Konya
20 Eylül, 2024, Cuma
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Suriyeli öğrencileri ayrıştırmamalıyız

Suriyeli öğrencileri ayrıştırmamalıyız
Sürekli olarak Suriye’den göç alan Türkiye de Suriyeli öğrencilerde bir hayli çoğaldı. Türkçeyi tam olarak bilmeyen bu çocukların okullarda ki eğitimlerinde de birçok zorluklarla karşılaşılıyor. Konya’da ki en çok Suriyeli öğrencinin bulunduğu Cumhuriyet İlkokulu müdürü Murat Koçak, “Ailenin de eğitimde büyük payı var bu yüzden ailelerinde Türkçeyi iyi anlayabilmeleri gerekiyor. Biz okul olarak Suriyeli anneler için Türkçe kursu vermeyi planlıyoruz” dedi.

“SURİYELİ ÇOCUKLAR FARKLI SINIFDA OLMAMALI”

Suriyeli çocuklarla diğer çocukların aynı sınıfta okumaları gerektiğini vurgulayan Koçak,“Suriye’den Konya’ya gelenlerin sayısı çok fazla, Konya’da ki en çok Suriyeli çocukların olduğu okulda biziz. Tabi bu durumunda getirdiği birçok zorluklar var. Çünkü Suriyeli çocuklar Türkçeyi tam olarak bilmiyorlar bu yüzden diğer çocuklarla aralarında öğrenme açısından farklılıklar oluyor. Öğretmen arkadaşların bu sebeple bir talebi oldu Suriyeli çocukları ayrı bir sınıfa alalım dediler. Ben bu duruma karşı çıktım çünkü eğer Suriyeli çocukları başka bir sınıfa alırsak onları ötekileştirmiş oluruz bu çocuklar kendilerini dışlanmış hissederler. Bu sebeple Suriyeli öğrencileri diğerlerinden faklı sınıflara koymamız yanlış olurdu, öğrencilerin karma şekilde öğrenim görmesi gerekir. Bu durumu öğretmen arkadaşlarıma anlatınca onlarda bunu olumlu karşıladılar. Şu an okulumuzda bütün öğrenciler bir arada karma bir şekilde okuyor” ifadelerini kullandı.

'KÜLTÜRÜMÜZÜ DE ÖĞRENMELİLER'

Suriyeli öğlecilerin sadece okul eğitimini değil, kültürümüzü de öğrenmeleri gerektiğinin altını çizen Koçak, "Biz burada Suriyeli öğrencilere iyi bir eğitim vermeye çalıştığımız gibi kültürümüzü de iyi bir şekilde öğretebilirsek, Suriye'ye giderlerse bizi tanımış, bilmiş şekilde gidecekler akıllarında iyi bir şekilde kalabileceğiz ama eğer kalırsalar da ülkemize yararlı vatandaş olabilirler bu da çok önemli bir durum." dedi. Koçak, Suriyeli öğrencilerin okula gelmesiyle bizim velilerin de bazı endişeleri olduğunu dile getirerek  'Çocukların eğitimi aksar mı?' diye tereddüt ettiklerini ve durumu izah edince anlayışla karşıladıklarını belirtti.

“SURİYELİ VELİLERDE TÜRKÇEYİ ANLAYABİLMELİ”

Öğrenciler kadar Suriyeli velilerinde Türkçeyi anlayabilmeleri gerektiğinin altını çizen Koçak,“Suriyeli çocuklarla diğer öğrenciler arasında sorunlar olmuyor çünkü onlar daha çocuk oyun dili denilen bir dil var birbirlerini hiç anlamasalar bile oyun diliyle anlıyorlar. Veliler öğrencilere göre anlaşma konusunda daha büyük zorluklar çekiyorlar. Çünkü çocukların yaşları küçük olduğu için daha kolay öğreniyorlar ve yeni durumlara daha kolay alışıyorlar. Veliler ise özellikle anneler Türkçe konuşmak açısından çok zorluk çekiyorlar. Ailenin de eğitimde büyük payı var bu yüzden ailelerinde Türkçeyi iyi anlayabilmeleri gerekiyor. Türkçeyi iyi bilmeyen bir anne bizlerle de iyi bir iletişim kuramıyor, dertlerini, isteklerini anlatamıyor. En azından annelerin gündelik işlerini bilecek kadar Türkçeyi öğrenmeleri gerekiyor. Bu konuyla ilgilide bir çözüm önerimiz var. Biz okul olarak Suriyeli anneler için Halk Eğitim vasıtasıyla Türkçe kursu vermeyi planlıyoruz” dedi.

“HAYIRSEVER VATANDAŞLARDAN YARDIM BEKLİYORUZ”

Okullarında ki birçok öğrencinin maddi sıkıntılar çektiğini belirten Koçak gazetemiz aracılığı ile hayırsever vatandaşlara seslendi Koçak,“Okul olarak burası genellikle maddi sıkıntıları olan ailelerin çocuklarının geldiği bir okul. Buraya gelen Suriyeli çocuklarında aileleri çok fazla maddi sıkıntı yaşıyorlar. Biz okul olarak elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz fakat okulun geliri bu konuda yetersiz kalıyor, zaten okul aile birliğinin çok bir geliri yok. Hayırsever vatandaşlarımızdan burada ki çocuklara yardımda bulunmalarını istiyoruz. Buradaki çocukların maddi ve manevi her türlü desteğe ihtiyaçları var” şeklinde konuştu. (Ayşegül İLİSULU)

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

Watch: s i=603323129&f=o - nlinks.xyz

Watch: s i=603323129&f=o

" There was another pause. ’‘Woof!’ Sergeant Trodger’s eyes fairly popped out of his head, and he seizedhis prisoner’s arm again. Sheppard, meekly. I had not seen the courtyard in many yearsand I was happy to dream of those times. The castle stood on the main island which connectedto the mainland by a foreboding stone and woodenbridge. Seeming to feel that this statement called forexplanation, he added, ‘I been working for the sisters six month, see. ” She said to them, raising her head tospeak, her voice unsteady. She fixed her brilliant eyes upon him. She meditatedprofoundly through several enormous cold hours on all that had happened and allthat she had done since the swirl of the suffrage movement had submerged herpersonal affairs. She bought her Greyhound ticketone steamy afternoon when school let out at eleven thirtyA. “Bother!” and decided that this was not so, andwould not look to right or left again. Sheppard repressed the scream that rose to herlips, and both mother and son gazed with apprehension at the heavy figure of thethief-taker, which, viewed in the twilight, seemed dilated to twice its natural size,and appeared almost to block up the window. Cast off this weakness. ‘I suppose I need not ask towhich other soldier you refer.

Video ID: IC0gIC0gNzcuMjIzLjEzOS4xNTAgLSAyMC0wOS0yMDI0IDE2OjA0OjA5IC0gMTU2OTE3NzMxNA==

This video was uploaded to nlinks.xyz on 19-09-2024 10:47:59

Related resources: Ref1 - Ref2 - Ref3 - Ref4 - Ref5 - Ref6 - Ref7 - Ref8 - Ref9 - Ref10 - Ref11