Sanayi-üniversite işbirliğinde yeni dönem
Mühendislik fakültesi öğrencilerinin hem uzmanlaşması hem de istihdamı konusunda büyük bir kolaylık sağlayan intörn mühendisliğin önü açılmaya başlıyor
Sanayinin GeliÅŸtirilmesi Ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun’daki birtakım deÄŸiÅŸiklikler intörn mühendisliÄŸin önünü açıyor. Kanuna göre 1 Ocak 2023 tarihine kadar devlet yükseköÄŸretim kurumlarının lisans düzeyinde fen ve mühendislik bilimleriyle sınırlı olmak üzere, öÄŸrencilerin öÄŸrenimlerinin son yılında bir yarıyılı özel sektör iÅŸletmelerinde, teknoparklarda, araÅŸtırma alt yapılarında, AR-GE merkezlerinde ya da sanayi kuruluÅŸlarında uygulamalı eÄŸitimle tamamlamaları zorunlu kılınıyor. Yine kanunda öÄŸrencilerin sigorta ve alacakları ücrette belirtildi. Ä°lgili kanun maddesine göre öÄŸrencilerin ücretleri üniversitelere aktarılacak kaynakla üniversiteler tarafından öÄŸrencinin hesabına ödenecek ve ücret, asgari ücretin net tutarının yüzde 35’i olacak.
SELÇUK, Ä°KÄ° YILDIR UYGULUYORDU
Yasadaki uygulamayı Selçuk Üniversitesi olarak iki yıldır uyguladıklarını belirten Rektör Prof. Dr. Mustafa Åžahin, “Biz yasalaÅŸan uygulamayı Teknoloji Fakültesi’nde iki yıldır uyguluyorduk. Yasayla birlikte artık Mühendislik Fakültesi, Teknoloji Fakültesi ve Fen Fakültesi öÄŸrencileri gidecekler, sahada bizzat çalışacaklar. Ä°ÅŸyerinde çalıştıkları için bunlara para da ödenecek. Para ödendiÄŸi için de takip edilecekler. ÖÄŸrencilerin sigorta dahil her ÅŸeyleri de olacak. Åžu anda bir aylık maaÅŸları sigorta dahil 600 TL’yi geçiyor” dedi. Sanayiye gönderdikleri öÄŸrencilerin yüzde 90’ının staj yaptıkları iÅŸletmelerde kaldığını da kaydeden Prof. Dr. Åžahin, “ÖÄŸrenim hayatlarının son 6 ayında sanayide staj yapan öÄŸrencilerimizin yüzde 90’ı iÅŸ bulup sanayide kaldı” diye konuÅŸtu.
Ä°NTÖRN MÜHENDÄ°SLÄ°K STAJDAN FARKLIDIR
Üniversitelerin mühendislik bölümlerinden mezun olan öÄŸrencilerin en büyük sıkıntılarından bir tanesinin tecrübesizlik olduÄŸunu ifade eden Makine Mühendisleri Odası Konya Åžubesi BaÅŸkanı Ö. ErdoÄŸan Duransoy, öÄŸrencilerin çalıştıkları yerlerde adaptasyon süresinin uzun olduÄŸunu, teorik eÄŸitimleri iyi aldıklarını ancak pratiÄŸe yönelik eksikliklerin bulunduÄŸunu söyledi. Ä°ÅŸverenlerin zaman zaman Makine Mühendisleri Odası’na öÄŸrencilerin eksik yetiÅŸtiÄŸine dair söylemler aktardığını dile getiren Duransoy, “Ä°ntörn mühendislik özellikle mühendislik okuyan öÄŸrencilerin yeterliliklerini artıran, uygulamaya yönelik onlardaki eksikliÄŸi gideren ve firmaların çalıştırabilecekleri eleman yönünden onlara hazır mühendisler sunmayı saÄŸlıyor. Ä°ntörn mühendislik, stajla karıştırılıyor ancak stajdan çok farklı. 4 sene olan mühendislik eÄŸitimi 8 dönemden oluÅŸuyor. 8 dönemin 7 dönemi normal eÄŸitim, diÄŸer 1 dönem ise intörn mühendislik olarak sanayilerde mühendislerin istihdamına ve yeterliliklerinin artırılmasına yönelik bir eÄŸitim. ÖÄŸrenciler üniversitelerde 7 dönem boyunca hiç pratik eÄŸitim almıyorlar mı? Alıyorlar. Laboratuvar ve atölyelerde pratik olarak temelleri alıyorlar ancak sanayi çok farklı. Ä°ÅŸte intörn mühendislik bu noktada eksikleri tamamlayıp öÄŸrencilerin 8. döneminde yeterliliklerini artırıp çalışılacak yere adaptasyonunu hızlandırmak için yapılan bir proje” diye konuÅŸtu. BaÅŸkan Duransoy, intörn mühendislikle stajdan farklı olarak öÄŸrenciden sorumlu bir öÄŸretim elemanı ile çalışılacak firmanın 8. dönemde öÄŸrenciye not vereceÄŸini söyledi. Türkiye genelinde son 2-3 yıldır intörn mühendisliÄŸin dile getirilmeye baÅŸlandığını söyleyen ErdoÄŸan, uygulamanın üniversitelerde artmaya baÅŸladığını belirtti. Duransoy, özellikle teknoloji fakültelerinde ve belli üniversitelerde intörn mühendislik kavramının yerinin saÄŸlam olduÄŸunu ifade etti.
Ä°ntörn mühendisliÄŸin teori ile pratiÄŸin birleÅŸimi olduÄŸunu kaydeden BaÅŸkan ErdoÄŸan Duransoy, intörn mühendisliÄŸin uzmanlığı artıracağına dikkati çekti. 7 dönem boyunca öÄŸrencilerin belli dersleri aldığını söyleyen Duransoy, son dönemlere doÄŸru seçmeli dersler konulduÄŸunu kaydetti. Seçmeli derslerin aslında öÄŸrencilerin branÅŸlaÅŸması ve uzmanlaÅŸması konusunda yardımcı olduÄŸunu dile getiren Duransoy, “Firmalarda kendi ellerinde hazır mühendis buluyor ve adaptasyon süreci ortadan kalkmış oluyor. Kendi bünyelerinde çalışan, son dönemini kendi iÅŸlerine göre uzmanlaÅŸtırdıkları mühendisi direk çalıştırıyorlar. Ä°stihdam sıkıntısını, yeni mezunların ‘Ben ne yapacağım’ sorusunu ve öÄŸrencinin yeterlilik ile uygulamaya dönük eksiklikleri ortadan kalkmış oluyor. Bu sayede firmada kendi elemanını kendisi yetiÅŸtirmiÅŸ oluyor” sözlerini kullandı.
Ä°NTÖRN MÜHENDÄ°SLİĞİN ÖNÜ AÇILIYOR
Ä°ntörn mühendislik uygulamalarında da küçük sorunların bulunduÄŸunu kaydeden BaÅŸkan Duransoy, ÅŸunları kaydetti: “Ä°ntörn mühendisliÄŸe erken adım atan üniversitelerin en büyük sorunu sigortadır. Meslek liselerinde benzer uygulamalar var, meslek liselerinde okuyan öÄŸrenciler dışarıda çalışmak zorunda. O konuda kanun net ancak üniversite öÄŸrencileri için geçerli kanunda eksikler vardı. Bu kanunla eksiklikler giderilmiÅŸ oldu ve netleÅŸti. ÖÄŸrencinin sigortasının nasıl yatacağı, ücretlendirilmesi burada gayet net. Dolayısıyla intörn mühendisliÄŸin önünde bir engel kalmadı. Üniversitelerimiz 7 artı 1 denilen intörn mühendisliÄŸe geçebilecekler. 1 dönem ise 4 aylık bir zamana karşılık geliyor ve öÄŸrencilerin kafasındaki sorunları da çözüyor. Ä°ÅŸ kazaları ve sosyal haklarda bu kanunla netleÅŸiyor.”
Ä°ntörn MühendisliÄŸin öÄŸrenciler açısından son derece olumlu bir uygulama olduÄŸunu dile getiren Duransoy, öÄŸrencilerin mezun olduktan sonra iÅŸ bulma konusunda bazı zorluklar yaÅŸadığını anlattı. Kanun sayesinde öÄŸrencilerin mezun olmadan iÅŸe baÅŸlamış olacağını aktaran Duransoy, “ÖÄŸrenciler mezun olduktan sonra kendilerini neyin beklediÄŸini çok iyi bilecekler. Mühendislik iÅŸçi gibi çalışmak deÄŸildir. Biraz daha yönetim kademesini ilgilendiriyor. Dolayısıyla mezun olmadan önce o ortamın içine girdikleri zaman çalışanlarla nasıl muhatap olacaklarını öÄŸrenecekler. ÖÄŸrencilerin yanı sıra firmalar açısından da iyi bir uygulama. Neden? Çünkü firmalar çoÄŸu zaman eleman arıyorlar ve bu onlar için kaçınılmaz bir fırsat oluyor. Firma direkt öÄŸrenciyken aldığı mühendisi kendi çalışmaları doÄŸrultusunda kendisi yetiÅŸtirecek. Mezun olduÄŸu zamanda da firma-öÄŸrenci uyumu önceden saÄŸlanmış olacak. Üniversiteler açısından da intörn mühendislik büyük bir avantaj. Mezun olan öÄŸrenci direkt iÅŸ bulacak ve üniversitenin kendisini geliÅŸtirmesini saÄŸlayacak. Ä°ntörn mühendislikte öÄŸrencisiyle beraber öÄŸretim görevlisi de o firmayla iletiÅŸime geçecek. Bu da öÄŸretim görevlisinin firmadaki AR-GE, üretim ve sanayiye katkı saÄŸlamasının önünü açacak” diye konuÅŸtu. ErdoÄŸan, üniversite-sanayi iÅŸbirliÄŸinin öÄŸrenci sayesinde artacağına vurgu yaptı. Üniversite-sanayi iÅŸbirliÄŸi konusunda intörn mühendisliÄŸin büyük bir kolaylık saÄŸlayacağını anlatan Duransoy, daha önceden intörn mühendisliÄŸi bünyesine alan üniversitelerin bir adım önde olacağını sözlerine ekledi. (Mustafa KARAKAYA-Murat GÜZEL)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.