Ramazan ayı sebebiyle tatlıcıları 'tatlı' bir telaş sararken, uygun fiyatıyla dikkat çeken tulumba tatlısı orta direk kesimin en çok tercih ettiği tatlı türü oldu.
Fiyatları 8 ile 14 lira arasında deÄŸiÅŸen ustaların bin bir zorlukla yaptığı tulumba tatlısına vatandaÅŸlar uygun fiyatı sebebiyle yoÄŸun talep gösteriyor. Ramazan ayında en çok tüketilen gıdalardan olan tatlı, sofraların vazgeçilmezliÄŸini yıllardır koruyor. Tatlı ustaları, Ramazan ayında ise en çok 'tulumba' tatlısının tercih edildiÄŸini söylüyor. Kızartılmış hamurun ÅŸekerli ÅŸurup içinde servis edildiÄŸi Türk tatlısı tulumbanın genellikle orta direk olarak nitelendirilen vatandaÅŸa hitap ettiÄŸini belirtiliyor.MUTFAKTA MEÅžAKKATLÄ° HAZIRLIKFiyatı ile ekonomik bir tatlı olan tulumbanın imalatı hakkında bilgi veren Bursa Tatlıcılar Odası BaÅŸkanı Necip DaÅŸ, merdiven altı olarak tabir edilen mekanlarda yapılan ucuz tatlılar konusunda da uyarılarda bulundu. Püf noktaları ile tulumba yapımına baÅŸlayan DaÅŸ, "Ä°lk önce bir kazana belirli miktarda su koyuyoruz. Ä°çine unu eleyip suyu kaynatıyoruz. 10 dakika sonra karışımın içine bir miktar yaÄŸ koyuyoruz. PiÅŸtikten sonra bu hamuru mermer tezgahın üzerinde soÄŸutmaya alıyoruz. SoÄŸuttuktan sonra kaç kilo un yoÄŸurmuÅŸsak içine onun kadar belirli miktarda yumurta koyuyoruz. Sonra bir kez daha yumurtayı yediriyoruz. 5-10 dakika yoÄŸurduktan sonra hamur, tatlı döküm aÅŸamasına geliyor. Hamuru kalıba dolduruyoruz ve soÄŸuk yağın içine döküyoruz. SoÄŸuk yağın içine koyduktan sonra yaÄŸ yavaÅŸ yavaÅŸ ısınıyor. Tatlı daha sonra kabarıyor. 15-20 dakika kızartıyoruz. Kızartma iÅŸlemi bittikten sonra tatlıyı çıkartarak, soÄŸuk ÅŸerbetin içine batırıyoruz ve tatlımız servise hazır hale geliyor" dedi.BURSA’DA GÜNDE 10 TON TULUMBA TÜKETÄ°LÄ°YORRamazan ayında tulumbaya raÄŸbetin daha fazla olduÄŸunu kaydeden DaÅŸ, ÅŸöyle devam etti:"Ramazan ayında tatlıya ilgi oldukça yüksek. Bursa’da günde 10 ton tulumba tüketiliyor. SipariÅŸ patlaması yaşıyoruz. Tulumbanın ayrı müÅŸterileri var. Fiyatının ucuz olması insanlara daha cazip geliyor. Ä°yi bir baklava en az 20 lira iken, tulumbanın ekonomik fiyatı ilgiyi artırıyor." 40 yıllık tatlı ustası olan DaÅŸ, tatlıcılığın meÅŸakkatli bir meslek olduÄŸunu da sözlerine ekledi.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.