Sütte beklenti büyük
Karatay Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ali Kalaycı, süt piyasasındaki son gelişmelerden duyduğu kaygıyı dile getirerek, süt fabrikalarının Ulusal Süt Konseyi'nin belirlediği fiyatlara uymaması nedeniyle kriz yaşandığına işaret etti
Bu durum, satılmayan süt fazlalığına yol açarak devam eden krizi daha da kötüleştirdi. Kalaycı, üreticilerin yaşadığı hayal kırıklığını vurgulayarak, devam eden krizin 1 ay daha süreceğini ifade etti.
ÜRETİCİ KARA KARA DÜŞÜNÜYOR
Sütteki mevcut %1 KDV'nin değişmeden kaldığını ve gelecekte herhangi bir düzenlemeye dair herhangi bir belirti olmadığının altını çizen Karatay Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ali Kalaycı, “Ulusal Süt Konseyi’nin açıkladığı süt fiyatlarına fabrikalar uymadı. Süt piyasasında da bir kriz var. Sütler satılmıyor, elde kalıyor. Ne denir ne yapılabilir bizler üreteciler olarak düşünüyoruz. Kriz sürüyor. Yemdeki KDV’yi bakanlık çekti. Burada geri adım atıldı. Sütteki KDV oranı yüzde 1 zaten ve bu da devam ediyor. Yeni bir KDV oranı ile ilgili de bir çalışma yok” dedi.
KONSEY FİYATI DİKKATE ALINMALI
Kalaycı, “İhracatın önü açılırsa kriz hemen biter. Bakanlık da süt ürünlerinde ihracatın önünü açtı, yansıması da 1 ayı bulabilir. Ağustos ayından itibaren piyasanın rahatlayacağını düşünüyoruz ama bu ne kadar etkili olur bilmiyoruz. Konsey fiyatına uyulmadığı sürece süt fiyatında bir artış beklemek imkansız. Esas bu konun muhatabı mandıracılar. Ürünlerini satamadıkları yönünde şikayetler geliyor. Satılmadığı için ürünleri süt fiyatındaki artışı da kabul etmiyorlar. Mamullerimiz elimizde kaldı, depolarımız doldu satış olmadığı için de düşüşe gittik diyorlar” ifadelerini kullandı.
ÜRETİCİ ÜMİDİNİ KESMEDİ
Kalaycı, bu zorluklara rağmen üreticilerin ciddi mali sıkıntılar altında da olsa faaliyetlerine devam ettiğinin altını çizdi. Kalaycı, “Üretici üretmeye devam ediyor. Ümidini kesmiş durumda değil ama üretici eğer hayvanını satar da sektörden çekilmeler başlarsa hayvancılık bitme noktasına gelir. Ondan sonra da yurtdışından ithal ürünlere yönelinir” dedi.
SÜT ZAMMI YETERLİ DEĞİL
Buğday fiyatlarındaki artışların yetersiz olduğunu, süt fiyatlarında yapılan asgari ayarlamaların enflasyon eşiğinin oldukça altına düştüğünü öne süren Kalaycı, “Gıda enflasyonu üzerine verilen zamlar belli, ülkemizdeki enflasyon oranı belli. Üretici ciddi anlamda sıkıntılı günlerden geçiyor. Buğday zamları yeterli değil. Süte verilen zam ise verilmiş sayılmıyor. Enflasyonun çok altında kalıyor” diye konuştu.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.