Konya
19 Eylül, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Tapudaki işlemler emlakçı da çözülecek

Tapudaki işlemler emlakçı da çözülecek
Vatandaşların tapu dairesine gitmeden emlakçılar üzerinden işlemlerinin yapılması için hazırlanan tasarı yasalaşırsa Oda üyesi, vergi mükellefiyeti ve eğitim sertifikası olan emlakçılardan işlemler halledilecek ve merdiven altı emlakçı kalmayacak

Zaman zaman ÅŸikayet edilen merdiven altı emlakçıların önüne geçilmesi ve tapu dairelerindeki yoÄŸunluÄŸun azaltılması amacıyla bir tasarı hazırlandı. Bu yıl içerisinde yasalaÅŸması beklenen tasarı hakkında Konya Emlakçılar Odası BaÅŸkanı Sedat Altınay, bilgiler verdi. Tasarı yasalaşırsa emlakçılık yapan kiÅŸilerde eÄŸitim ÅŸartı aranmaksızın bir kereye mahsus lisans verilecek. Emlakçılık yapmak isteyen adaylarda ise 4 yıllık veya 2 yıllık üniversite mezunu olma ÅŸartı aranacak. EÄŸitim ÅŸartını yerine getiren adaylar 3 ay kurs görmelerinin ardından 3 ay staj yapmaları gerekecek. Bu ÅŸartların tamamlanması durumunda adaylar sınava tabi tutulacak, sınavlarda baÅŸarılı olanlar adaylar emlakçılık yapabilecek. Tasarıyla birlikte tapu iÅŸlemlerinde kolaylık saÄŸlanacağını aktaran BaÅŸkan Altınay, “Tapuda ki yoÄŸunlukta ortadan kalkacak. Biz buradan bize verilen uçlarla bilgisayardan tapuya baÄŸlanacağız ve bütün tapu iÅŸlemlerini buradan hazırlayacağız. Hiçbir kargaÅŸa olamayacak. Ä°ÅŸlem bittikten sonra skayner’dan taratıp tapunun ekranına düÅŸecek orada görevli personel kontrol ettikten sonra ‘harcınızı yatırın, imzaya gelin’ diyecekler. Bu sistem uygulamaya baÅŸlayıp da bizler bunu kullanmaya baÅŸladığımız gün ayakçı, seyyar, kaçak merdiven altı diye hiçbir kimse kalmayacak” dedi.

TAPUYA GÄ°DÄ°LMEDEN HAZIRLANACAK

TEMFED Federasyon öncülüÄŸünde ve Türkiye genelindeki oda ve dernek baÅŸkanlarının ortak imzasıyla hazırlanan yasa taslağının CumhurbaÅŸkanı, BaÅŸbakan ve ilgili bakanlarda mevcut olduÄŸunu dile getiren Konya Emlakçılar Odası BaÅŸkanı Sedat Altınay, “Yasa çalışmamızda Çevre ve Åžehircilik Bakanı Sayın Mehmet Özhaseki ile yapmış olduÄŸumuz görüÅŸmeler neticesinde son aÅŸamaya gelindi. Yasa çıktığı gün kayıtlı emlakçılar olarak bizler elimizi taşın altına koymaya hazırız. Sayın bakanımız da söz verdi ve iÅŸlemler devam ediyor. Åžimdi pilot bölgeler seçildi. Oda üyesi olan, vergi mükellifiyeti ve eÄŸitim serftikası olan bizim üyelerimiz tapuya gitmeden emlak ofisinde tapu iÅŸlemlerini hazırlayacak. Tapuda ki yoÄŸunlukta ortadan kalkacak.  Bize verilen uçlarla ofisimizde bilgisayardan tapuya baÄŸlanacağız ve bütün tapu iÅŸlemlerini buradan hazırlayacağız. Hiçbir kargaÅŸa olamayacak. Ä°ÅŸlem bittikten sonra skayner’dan taratıp tapunun ekranına düÅŸecek orada görevli personel kontrol ettikten sonra harcınızı yatırın, imzaya gelin diyecekler” dedi.

SINAVDA BAÅžARILI OLANLAR EMLAKÇILIK YAPACAK

Sistemin uygulanmaya baÅŸlaması halinde, seyyar ve merdiven altı emlakçılık yapan hiç kimsenin kalmayacağını belirten BaÅŸkan Altınay, emlak komisyonunun da Türkiye genelinde eÅŸit olacağını belirtti. Altınay, “Biz faturamızı keseceÄŸiz. Malı kaça sattıysak onun komisyonunu alacağız faturasını da devlet verecek. SözleÅŸmesiz alım satım yapılamayacak. Alıcı ve satıcıyla birlikte sözleÅŸme yapılacak o sözleÅŸme burada skayner’dan taratılacak. Bütün tapu iÅŸlemleri hazırlanacak komisyon bedeli kaç para ise o kadar fatura kesilecek. O da bizim hesabımıza gelecek. Burada yanlış yapan bir emlakçı olursa lisansları iptal olacak. Bu lisanslar iptal olduÄŸu zaman ömür boyu bir daha emlakçılık yapamayacak. Böyle bir ÅŸart varken hiçbir emlakçı yanlış yapmaya heveslenemez, yapamaz. Ondan dolayı herkes iÅŸini gerektiÄŸi gibi yapıp sonuna kadar arkasında duracaktır” diye konuÅŸtu. Altınay, tasarının hazır olduÄŸunu ve yasanın çıkmasının beklendiÄŸini kaydetti. Kaçak çalışanlar veya vergi mükellefi olup da oda kaydı olmayanların bir an önce oda kayıtlarını yaptırmaları gerektiÄŸini belirten Altınay, “Mevcut olanlara eÄŸitim ÅŸartı aranmaksızın bir kereye mahsus lisans verilecek bundan sonra da emlakçılık yapmak isteyenler 4 yıllık ve ya 2 yıllık üniversite mezunu olacaklar 3 ay kursa gidecekler, 3 ay staj yapacaklar. Bunun haricinde üç tane sınav hakkı verilecek bu sınavlarda baÅŸarılı olanlar emlakçılık yapabilecek. BaÅŸarılı olamayanlar kesinlikle emlakçılık yapamayacak” dedi.

‘SELÇUKLU PARLAYAN YILDIZ’

Selçuklu ilçesinin 50-55 vilayetten daha fazla nüfusa sahip olduÄŸunu ifade eden BaÅŸkan Sedat Altınay, ilçenin Konya’nın parlayan bir yıldızı olduÄŸunu aktardı. Selçuklu’da yaÅŸayan kiÅŸi sayısı fazla olmasından dolayı gayrimenkul sektöründe hareketliliÄŸin de fazla olduÄŸuna dikkati çeken Altınay, Selçuklu’da kentsel dönüÅŸüme ihtiyaç duyan bölgelerin olduÄŸunu söyledi. Selçuklu Belediyesinden de kentsel dönüÅŸüm çalışmaları beklediklerini dile getiren Altınay, “Konya’mız yapılaÅŸacak, imarlaÅŸacak kalite standardı yüksek olan konutlar inÅŸallah yapılacak. Kentsel dönüÅŸüm Selçuklu’da Sille Yolu Esenler Bölgesi’nde, Dedeman Otel’in arkasından Akıncılar Parkın’a kadar kapsayan alan olabilir. Cumhuriyet-Binkonutlar bölgesinde ikiÅŸer üçer katlı olan yapılarımız var. Åžehrin göbeÄŸinde kaldılar, orada bir kentsel dönüÅŸüm çalışması olabilir” sözlerini kullandı.

VATANDAÅžLARIMIZ GAYRÄ°MENKULE YATIRIM YAPABÄ°LÄ°R

Piyasa genelinde durgunluÄŸun bulunduÄŸunu dile getiren Sedat Altınay, konut kredi faizlerinin yüksek oluÅŸunun etkisi olduÄŸunu söyledi. Konut kredi faizlerinin düÅŸürülmesi gerektiÄŸini vurgulayan Altınay, “Faizler düÅŸürüldüÄŸü zaman gayrimenkul sektöründe hareketlilik olacaktır. Åžimdi yatırımcılar hiç tedirgin olmasınlar. Gayrimenkul yılın her ayında yatırım yapana para kazandıran bir sektör. VatandaÅŸlarımız güvenli bir liman arıyorsa gayrimenkul sektörüne yatırım yapmaya devam etsinler. Biz Konya Emlakçılar Odası olarak hem yurtdışındaki hem yurtiçindeki bütün vatandaÅŸlarımızı gayrimenkul sektörünün her birimine yatırım yapmaya davet ediyoruz” dedi. Altınay, gayrimenkul sektörünün yatırımcısına daima kazandırdığını belirtti. Gayrimenkulde duraÄŸanlığın Türkiye genelinde yaÅŸandığını belirten Altınay, gayrimenkul sektörünün Kurban Bayramı’ndan sonra hız kazanacağını söyledi. 2017’nin ilk 6 ayı içerisinde hedefledikleri rakamlara ulaÅŸamadıklarını söyleyen Altınay, daha yılın bitmediÄŸini aktardı. Altınay, “Herkesin önü açık, ülkenin önü açık, hükümetimiz de oldukça olumlu kararlar alıyor.  Sayın baÅŸbakanımız talimatıyla KDV oranları ve damga vergisi oranları düÅŸtü. Bunların hepsi bir etken. Konut kredi faizleri de aÅŸağı çekilirse inÅŸallah bundan sonra emlak sektörünü çok daha hareketli günler bekliyor” diye konuÅŸtu.

DAÄ°RELERÄ°N METREKARELERÄ° KÜÇÜLMELÄ°

Gayrimenkul sektörün Konya’da çok cazip bir sektör olduÄŸunu ifade eden Altınay ÅŸunları kaydetti:  “Konya’da yapılan konut hem depreme dayanıklı hem hayat standardı yüksek güvenlikli, yeÅŸil alanı bol olan, çocuk oyun parklarının olduÄŸu kaliteli siteler yapılıyor. Bir de metrekaresi büyük. Ankara’da Ä°zmir’de yüz metrekarelik konut lüks sınıfına girerken bizde iki yüz metrekarelik konut 4+1 olmasına raÄŸmen 5+1, 6+1 isteyenler var. Bizde metrekarelerin büyüklüÄŸünden dolayı fiyatlar yüksek gibi görünüyor. Esasında Konya Türkiye genelinde en ucuz ÅŸehirlerden bir tanesi.” Küçük metrekareli yere halkın adapte edilmesi gerektiÄŸini aktaran BaÅŸkan Altınay, ideal konutların 150-160 metrekare olduÄŸunu ve 200-250 metrekarelik konutlarda oturulmaya devam edilirse fiyatına katlanılması gerektiÄŸini belirtti.

Ä°nÅŸaat girdi maliyetlerinin gün geçtikçe arttığını dile getiren Altınay, demire devlet desteÄŸinin gerekli olduÄŸunu aktardı. BaÅŸkan Altınay, “Hem BüyükÅŸehir Belediyemiz hem de ilçe belediyeleri’miz konut öneri alan içerisinde bulunan tarla vasfındaki arazileri imara açması lazım. Biz imara arsa üretirsek maliyetler düÅŸecektir. Arsa maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı imarlı arsanın da yok denecek kadar az kalmasından dolayı fiyatlar tavan yaptı. Bu da daire fiyatlarına etki ediyor” dedi.

SEYYAR EMLAKÇILAR KONUSUNDA UYARDI

Emlakçılarla ilgili çeÅŸitli güven problemlerinin zaman zaman dillendirildiÄŸine vurgu yapan BaÅŸkan Sedat Altınay vergisiz iÅŸ yapan emlakçılar konusunda vatandaÅŸları uyardı. ’Bu iÅŸ yeri Konya Emlakçılar Odası üyesidir’ amblemi olmayan emlakçılarla iÅŸ yapılmaması çaÄŸrısında bulunan Altınay, odanın verdiÄŸi fiyat tarifesi, matbu evraklar, alım satım sözleÅŸmeleri, yer gösterme belgeleri, kira kontratları, tahliye taahhütnameleri olmayan emlak ofislerinden vatandaÅŸların alım-satım yapmaması gerektiÄŸini dile getirdi. Merdiven altı ve seyyar emlakçılardan vatandaÅŸların uzak durması gerektiÄŸini vurgulayan Altınay, “Ticaret Odası’na kayıtlı olan, iÅŸ yeri belli olan, arandığı zaman anında bulunabilecek emlak ofislerimiz mevcuttur. VatandaÅŸlarımız bizim oda üyelerimizle alışveriÅŸ yaparken hiç tereddüt etmesinler. Maalesef seyyar ve merdiven altı olarak tabir edilen kiÅŸi, kurum ve kuruluÅŸların yapmış olduÄŸu yanlışlar emlakçılara mal edilmektedir. Biz Konya Emlakçılar Odası olarak kesinlikle bunu kabul etmiyoruz. Bizim üyelerimizden yapacakları alışveriÅŸlerde herhangi bir sıkıntı yaÅŸanırsa oda olarak sonuna kadar hem vatandaşımızı hem de oda üyemizin yanındayız” sözlerini kullandı.

TARIM FUARINDAN SONRA Ä°KÄ°NCÄ° BÜYÜK FUAR OLACAK

Tarım fuarından sonra Konya’da ikinci büyük fuar olma yolunda ilerleyen Gayrimenkul Fuarı konusunda deÄŸerlendirmelerde bulunan Sedat Altınay, fuarın ikincisinin de düzenleneceÄŸi bilgisini verdi. Fuara yabancı yatırımcıların da katılması halinde Konya’nın cazibe merkezi haline gelebileceÄŸini belirten BaÅŸkan Altınay, “Gayrimenkul Fuarı Konya’mız da düzenlenen ilk fuardı. Hem ziyaretçi olsun hem de katılımcılar açısından olsun talebi yüksek olan bir fuar oldu. Bu fuar bundan sonra ki yıllarda da devam edecek. Ticaret Odası ve TÜYAP Fuarcılık’ın birlikte almış olduÄŸu kararlar doÄŸrultusunda bir ilki gerçekleÅŸtirdik. Tarım Fuarı’ndan sonra ikinciliÄŸi alacak bir fuar önümüzdeki günlerde açılacak. Fuarda çok hareketliliÄŸin olacağı kanaatindeyim. Biz burada yabancı yatırımcıların da Emlak Fuarı’na katılımlarını saÄŸlayabilirsek Konya’mız çok daha iyi bir cazibe merkezi haline gelecektir ”dedi. (Mustafa KARAKAYA)

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDÄ°M
  • 0
    ALKIÅž
  • 0
    KOMÄ°K
  • 0
    Ä°NANILMAZ
  • 0
    ÃœZGÃœN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

BaÅŸka haber bulunmuyor!

tokyobet-tokyobet-nerobet-tokyobet-goldenbahis-tokyobet-levabet-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ngsbahis-ngsbahis-tokyobet-nerobet-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ilelebet-betibom-ajaxbet-trendbet-anadolucasino-heybet-paribahis-aresbet-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-nerobet-pusulabet-piabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-pusulabet-casibom-aresbet-tokyobet-tokyobet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-g�venilir casino siteleri-aresbet-Deneme Bonusu-aresbet-aresbet-