Konya
17 Eylül, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

‘Selçuklu’yu çağdaş bir şehir haline getiriyoruz’

‘Selçuklu’yu çağdaş bir şehir haline getiriyoruz’
Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay Konya Postası ailesini Ramada Otel’de ağırladı. 201 yılında hayata geçirdikleri projeleri Konya Postası’na değerlendiren Başkan Altay, çağdaş bir şehir oluşturmak adına mücadele ettiklerini söyledi.

KONGRE MERKEZÄ° BU YAZ HÄ°ZMETE GÄ°RECEK

Kamuoyunda sıkça eleÅŸtirilen Selçuklu Kongre Merkezi’yle ilgili konuÅŸan Altay, bu merkezin 2017 yazında hizmete alınacağını belirtti. Ä°lk ihalede müteahhidin batması sonrası yeniden ihale edilen merkezin yapımında son aÅŸamaya gelindiÄŸini ifade eden Altay, “Kongre merkezini iki kez ihale etmek durumunda kaldık. Kamu Ä°hale Kanunu, elimizi kolumuzu baÄŸlıyor. Bir kez problem yaÅŸadığınızda tekrar baÅŸa dönüp ihaleye çıkmak zorunda kalıyorsunuz. Ama öyle anlatıldığı gibi 8-10 ihale olmadı.  Bir ihale oldu, sıkıntıya girildi, tekrar ihaleye çıkıldı. Yeni müteahhidin de süresi devam ediyor. Mart sonu gibi tamamlanacak. Bu süre zarfında da kongre merkezi inÅŸallah tamamlanır. Zaten dış cephesi tamamlandı, çevre düzenlemesi yapılıyor. Ä°çindeki salonlarda da büyük miktarda iÅŸ tamamlandı, tavanlar bitti, duvarların konstrüksiyonları yapılacak, koltuklar düzenlenecek” dedi. Kongre merkezi tarifini iyi yapmak gerektiÄŸini söyleyen Altay, “Bizim kongre merkezimiz tamamlanınca diÄŸer kongre merkezlerinden farkımız gözükecek. Åžimdi aradaki fark ve hangi fonksiyonlara sahip olduÄŸu pek algılanamıyor ama merkezimiz bitip açıldığı zaman hangilerinin hangi amaçla kullanıldığı belli olur” diye konuÅŸtu.

 “KELEBEKLER VADÄ°SÄ° KENDÄ° MASRAFLARINI KARÅžILAMAYA BAÅžLADI”

Kelebekler Vadisi’nin çok iyi gittiÄŸini vurgulayan Altay, “Åžu anda yıllık ziyaretçi sayısı 250 bin. Yani aylık ortalama 20 bin ziyaretçi var. Park hariç tropik kelebek bahçesi ÅŸu an itibariyle artık kendi ayakları üzerinde durabiliyor. Masrafları, giriÅŸ ücreti ve hediyelik eÅŸya satışından karşılanabilir bir hale geldi. Konya için iyi bir destinasyon oldu. Ä°lk baÅŸta kelebek sayısının azlığından kaynaklı ÅŸikâyetler vardı. Åžu anda o da giderildi. Biz de artık iÅŸi öÄŸreniyoruz. Tedarikçi sayımızı geliÅŸtirdik. Eskiden sadece Malezya’dan getiriyorduk, ÅŸu anda baÅŸka ülkelerden de getiriyoruz. Kelebek üretimi yapmıyoruz. Kelebekler tropik ortamlarda yaÅŸadıkları için onları üretebilmek için tropik bir ortam oluÅŸturmak gerekiyor. Tropik ortamın maliyeti daha fazla. Çünkü sürekli aynı sıcaklıkta tutmanız lazım. Bu iÅŸi dünyada profesyonel ÅŸekilde yapan birçok kelebek üretim çiftliÄŸi var. Adamlar çiftliklerde aynen tavuk üretir gibi kelebek üretiyor ve dünyanın her yerine satıyorlar. Biz de bir alıcıyız. Ama ÅŸu anda hem daha ekonomik alıyoruz, hem çok sayıda alıyoruz. 2016’da giriÅŸ ücretinden bir milyon 400 bin liraya yakın ücret aldık. Bu da toplam giderleri neredeyse karşılıyor. Hediyelik reyonu da oturmaya baÅŸladı. Konya’ya gelenler için de ayrı bir ziyaret alanı oluÅŸtu. Parkın içinde ayrıca bir macera kulesi yaptık. O da gençler için ciddi bir fonksiyon oluÅŸturdu. Yeni projeler de çalışıyoruz” bilgilerini verdi.

KAFELERE YENÄ° DÜZENLEME GELÄ°YOR

Bazı kafelerin dükkân önlerindeki alanı iÅŸgal etmeleriyle ilgili konudan belediye olarak epey rahatsız olduklarını belirten Altay, “Bu durum ilk baÅŸta sigara yasağıyla baÅŸlamıştı ama ÅŸu anda dışarıda dükkânlarının neredeyse bir buçuk katı kadar alanda iÅŸletmecilik yapıyorlar. Bu konuyu altı aydır tartışıyoruz. En sonunda BüyükÅŸehir Belediyesi Meclisi bu konuda bir karar aldı. Masaya hizmet edenlerin dışarıda belli bir alanı bizim belirlediÄŸimiz standartlarda kullanmasına izin vereceÄŸiz. Standartlarımız ise ÅŸu: Apartman sakinlerinin yüzde sekseninin muvafakatini, mülkiyetin kendilerine ait olmasını, yanlardaki dükkânların muvafakatinin olmasını istiyoruz. Çünkü yanınızda bir pastane varsa, o 7 metre ileri çıkıyorsa; diÄŸer yanınızdaki de aynısını yapıyorsa siz arada bir dükkân olarak kalıyorsunuz. Ayrıca zemin kat alanının yüzde 50’sini geçmesin diye bir karar aldık. Bununla ilgili de uygulamaya baÅŸlamıştık ama BüyükÅŸehir Belediyesi, Meclis gündemine bunu tekrar aldı, sanırım alanı zemin katın yüzde 75’ine çıkaracaklar. Zemin yüzde 75’i kadar bir alanı dışarıda üstü açık olarak kullanılmasına izin verilecek gibi gözüküyor. Ben bunun bile bir fayda olduÄŸunu düÅŸünüyorum, çünkü Nalçacı’da bir iÅŸletme var. Zemin katı zannediyorum 10 m2 ama dışarıda 100 m2 alan kapatıyor.  Aslında suç bizim, ilk gün bu meseleyi halletmemizi gerekiyordu; ama sayıları ÅŸimdi çok arttı. Bütün iÅŸletmelerde bunu artık bir hak olarak görüyor. Bu konuda meclis kararıyla yasal bir düzenleme yapıyoruz” dedi.

“TÜM PROJELERÄ°MÄ°Z Ä° Ä°HALEYE ÇIKARDIK”

2016’da hedeflerini büyük ölçüde tutturduklarını belirten Altay, “15 Temmuz’dan dolayı yapmayı planladıklarımızın baÅŸlaması biraz gecikti.2016’da devam eden iÅŸler devam ediyordu, onlar bir ÅŸekilde tamamlandı. 2016’nın sonunda baÅŸlayalım diye niyet ettiklerimiz belki 2017’nin baharına kaldı. Åžu anda da ÅŸöyle bir strateji izliyoruz: Ekonomiyle ilgili çok ÅŸey konuÅŸulup söyleniyor. Ekonominin yavaÅŸladığı, 2017’nin daha sıkıntılı geçeceÄŸi ileri sürülüyor. Biz kamu olarak buna ÅŸöyle bir çözüm sunacağız: Elimizde ne kadar proje varsa hepsini ihale ediyoruz. Kamu olarak biz durursak vatandaÅŸ zaten durur. Biz 2017’nin hem ekonomik anlamda hem siyasi anlamda hem sosyal anlamda daha iyi olacağına inanıyoruz. 2017’nin hemen başında yaÅŸadığımız da bu umutlarımızı kırmak için yapılmış bir eylemdir. Bu manada vatandaşımızın bence ümitvar olması lazım” ifadesini kullandı. Selçuklu’nun çok büyük bir ilçe olduÄŸunu kaydeden Altay, “Piyasaya çok ciddi miktarda para aktarıyoruz. 350 milyon TL Selçuklu Belediyesi’nin bütçesi var. Sonuçta bu bütçe Konya’da piyasaya aktarılıyor. AÅŸ oluyor, iÅŸ oluyor” dedi.

SÄ°LLE BARAJI DÜZENLEMESÄ° BÄ°TÄ°RÄ°LDÄ°

Sille Barajı projesinde yaklaşık 20 milyon TL’ye yakın para harcamalarına raÄŸmen temel atma töreni düzenleyemediklerini, fazla tanıtım yapamadıklarını söyleyen BaÅŸkan Altay “Sille Barajı’nda 2 milyon m2 bir alanda düzenleme yaptık. Kar en çok bizim yüzümüzü güldürdü, baraj seviyesi 3-4 metre düÅŸmüÅŸtü, kötü gözüküyordu; açılışla birlikte Konya’yı suyla buluÅŸturacağız” dedi.Müteahhidin bölgedeki iÅŸlerinin tamamlandığını ama belediyenin bölgede birkaç baÅŸka iÅŸ daha yapacağını ifade eden Altay, “Açılışını Hıdrellez’e ya da okulların kapandığı döneme yetiÅŸtirmeyi umut ediyoruz. Sille Barajı doÄŸasıyla, topoÄŸrafyasıyla, barajıyla, içindeki aÄŸaçlarıyla çok güzel bir iÅŸletme oldu. Bu konuda ÅŸimdiye kadar hiç konuÅŸamadık. Sille’de ÅŸunu yapıyoruz diye anlatmaya hiç fırsat olmadı. Hem mali olarak bizim için epey büyük bir iÅŸti, hem de uzun bir süre uÄŸraÅŸtık barajın DSÄ°’den Selçuklu Belediyesi’ne devri, Sille Sulama Kooperatifi’yle yapılan protokoller, sonra proje aÅŸaması, ihale, iÅŸin tamamlanması uzun bir süre aldı. Åžu anda geçici kabul aÅŸamasına getirdik iÅŸi” bilgilerini verdi.

“12 SAAT ESASLI ÇALIÅžIYORUZ”

Selçuklu genelinde yürütülen kar temizliÄŸi çalışmalarına deÄŸinen BaÅŸkan Altay, “Biz kar temizliÄŸi diyoruz, karla mücadele demiyoruz. Çünkü Yaratan’la mücadele edilemez, doÄŸayla da mücadele edilemez. Sonuçta, ilahi bereket aslında, öyle bakmak lazım. Konya ovasının son yıllarda yaÅŸadığı su problemini düÅŸününce ÅŸu anda bereketin içerisindeyiz. Tabii, çeÅŸitli aksamalar oluyor. Aslında bu aksamaların birkaç nedeni var. Bunlardan biri de karın belli aralıklarla tekrar yağıyor olması. Åžu anda dördüncü temizliÄŸi yapıyoruz. Bir kere yaÄŸsa, kalsa, temizler, sonra eksik kalanları tamamlarsınız. Fakat biz sürekli aynı yerleri temizlemek zorundayız. Hastaneler, okullar, okul bahçeleri, kaymakamlık binası, il nüfus müdürlüÄŸü gibi vatandaÅŸların sık kullandığı yerleri temizliyoruz. Buralarda da maalesef yeterli personel yok. DiÄŸer memur arkadaÅŸlar da kendilerini bu temizliÄŸe görevli saymıyorlar. Hâlbuki tüm ÅŸehir, hep birlikte gayret etsek daha kolay olur. Herkes kapısının önünü temizlese ÅŸehir temiz olur ifadesi bunun için de geçerli. Herkes kapısının önündeki kara biraz müdahale etse, biraz temizlemeye çalışsa biz zaten çalışıyoruz” dedi.

“KIÅžIN KEYFÄ°NÄ° ÇIKARIN”

Kar yaÄŸdığından beri tüm personelin 12 saat esasıyla çalıştığına iÅŸaret eden Altay, “ArkadaÅŸlarımız 12 saat çalışıyor, 12 saat dinleniyor. EleÅŸtirilerden birisi de kar temizleme için yeterince ekipman bulunmadığı ÅŸeklinde. Bu da doÄŸru deÄŸil. Sadece belediyelerin deÄŸil, ÅŸu anda Konya’da bulunan ne kadar iÅŸ makinesi varsa hepsi belediyeler tarafından kiralanmış durumda. Uygulama ÅŸöyle: Muhtarlara araçları tahsis ediyoruz. Muhtar operatörün yanına biniyor. Nerede bir sokak varsa onları temizliyoruz. Åžu beklentide yüksek: Karı bir yerden bir yere taşıyoruz aslında. Yolları açarken karı kaldırımlara, kaldırımları açarken yola taşıyoruz. Bu kadar karı baÅŸka bir yere götürmek de mümkün deÄŸil. Keçili kanalına taşımayı düÅŸündük, sonra bir lodos eserse daÄŸdan gelen suyun önünde bir tıkaç gibi duracağı için bunun da doÄŸru olmadığını fark ettik. Onun için acil yerleri temizliyoruz, ama kış günlerinde yaÅŸadığımızı hatırlamak lazım. Kar lastiÄŸi yoksa yola çıkmamak lazım. Ä°htiyaç haricindeki seyahatleri durdurmak lazım. Hayat devam ediyor ama biraz az gezmeye gitmek, biraz evde oturmak, kış günlerinin keyfini çıkarmak gerekiyor” tavsiyesinde bulundu.

“ÇATILARDA KAR RÄ°SKÄ° BULUNUYOR”

Okulların ayrı bir mesele olduÄŸunu belirten Altay, “Okullar tatil oluyor, herkes mutlu mesut. Ama ertesi gün çocuklar okula gidecek ve kar yağışından dolayı o bahçelerin temizlenmesi gerekiyor. Yüzün üzerinde okul var. Bu sebeple diÄŸer iÅŸleri bırakıp okullara gidiyoruz. Tabii oradaki hademelerin, öÄŸretmenlerin de okul bahçelerini temizlemeleri mümkün deÄŸil, çünkü okul bahçeleri çok büyük ve mutlaka iÅŸ makinesi lazım. Ama baÅŸtan beri, ilk günden beri ben ÅŸunu söylüyorum: Gayret ediyor, çalışıyoruz. Yüzde yüz baÅŸarılı mısınız derseniz doÄŸru, yüzde yüz baÅŸarılı deÄŸiliz. Hakikaten çok büyük bir yağış var ve hep ara ara yağıyor. Bir 20 cm yağıyor, duruyor ve tekrar 20 cm yağıyor. Yarın yaÄŸmur gözüküyor, sonra Cuma, Cumartesi, Pazar tekrar kar gözüküyor. Åžu anda çatılardaki kar ciddi risk oluÅŸturmaya baÅŸladı. Özellikle sanayi yapıları, büyük açıklıklı alanlarda, spor salonlarında risk var. Kar yükü metrekarede 115 kilo alınıyor TSE standartlarında, bu da yaklaşık 40 cm kar kalınlığı demek. Åžu anda çatılarda 60 cm kar var. Çatıdaki karı indirmek de çok kolay deÄŸil” diye konuÅŸtu. (Murat GÜZEL)

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDÄ°M
  • 0
    ALKIÅž
  • 0
    KOMÄ°K
  • 0
    Ä°NANILMAZ
  • 0
    ÃœZGÃœN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

BaÅŸka haber bulunmuyor!

tokyobet-tokyobet-nerobet-tokyobet-goldenbahis-tokyobet-levabet-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ngsbahis-ngsbahis-tokyobet-nerobet-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ilelebet-betibom-ajaxbet-trendbet-anadolucasino-heybet-paribahis-aresbet-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-nerobet-pusulabet-piabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-pusulabet-casibom-aresbet-tokyobet-tokyobet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-g�venilir casino siteleri-aresbet-