Selçuklu’yu gizleyen Konya!
Mevlana Kültür Vadisi kapsamında, şehrin tarihi ve kültürel dokusunun, belediyeler tarafından korunarak ortaya çıkarılması bekleniyor
Meram Belediyesi’nin Kentsel DönüÅŸüm çalışmalarının yürütüldüÄŸü Åžükran Mahallesi’nde bulunan sivil mimari örneklerinin ve tarihsel dokunun korunması gerektiÄŸi ifade edildi. Mahallenin en az 800 yüzyıllık bir tarihi bulunduÄŸuna dikkat çeken uzmanlar, Sahip Ata Caddesi’ne yakın kısımlarda Sultan Alaaddin Keykubad’ın yaptırdığı sur kalıntılarının da yer aldığına iÅŸaret ederek kentsel dönüÅŸüm çalışmaları esnasında mümkün yerlerde bu sur kalıntılarının da açığa çıkarılması gerektiÄŸini ifade etti.
TARÄ°HÄ° DOKUNUN KORUNMASI ÅžART
Åžükran Mahallesi’nin, Ahiveyn, Sephavan, Ä°htiyareddin, Kalecik, Kürkçü, Kalecelp, Åžükran isimlerine sahip ve artık nüfusu düÅŸük seviyelere inmiÅŸ mahallelerin birleÅŸtirilmesiyle oluÅŸturulduÄŸuna dikkat çeken uzmanlar, “13. yüzyıldan beri tarihi Konya’nın önemli bir bölgesi olan bu mahallede Seb-i Ä°hvan Türbesi, Asri Camii, Balıklı ÇeÅŸme vb. birçok tarihi eser de yer alıyor. Bu tarihi eserlerle birlikte özellikle Ä°htiyareddin Mahallesi olarak bilinen bölgede yoÄŸunlaÅŸan cumbalı evler var. Bu evler tescilli. Bunların da restore edilerek korunması ÅŸart” dedi.
CUMBALI EVLER GELECEÄžE KALSIN
Åžükran Mahallesi’nde sokak ölçeÄŸinde korunması gerekli tarihsel doku örnekleri bulunduÄŸuna iÅŸaret eden Sanat Tarihçisi Prof. Dr. HaÅŸim Karpuz, “Sokak ölçeÄŸinde bu yapıların restore edilerek korunması gerekir. Tarihsel dokuyu oluÅŸturan cumbalı evleri bir bütün olarak gelecek kuÅŸaklara bırakabilmeliyiz” dedi. Bürokratların bölgede yürütülen kentsel dönüÅŸüm çalışmalarıyla ilgili olarak kendilerini bilgilendirmediÄŸini ifade eden HaÅŸim Karpuz, “Sadece Kültür Varlıkları Koruma Kurulu BaÅŸkanı olduÄŸum dönemde bölgedeki sur kalıntılarına dönük yaptığımız çalışmalar dolayısıyla bu kalıntıların açığa çıkarılarak sergilenmesinin doÄŸru olacağını belirttiÄŸimiz bir bürokrat üzerinde deÄŸerli bina bulunmayan kalıntıların açılarak sergilenebileceÄŸini ifade etmiÅŸti. Yani bir-iki katlı binalar tarafından kapatılan sur kalıntılarının açığa çıkarılıp sergileneceÄŸini kastetmiÅŸti” ifadesini kullandı. Bölgedeki sivil mimarlık örneÄŸi olarak tescilli binaların Rum ustalar tarafından yapıldığı bilgisini veren Prof. Dr. Karpuz, “Ancak o ustaların ismini bilmiyoruz” diye konuÅŸtu.
Åžükran Mahallesi’nde ÅŸimdiye kadar gün yüzüne çıkan en uzun Konya Dış Suru parçasının bulunduÄŸunu da söyleyen Prof. Dr. Karpuz, “Yaklaşık yedi metrelik bu sur parçasının çevresinin açılarak sergilenmesi iyi olur” ifadesini kullandı.
3. ORDU BÄ°NASI YIKILSIN
Alâeddin Tepesi çevresinde yer alan tescilli ArapoÄŸlu Kosti’nin Evi ve TerzioÄŸlu Apartmanı’nın hemen yan tarafındaki eski 3. Ordu Komutanlığı binasının da çevresinde yer alan tescilli yapıların görünür hale getirilmesi için yıkılması gerektiÄŸini belirten uzmanların ifadesine göre “Ağır kütlesel bir yapının yakınındaki tescilli olan yapıların çevresindeki eski dokunun iyileÅŸtirilmesi ve de uygunsuz yapılaÅŸmalardan ayıklanarak yaÅŸam kalitesi yüksek saÄŸlıklı bir çevre oluÅŸturulması amacıyla, dokuyu zedeleyen yapılar yerine siluete ve bölgenin kimliÄŸine uygun yapılar düzenlenmesine dönük çalışmalar yapılmalıdır. Özellikle Alaeddin Tepesi, Sırçalı Medrese ile Sahip Ata Külliyesi arasında bulunan tescilli anıtsal ve sivil mimari açıdan özellikli yapıları çevrelerindeki yoÄŸun yüksek katlı yapılaÅŸmalardan kurtarmak gerekiyor. Bu bölge zemin yükselmesinden dolayı sıkışmış ve özgünlüÄŸünü hissettiremez bir halde. Bugünkü görünümüyle burada eski mahalle dokusu tamamıyla kaybedilmiÅŸ, yoÄŸun apartman yapılarıyla yorulmuÅŸ, fiziksel olarak yıpranmış ve yaÅŸam kalitesi oldukça düÅŸmüÅŸ bir yerleÅŸim alanı görünümü arz ediyor. Bundan dolayı da buradaki tarihi yapıların etrafının temizlenip açılması gerekiyor.”
YURT YAPILMASIN!
Sözü edilen bölgeye bir öÄŸrenci yurdu yapma planları bulunduÄŸunu söyleyen uzmanlar, bunun bölgeye yapılacak en büyük kötülüklerden biri olacağını belirttiler. Bölgedeki tarihi, mimari ve anıtsal deÄŸer taşıyan eserlerin çevresinin temizlenmesi gerekirken yeni bir ağır kütlesel bina eklenmesinin yanlışlığına deÄŸinen uzmanlar “Tarihi, mimari ve anıtsal özellik taşıyan eserlerimizi böyle koruyamayız” uyarısını yaptı.
MEVLANA KÜLTÜR VADÄ°SÄ° HAYATA GEÇSÄ°N!
Gar binasından Mevlana Müzesi’ne kadar olan bölgede BüyükÅŸehir Belediyesi’nin planladığı Mevlana Kültür Vadisi Projesi’nin mutlaka hayata geçirilmesi gerektiÄŸini söyleyen uzmanlar, “BüyükÅŸehir Belediyesi, Bedesten Restorasyonuyla bu kapsamlı projeler demetinin ilk ayağını son derece baÅŸarılı bir ÅŸekilde haya geçirmiÅŸti. O projenin devamı gelmeli. Yani eski stad ile DSÄ° bölgesinin birleÅŸtirilerek kent ormanı yapılması baÅŸta olmak üzere Mevlana Kültür Vadisi’ndeki tarihi dokunun tamamen gün yüzüne çıkarılması lazım. Ä°nanıyoruz ki belediyemiz bu konuda üstüne düÅŸeni yapacaktır” dedi.
(Haber Merkezi)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.