Şehrin Tasarım Atölyesi Külliye’de
Meram Belediyesi Şehrin Tasarım Atölyesi; Cumhurbaşkanlığı himayesinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen Uluslararası Türkçe Yaz Okulu’nun kapanış programına özel davetle katıldı
Yunus Emre Enstitüsü tarafından bu yıl 8.’si düzenlenen “Türkçe Yaz Okulu”, görkemli bir kapanış programı ile sona erdi. Türkiye'nin 22 farklı ÅŸehrinde ve 23 üniversitenin ev sahipliÄŸinde gerçekleÅŸen programa katılan 57 ülkeden 700 öÄŸrenci, 4 hafta boyunca Türkçelerini Anadolu’nun kadim kültürü ile harmanladı. CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi’nde gerçekleÅŸen veda programında öÄŸrenciler Türkiye’ye Yunus Emre’nin dili “Türkçe” ile veda etti.
CumhurbaÅŸkanlığının himayelerinde her yıl dünyanın 5 kıtasında on binlerce insanı Türkçe ile tanıştıran Yunus Emre Enstitüsü, 8.’sini düzenlediÄŸi “Türkçe Yaz Okulu” programı kapsamında dünyanın 57 ülkeden gençleri Türkiye’nin 22 ÅŸehrinde ağırladı. 24 Temmuz’da baÅŸlayan 4 haftalık eÄŸitim programında Türkçe öÄŸrenen; Türkiye’yi, Türk kültür ve geleneklerini tanıyan gençler, CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi’nde Yunus Emre’nin dili ile Türkiye’ye “Türkçe” veda etti.
Kapanış programına BaÅŸbakan Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan KurtulmuÅŸ ve Yunus Emre Enstitüsü BaÅŸkanı Prof. Dr. Åžeref AteÅŸ katıldı. Meram Belediye BaÅŸkanı Fatma Toru da, Åžehrin Tasarım Atölyesi sorumlularıyla birlikte Külliye’deki final programına özel davetle katıldı. Programa ayrıca Yunus Emre Vakfı yönetimi, büyükelçiler, belediye baÅŸkanları, yabancı misyon temsilcileri, paydaÅŸ kurum baÅŸkanları, vali ve rektörler, sanatçılar, yazarlar, Türkiye’de eÄŸitim gören yabancı öÄŸrenciler, kamu kurum ve kuruluÅŸların yöneticilerinin de aralarında bulunduÄŸu pek çok davetli katıldı.
CUMHURBAÅžKANI ERDOÄžAN’DAN TEÅžEKKÜR MESAJI
CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, program için yolladığı mesajında ÅŸunları söyledi: “Yaklaşık bir aydır Türkiye’de bulunan öÄŸrencilerimizin memleketimizden çok güzel anılarla ayrılacağını umuyorum. Programa katılan herkesi ülkemizin ve milletimizin gönül elçisi olarak kabul ediyorum. Dil özellikle de yabancı dil itina, ister emek ister. Dil öÄŸrenmek ne kadar zor ise muhafaza etmek de zordur. ÖÄŸrencilerimizin burada öÄŸrendiklerini kullanmalarını ve Türkçelerini geliÅŸtirmeleri gerekiyor. Sayın baÅŸkan ve enstitü çalışanlarını böylesi bir katkı yaptıkları için tebrik ediyor, görev alan herkese ÅŸükranlarımı sunuyorum.”
Yunus Emre Enstitüsünü kültürümüzün, dilimizin, sanatımızın dünyaya tanıtılması konusunda gerçekleÅŸtirmek üzere kurduklarını belirten BaÅŸbakan Binali Yıldırım, Yunus Emre Enstitüsünün 60 ülkede, 5 kıtada faaliyetlerini sürdürdüÄŸünü, 10 bin öÄŸrenciye Türkçe eÄŸitimi verdiÄŸini, ayrıca uzaktan eÄŸitim yöntemiyle ilave olarak 20 bin öÄŸrenciye de ulaÅŸtığını söyledi. Günümüzde diplomasinin sadece ülkeler arasındaki resmî temaslarla yapılan bir iÅŸ olmadığına deÄŸinen Yıldırım, artık diplomaside gençlerin de büyük bir payının olduÄŸunu bildirdi. Yıldırım, gençlerin ülkelerinde Türkiye'nin birer gönül elçisi olacağına iÅŸaret ederek, program boyunca gençlerin Türkiye'nin doÄŸusunda, batısında birçok ile gittiklerini, orada insanlarla tanıştıklarını, doÄŸal güzellikleri gördüklerini ifade etti.
SOMALÄ°LÄ° ÇOCUKLARDAN BAÅžBAKAN YILDIRIM’A ANLAMLI HEDÄ°YE
BaÅŸbakan Yıldırım’ın konuÅŸmasının ardından Yunus Emre Enstitüsü BaÅŸkanı Prof. Dr. Åžeref AteÅŸ tarafından Somalili öÄŸrencilerin maddi imkânsızlıklar nedeniyle defter yerine yazı tahtası olarak kullandıkları “loh” adı verilen ve üzerinde “Üzülme Allah bizimle” anlamına gelen Tevbe Suresi’nin 42. ayetinden alıntının bulunduÄŸu tahta hediye edildi.
BAKAN KURTULMUÅž: SÄ°ZLER BÄ°R GÖNÜL DÄ°LÄ° ÖÄžRENDÄ°NÄ°Z
Kültür ve Turizm Bakanı Numan KurtulmuÅŸ ise Yunus Emre Enstitüsünün kurulduÄŸu günden itibaren Türkçe dilinin yaygınlaÅŸması için çok önemli çalışmalara imza attığını ifade ederek programa katılan gençlere teÅŸekkür etti.
Yunus Emre Enstitüsü BaÅŸkanı Prof. Dr. Åžeref AteÅŸ, Yunus Emre Enstitüsü olarak 60 ülkede toplam 135 noktada hizmet verdiklerini belirterek konuÅŸmasında ÅŸu sözlere yer verdi; “Bu programa katılmak için Türkiye’ye gelen yüzlerce genci bizlerle buluÅŸturan ortak nokta dilimiz, Türkçemizdir. Biz dilimiz Türkçeyi kökleri derinlerde sabit, dalları ise göklere uzanan bir aÄŸaç gibi görüyoruz. Bu aÄŸacın gölgesinde her millet için yer vardır. Bizler dünya üzerindeki farklılıkları zenginlik olarak gören bir medeniyetin varisleriyiz. Farklı kültürler, farklı medeniyetler bize göre bir araya gelmenin, tanışmanın, kaynaÅŸmanın vesilesidir”
ÇeÅŸitli yörelere ait halk oyunlarının sergilendiÄŸi programda Yavuz Bingöl ile birlikte sahneye çıkan Litvanya’dan Ema Pavalkyte “Burası MuÅŸ’tur” türküsünü seslendirdi. (Haber Merkezi)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.