SIKINTI BÜYÜYOR!
Banka kredi faiz oranlarının yüksek olması, maliyet artışı inşaat sektöründe üretimin durma noktasına gelmesine neden oldu. Sektör temsilcileri maliyet artışlarının yanı sıra insanların alım gücünün kalmadığına dikkat çekti
Konya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Süleyman Kamil Akıncı, son bir ayda konut maliyetlerine yüzde 30 zammın geldiğini söyledi.
İnsanların alım gücü düştü diyen Akıncı, “Devlet bankaları kredi vermiyor. Sektör can çekiyor. TÜİK geçtiğimiz yıl 3 bin 158 konuta iskan verildiğini açıklıyor. Bu konut yeterli değil. Şu anda sektör içerisinde olan herkes zarar ediyor. Bir müteahhidin 50 dairelik sermayesi vardı 10’a düştü. Hiç satmadan daire yapan adamın elinde sermaye kalmadı. Konya gibi bir ilde 32 bin Tl’ye kiralık konut var” ifadelerini kullandı. Akıncı son olarak, “Bu gidişle artık kimse ev üretmeyecek ve kimse ev satın almayacak. Kemal Sunal’ın bir filminde pahalı olmasından dolayı kiralık ev bulamayıp, yürüyen ev yapmasına dönecek. Bunun en büyük göstergesi de son dönemlerde artan Tini Hause. Sayıları her geçen gün artıyor. İnsanlar yürüyen ev yaptırıyor. Kiradan kurtuluyor. Hayatlarını minibize ediyor. Maliyetlerini düşürmenin planlarını yapıyor” diye konuştu.
SEKTÖRE DESTEK PAKETLERİ AÇIKLANMASI
Görgülü Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Görgülü, bankaların kredi kısıtlamasına gitmesi ile birlikte inşaat üretiminin de durma noktasına geldiğini söyledi.
İnşaat sektörünün sıkıntılı bir dönemden geçtiğini söyleyen Görgülü, “Son yıllardaki ciddi bir maliyet artışı ile karşı karşıyayız. Bunun yanında vatandaşın alım gücü düşmüş durumda. Bütün bunların üzerine bir de bankaların kredi kısıtlamasına gitmesi sektördeki yarayı büyüttü” diye konuştu.
Görgülü, ciddi konut açığının yaşanacağına dikkat çekerek, “Sektör olarak biran önce destek paketlerinin sağlanması gerekiyor. Büyük projeler firmalar desteklenmeli. Üretim yapılmaz ise gelecek yıllarda ciddi konut açıkları ile karşı karşıya kalacağız” dedi.
MALİYETLER SÜREKLİ ARTIYOR
Can İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Can, yaz ayları gelmesine rağmen sektördeki durgunluğun devam ettiğini söyledi. Maliyet artışlarının müteahhitlerin önünü tıkadığını ifade eden Can, “Bizler bugün bir maliyet hesabı yapamıyoruz. Geçtiğimiz hafta tonunu bin TL’ye aldığımız beton bu hafta başında bin 300 TL’den satılmaya başlandı. Bunun yanında demirin tonu 16 bin 700 TL iken 19 bin TL’ye çıkıyor. Bu bizlerin konut üretimini engeller durumda” diye konuştu.
Son KDV artışlarına dikkat çeken Can, “Eskiden iki çalışanı olan bir aile bir konut satın alabiliyordu. Birini banka kredisine verebiliyordu. Şimdi bu durum mümkün görünmüyor. Kredi oranları çok yüksek. Maliyetlere göre ev fiyatlarında da ciddi bir artış söz konusu” ifadelerini kullandı.
Can son olarak, sektörde konut sıkıntısının arttığının altını çizerek, “Memur ve işçi bakımından ev almak hayal oldu” diye konuştu.
KİRALIK KONUT BULMAK NEREDEYSE İMKANSIZ
Konya’da kiralık ev bulmak artık neredeyse imkansız hale geldi. Emlakcı Nevzat Dülgeroğlu, konut ihtiyacının her geçer gün arttığına dikkat çekerek, “Yeni konutlar üretilmez ise, 3-5 yıl içerisinde kiralık ev bulmak tamamen bitecek” diye konuştu.
Günlük ortalama 5-10 kişinin kiralık daire sorduğunu söyleyen Dülgeroğlu, “Evler artık boşalmadan tutuluyor. Evi boşaltacak olan vatandaş evden çıkmadan bir yakınına devrediyor. Yada ev sahibi kiracısı daha çıkmadan evini kiraya verir duruma geldi” dedi.
Kiralık konut sıkıntısının en çok Selçuklu ilçesinde yaşandığını söyleyen Dülgeroğlu, “Meram ve Karatay kiralık konusunda kısmen daha rahat. Bu içlerde satılık da kiralık da bulunabiliyor. Fakat, Selçuklu ilçesi memur ve öğrencilerin yoğun olarak yaşadığı bir ilçe. Bu nedenle de sirkülasyon fazla oluyor. Eskiden ev sahipleri anahtar getirir, bir an önce kiraya ver derdi. Şimdi anahtarı ev sahipleri bile görmüyor” ifadelerini kullandı.
Konut üretimi için arsaların imara açılması gerektiğinin altını çizen Dülgeroğlu, “Konut yapacak müteahhit kalmadı. Bankalar kredi vermiyor ve yaptıkları daireleri peşin parayla satamıyor. Kredi ile de satamayan müteahhitler bu durumda üretemez duruma geldi. Bunun yanında ciddi bir maliyet artışı yaşanıyor. Döviz kurundaki artış, enflasyonun yüksek olması konut yapacakların elini bağlıyor” diye konuştu. Kira fiyatlarındaki artışın önüne geçilmesi gerekir diyen Dülgeroğlu, “Eski kiracılar 3-4 bin TL arasında kira ödüyor. Yeni ev tutacak olanlar ise 7-10 bin TL arasında ev buluyor. Bu yaz sonlarında tayin atama döneminin bitmesi ile birlikte eve talep daha da artacak. O zaman 10 bin TL’nin altında ev bulmak neredeyse imkansız olacak” şeklinde konuştu. (Melike SAĞLIK)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.