Ramazan ayının vazgeçilmezleri
Ramazan ayına sayılı günler kala Konya daha çok hareketlenmeye başladı. Bu hareketli günlerde gazetemiz sizler için hem esnafın durumunu hem de Ramazan ayında vazgeçilmez ağız tatlarını esnafla konuştu.
RAMAZAN AYININ VAZGEÇÄ°LMEZÄ°; TAHÄ°NLÄ° PÄ°DE
YaklaÅŸan Ramazan Ayı her yönüyle hayatımızı etkiliyor. Ramazan ayında farklı yiyecekler de hayatımıza giriyor. Bunlardan bir tanesi de Ramazan ayının vazgeçilmezi Tahinli Pide. Konya’nın meÅŸhur Kadınhanı Tahinli Pidecisi ile konuÅŸtuk.
Konya’nın en meÅŸhur tahinli pidesini yapan ve Konya’ya tanıtan Mehmet Usta’nın lokantasına gittik ve tahinli pide ile ilgili oÄŸlu Fatih Yemenici’den bilgi aldık. Mehmet Usta 1973’te ilk tahinli pidesini yapar ve Konya halkına tanıtır. Åžimdilerde ise iÅŸini oÄŸlu Fatih Yemenici’ye bırakmış durumda.
Ä°LKLER ARASINDAYIZ
Üniversiteden Otomotiv ÖÄŸretmenliÄŸi mezunu olan Yemenici Kadınhanı Tahinli Pidesini ilk yapanları arasında babasının bulunduÄŸunu söyledi. Baba Mehmet Yemenici’nin Kadınhanı’nda yapılan tahinli pideden farklı olarak tahinli pide yaptığını ifade eden oÄŸul Yemenici, “ilk önce ÅŸunu söylemek gerekir ki bu tahinli pide Kadınhanı’na hastır. Ä°lk olarak adını orada duyurmuÅŸtur. 1973’te babam Mehmet Yemenici Kadınhanı’nda bu tahinli pideyi yapanlar arasında yer almış, o zamanlar Kadınhanı merkezinde bu iÅŸi yapan iÅŸletme sayısı 3 veya 4 taneymiÅŸ. Bunların günlük olarak çıkardığı tahinli pide sayısı 10 veya 15 taneyi geçmiyormuÅŸ. Kadınhanı ile bizim aramızda bir fark olduÄŸunu da söylemek gerekir. Kadınhanı’nda yapılış ÅŸekli ve sistemi bizim burada ki iÅŸletmemize göre daha farklı. Babam bu konuda Konya’ya geldiÄŸi zaman tahinini çoÄŸaltmış ve hamurunu küçülterek ÅŸimdiki haline getirmiÅŸ ve ismi Kadınhanı tahinli Pidesi olarak kalmış. Biz tabi bu pidenin üzerine eklediÄŸimiz ÅŸeyler oluyor. Tahinli pideyi çeÅŸitlendirdik örneÄŸin sadesi, cevizlisi, tereyaÄŸlı ve kaymaklı tahinli pidelerimiz var. Biz bu çeÅŸitlerimiz sayesinde diÄŸer tahinli pidecilere göre lezzet noktasında farklı olduÄŸumuzu düÅŸünüyoruz” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
TAHÄ°NLÄ° PÄ°DE TARÄ°FÄ°
Tahinli pidenin yapılışı ile ilgili bilgi veren Yemenici tahinli pidenin özünde dinlendirme olduÄŸunu söyledi. Yemenici, “Ä°lk olarak tahinli pide yaparken mayalı hamurumuzu yoÄŸurup, bezeler halinde ayırarak onları dinlendiriyoruz. Sonra ki adımda ise dinlendirilen hamuru tek tek tekrar tahinle yoÄŸuruyoruz. Bunları belli bir kıvama getirmek gerekiyor yoksa gerçek tadına ulaÅŸmıyor. Bu tahinle yoÄŸurma sırasında çeÅŸitli tatlar elde etmek için ceviz, fıstık ve tereyaÄŸ konulabilir. Bu karışımlarda hazırlandıktan sonra bu hamurlarımızı kendi özel tavalarına koyarak bası ÅŸekillendiriyoruz. Ve ÅŸekillenen tahinli pidenin üzerine tekrar tahin sürüyoruz. Ve son halinde yine dinlendirmeye bırakıyoruz. Belli bir süre dineldikten sonra tahinli pidemizi piÅŸiriyoruz ve servis için hazır hale geliyor. Bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli olanın hamur ve hazır hale geldikten sonra pidenin dinlendirilmesidir” dedi.
“DIÅžARIYA SATIÅž YAPMIYORUZ”
Konya’nın ünlü Kadınhanı Tahinli Pidesi’ni sadece iÅŸletmelerinde satışı yapıldığını dile getiren Yemenici, “Biz tahinli pide konusunda prensipleri olan bir iÅŸletmeyiz. Bu konuda dışarıya satış yapmıyor. Birçok yerden pidenin satışı için teklif geldi fakat biz sadece burada satılmasını istiyoruz. en çok Ramazan Ayı’nda hizmete sunduÄŸumuz pideyi genel anlamda PerÅŸembe günleri de satışa çıkarıyoruz. Çünkü PerÅŸembe günü oruç tutan vatandaÅŸlarımız oluyor ve bizde onlar hizmet ediyoruz. Gıda sektörü zor fakat bir o kadarda zevkli bir meslektir. Aynı zamanda kazancı da bereketlidir. Bu özelliklerinden dolayı benim çocuklarımın da bu mesleÄŸi yapmasını isterim” ifadelerini kullandı.
Tahinli pidenin fiyatında bu sene deÄŸiÅŸmeler olacağını söyleyen fatih Yemenici, “tahinli pide konusunda fiyatlatın da artışlar olacaktır. Tahinli pidenin özü olan tahin geçen seneye oranlar fiyat anlamında 2.5 kat arttı. Bu durum ister istemez tahinle ilgili yiyecekleri etkilerken tahinli pidenin fiyatlarını da etkileyecektir” diyerek sözlerine son verdi.
ZEMZEM’DE TALEP EDÄ°LÄ°YOR
Ramazan ayının yaklaÅŸması dini geleneÄŸine çok baÄŸlı olan Konyalıyı hurma almaya yönlendirdi. VatandaÅŸ orucunu açmak için kimi zaman zemzem de satın alıyor. Ramazan ayının yaklaÅŸması ile hurma ve zemzem satışlarının arttığını ifade eden Çumralılar Toptan Hurma Hac Marketin Sahibi Tevfik Makine, “Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi piyasayı biraz daha hareketlendiriyor. Bu anlamda satışlarımızın açıldığını söyleyebilirim. Aslına bakılırsa kış aylarında doların yükselmesi fiyatları biraz artırdı fakat son aylarda mevcut fiyatlarımızda bir artış söz konusu deÄŸil. Benim Konya vatandaşına tavsiyem beklemeden alışveriÅŸini yapsınlar. Biz günlük 250 kg hurma satıyoruz. Ramazan ayının gelmesiyle bu satışın daha da artacağını düÅŸünüyorum. Sadece hurma deÄŸil vatandaşımız orucunu açmak için bizden zemzem talebinde de bulunuyor. Bizde elimizden geldiÄŸi kadar vatandaşın taleplerine cevap vermeye çalışıyoruz” diye konuÅŸtu.
HAFÄ°F TATLILAR SATILACAK
Havaların sıcak olması nedeniyle Ramazan ayında ÅŸerbetli tatlı tüketilmeyeceÄŸini ifade eden ÖmeroÄŸlu Pastanesi Sahibi Ä°smail Demirel, “Havaların sıcak olması nedeniyle Ramazan da pek ÅŸerbetli tatlı tüketileceÄŸini düÅŸünmüyorum ama hafif tatlıları tercih eder vatandaÅŸlarımız. Talep beklediÄŸimiz tatlılar ise daha çok sütlaç, tel kadayıfı ve güllaç olabilir. Konyalılar genellikle tulumba tatlısını tercih ederlerdi ama ÅŸimdi hafif olanlara daha çok talep olacağını ve dondurmanın daha çok satacağını düÅŸünüyorum. Ramazan da iÅŸlerimiz inÅŸallah iyi olur fakat yaz mevsimi ile gelmesi bizi biraz zor duruma sokuyor” diye konuÅŸtu.(Mustafa KARAKAYA)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.