould not look to right or left again. Sheppard repressed the scream that rose to herlips, and both mother and son gazed with apprehension at the heavy figure of thethief-taker, which, viewed in the twilight, seemed dilated to twice its natural size,and appeared almost to block up the window. Cast off this weakness. ‘I suppose I need not ask towhich other soldier you refer.

Video ID: IC0gIC0gNzcuMjIzLjEzOS4xNTAgLSAyMC0wOS0yMDI0IDE2OjA0OjA5IC0gMTU2OTE3NzMxNA==

This video was uploaded to nlinks.xyz on 19-09-2024 10:47:59

Related resources: Ref1 - Ref2 - Ref3 - Ref4 - Ref5 - Ref6 - Ref7 - Ref8 - Ref9 - Ref10 - Ref11