Tarihte Bugün
1517 - Protestan Reformu sebeplerinden, Martin Luther'in 95 Tezli Katolik Kilise EleÅŸtirisi.
1774 - Amerikan Bağımsızlık Savaşı: Büyük Britanya Hükûmeti, Boston limanını kapattı.
1866 - Ä°spanyol Donanması, Åžili'nin ValparaÃso limanını bombaladı.
1848 - Margaret ve Kate Fox adlı iki kız kardeş, ruhlar dünyasıyla ilişki kurduklarını iddia ederek, ilk profesyonel medyumlar oldu.
1889 - Paris'te, 1789 Fransız Devrimi'nin 100. yıl dönümü için, Gustave Eiffel tarafından yapılan Eiffel Kulesi açıldı.
1909 - RMS Titanic'in yapımına başlandı.
1901 - Avusturya-Macaristan İmparatorluğu Başkonsolosu Emile Jelinek'in, Daimler'e ısmarladığı dört silindirli araç, sahibine teslim edildi. Jelinek, yeni aracına kızı "Mercedes"in adını verdi.
1917 - ABD, Virgin Adaları'nın bir bölümünü, Danimarka'dan 25 milyon Amerikan doları karşılığında satın aldı.
1918 - Yaz saati uygulaması, ABD'de ilk kez uygulanmaya başlandı.
1921 - İkinci İnönü Muharebesi'nde, Türk Ordusunun karşı taarruzu başladı.
1923 - Lozan Antlaşması: Londra'da toplanan İtilaf Devletleri temsilcileri, Türkiye'nin 8 Mart'taki notasına cevap vererek, Lozan'da kesintiye uğrayan görüşmeleri sürdürmeye çağırdılar.
1925 - Şeyh Said İsyanı'nın olduğu bölgede, Divan-ı Harb'in verdiği idam cezalarının, onay gerektirmeden yerine getirilmesi hakkındaki kanun kabul edildi.
1928 - İzmir, Torbalı'da meydan gelen 7,0 büyüklüğündeki depremde 50 kişi öldü.
1931 - Nikaragua'nın başkenti Managua'daki depremde 2000 kişi öldü.
1964 - Brezilya'da askerî darbe yaşandı.
1965 - ABD, Vietnam'a 3500 deniz piyadesi göndererek sıcak savaşa girdi.
1975 - Birinci Milliyetçi Cephe Hükümeti (39. Hükûmet), Süleyman Demirel Başkanlığında kuruldu.
1979 - Malta'daki son İngiliz Birlikleri de Ada'dan çekildi.
1980 - Türkiye'de 12 Eylül 1980 Darbesi'ne Giden Süreç (1979- 12 Eylül 1980): Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren, Millî Savunma Bakanı Ahmet İhsan Birincioğlu'na yeni cumhurbaşkanının bir an önce seçilmesi gerektiğini söyledi. Van Cezaevi'nden 58 kişi daha kaçtı. İstanbul'da bombalı pankart indirmeye çalışan 2 polis paramparça oldu. 10 şehirde toplam 11 kişi öldürüldü.
1985 - WWE'nin ve dünyanın en prestijli güreş etkinliği olan Wrestlemania'nın birincisi yapıldı.
1990 - Dokuzuncu İstanbul Film Festivali programında yer alan Yusuf Kurçenli'nin Karartma Geceleri filmi, Denetim Kurulu tarafından yasaklandı.
2005 - Makemake (cüce gezegen), Michael E. Brown liderliğindeki bir ekip tarafından keşfedildi.
2008 - İtalyan sanatçı Pippa Bacca, Kocaeli'nin Gebze ilçesi Tavşanlı köyü yakınlarındaki ormanlık alanda ölü bulundu. Zanlı Murat K., Bacca'yı öldürdüğü iddiasıyla tutuklandı.
2014 - How I Met Your Mother ‘ın son bölümü Last Forever-2 yayınladı.
2015 - Türkiye'de elektrik sistemi çöktü. 79 il genelinde 10 saate kadar uzanan kesintiler yaşandı.
2015 Türkiye geneli elektrik kesintisi, 31 Mart 2015 günü Türkiye'nin neredeyse tamamında yaşanan bir elektrik kesintisidir.
Hidroelektrik zengini olan doğu bölgesini nüfusun yoğunlaştığı batıya bağlayan hatların bakıma alınmasından dolayı açılan hatlar yoğunluğu taşıyamayınca Türkiye'deki elektrik sistemi TSİ 10:36:11'de ikiye bölündü. Orta Avrupa'daki senkron bölgesinden ayrıldığı için Yunanistan ve Bulgaristan'da kesinti yaşanmadı.
Gün içinde metro, metrobüs, Marmaray ve tramvay seferleri yapılamamış, okullarda eğitim aksamıştır. Ulaşım sistemlerine 13.00 sularında elektrik verilmiş ve normale dönülmüştür. Yüksek Hızlı Tren seferlerinin başlaması ise 18.15'i bulmuştur. İnsanlar kesintinin nedenini aynı gün gerçekleşen İstanbul Adalet Sarayı saldırısı ile ilişkisi olduğunu düşünmüş ancak Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Terör saldırısı ihtimalini araştırıyoruz" demiştir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ise arızanın Ege bölgesi kaynaklı olabileceğini açıklamıştır.
Kesintiden yaklaşık 6 buçuk saat sonra doğu ve batı tarafı yeniden birleştirilmişken Türkiye Elektrik İletim A.Ş., halihazırda %80 enerji vermişti. 19.30'da ise ülkenin %95'ine elektrik verilmişti.
…………..
Türkiye genelindeki kesintinin sebebi belli oldu
Avrupa Elektrik İletim Ağı (ENTSO-E) Türkiye Proje Grubu ve Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) tarafından ortaklaşa olarak hazırlanan "31 Mart Sistem Çökmesi Raporu"ndan yaptığı derlemeye göre, söz konusu tarihte ilk olarak Osmanca-Kurşunlu hattı aşırı yükten servis dışı kaldı.
Rapora göre, 31 Mart günü Türkiye elektrik sisteminde, 400 kV iletim hattı aşırı yüklenerek servis dışı kaldı. Bunun üzerine 12 saniye sonra sistem çökmesi ortaya çıktı.
Söz konusu tarihte ülke genelinde etkili olan elektrik kesintisi, 17 Ağustos 1999'da yaşanan Marmara depreminden sonra Türkiye elektrik sisteminin yaşadığı en ciddi olay olarak nitelendirildi.
Bu tarihteki elektrik kesintileri sadece Türkiye'yi etkiledi, diğer enterkonnekte sistemlerin işletilmesi üzerinde bir etkisi olmadı.
Osmanca-Kurşunlu hattının aşırı yükten dolayı servis dışı kalmasını takiben Türkiye elektrik sisteminde doğu-batı alt sistemleri arasında 1,9 saniye içerisinde hızlı ardışık arızalar yaşandı. Bu durum, doğu-batı alt sistemleri arası senkranizosyonun kaybolmasına ve birbirinden ayrılmasına neden oldu.
KOMÅžULARLA BAÄžLANTI 1 SANÄ°YEDE KOPTU
Raporda ayrıca, batı alt sisteminin yüzde 20,5 elektrik enerjisi yetersizliğine maruz kaldığına işaret edildi ve bu ani dengesizliğin ENTSO-E elektrik sistemiyle senkronizasyonun kaybolmasına yol açtığı, Türkiye'de iki alt sistemin birbirinden ayrılmasından yaklaşık 1 saniye sonra Türkiye'nin elektrik sisteminin Bulgaristan ve Yunanistan enterkoneksiyon hatlarından servis dışı kaldığının altı çizildi.
Elektrik Şebeke Yönetmeliğinde belirtilen frekans sınırının üstündeki çok sayıda santralin en az 10 dakika boyunca serviste kaldığına ve daha sonra servis dışı olduğuna işaret edilen raporda, şu ifadelere yer verildi:
"Bu, batı alt sisteminin yaklaşık 10 saniye içinde çökmesine neden olmuştur. Doğu alt sisteminin arıza öncesi yükü yaklaşık 11080 MW olup, yaklaşık 4700 MW (~%42) fazla elektrik enerji üretim arzı söz konusudur. Çok sayıda santralin aşırı frekanstan bağlantısının kesilmesine karşın, doğu alt sistemi de birkaç saniye içinde çökmüştür."
Raporda, sistemdeki toparlanmanın ilk olarak Trakya bölgesinden başladığı belirtilirken, Türkiye'nin, Karadeniz ve doğu bölgeleri sistemlerini 11.30'da yenilediği ve birbirine senkronize ettiği aktarıldı. Bu merkezlerden sonra ise Ankara'nın önemli kısmını besleyen Orta Anadolu ENTSO-E sistemine bağlandığı bildirilen raporda, son olarak da doğu ve batının, ENTSO-E Kıta Avrupası ile senkronizasyonunun 400 kV Kayseri Trafo Merkezinde 16.12'de gerçekleştirildiği anlatıldı.
2019 - 2019 Türkiye yerel seçimleri yapıldı.
(Fatmagül Kızmaz)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.