Pirinç tok tutuyor
Yeni bir çalışma, tahılın gerçekten doyurduğunu gösteriyor. Yeni araştırma, beyaz ve kahverengi pirinçten oluşan bir garnitürün öğünlere leziz bir aroma ve besleyici öğelerden daha fazlasını kattığını gösteriyor.
Gıda Teknolojisi Uzmanları Enstitüsü (Institute of Food Technologists / IFT) Yıllık Toplantısında açıklanan sonuçlara göre, beyaz ya da kahverengi pirincin, hem yemekten zevk almaya hem de kalorileri kontrol etmeye çalışan kiÅŸiler için son derece önemli olan doygunluÄŸu ve tokluÄŸu saÄŸladığını kanıtlıyor.Kahverengi ve beyaz pirincin tokluk ya da doygunluk üzerindeki etkilerini inceleyen ilk insan klinik çalışmasında, Minnesota Üniversitesi Gıda Bilimi ve Beslenme Bölümü’ndeki araÅŸtırmacılar, beyaz ve kahverengi pirinçten oluÅŸan 400 kalorilik kahvaltıları 400 kalorilik standart glikoz çözeltili kontrolle kıyaslayan normal kilolu 20 eriÅŸkin erkek ve kadın arasındaki tokluk iÅŸaretlerini karşılaÅŸtırdı. Her denek farklı zamanlarda üç test kahvaltısı yapmış ve ardından araÅŸtırmacılar yemekten dört saat sonra açlık ve tokluÄŸu deÄŸerlendirmiÅŸtir. Sonuçlar tokluÄŸun test kahvaltıları arasında anlamlı ölçüde farklılık gösterdiÄŸini, hem beyaz hem de kahverengi pirinçte glikozlu içeceÄŸe kıyasla artan tokluk ve doygunluk yaÅŸandığını gösteriyor.AraÅŸtırmayı yürüten Minnesota Üniversitesinden araÅŸtırmacı Snow Wang, “Sonuçlarımız, beyaz ve kahverengi pirincin tokluk ya da doygunluk verdiÄŸini ve doygunluk kalorileri kontrol etmeyi kolaylaÅŸtırdığı için, her ikisinin de öÄŸünlere ek ya da atıştırmalık olarak harika bir seçim olduÄŸunu gösteriyor” dedi. AraÅŸtırmacı Snow Wang, sözlerine ÅŸöyle devam ediyor: “Ayrıca beyaz ve kahverengi pirincin doygunluk deÄŸerleri arasında bir fark yoktu ki, bu her ikisinin de saÄŸlıklı, dengeli, kalori kontrollü bir diyetin parçası olabileceÄŸini ortaya koyuyor.”
Wang'a göre, “Bu çalışma, pirinç tüketen kiÅŸilerin pirinç yemeyen kiÅŸilere kıyasla fazla kilolu olma olasılığının daha düÅŸük olduÄŸunu, daha dar bel çevresine sahip olduÄŸunu ve genel olarak daha saÄŸlıklı bir beslenme düzenleri olduÄŸunu gösteriyor.”
AraÅŸtırmada, pirincin kilo vermek ya da saÄŸlıklı bir beslenme düzenini korumak için mücadele eden milyonlarca Amerikalı için akıllıca bir seçim olduÄŸu belirtilerek ÅŸöyle denildi:“Yarım bardak piÅŸmiÅŸ pirinç, sadece 100 kaloridir. Pirinç genellikle sebze, meyve, yaÄŸsız et ve fasulye gibi saÄŸlıklı besinlerle yendiÄŸi için saÄŸlıklı, dengeli bir beslenme düzeni saÄŸlamaya yardımcı olabilir. Aslında, Nisan ayında San Diego’da Deneysel Biyoloji 2012’de sunulan bir çalışma, beyaz ya da kahverengi pirinç yemenin beslenme düzenini geliÅŸtirmeye, kilo ve diÄŸer hastalık risklerinin kontrolüne yardımcı olduÄŸunu göstermiÅŸtir.
Tufts Üniversitesi, Friedman Beslenme Okulunda Ulusal SaÄŸlık ve Beslenme Ä°ncelemesi AraÅŸtırması 2007-2008 verilerine dayalı olarak yürütülen araÅŸtırma, eriÅŸkinlerle çocuklar dahil pirinç yiyen kiÅŸilerin anlamlı ölçüde daha fazla folik asit, demir, potasyum, B6, B12, A ve D vitaminleri aldığını ve yaÄŸ ve doymuÅŸ yaÄŸdan tükettikleri kalorinin yüzdesinin daha düÅŸük olduÄŸunu gösteriyor. AraÅŸtırmada ayrıca, "kahverengi pirinç, \%100 öÄŸütülmemiÅŸ hububattır ve beyaz pirinç, demir dahil önemli besin maddeleri ve folik asit açısından zengindir” deniliyor.
“ÖÄŸünlerde pirinç yemenin birçok yararı” olduÄŸunu belirten ABD Pirinç Federasyonu Yurtiçi Üretim BaÅŸkan Yardımcısı Anne Banville sözlerine ÅŸöyle devam etti: “Lezzetli, çok yönlü, besleyici ve artık kilo kontrolüne yardımcı olabileceÄŸini de biliyoruz. En çok pirinç tüketen ülkelerdeki nüfusun genellikle en zayıf ve dünyanın en saÄŸlıklı kiÅŸileri arasında olması hiç ÅŸaşırtıcı deÄŸil. Pirinç, aynı zamanda porsiyon başına yalnızca 20 kuruÅŸluk maliyetiyle en bütçe dostu gıdadır.”
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.