TATLI KAVUN YİYECEĞİZ
Hava sıcaklıklarının yüksek olması nedeniyle özellikle kavun ve karpuz üretiminde sıkıntı yaşanıyor. Aşırı sıcaklar kavun ve karpuzda güneş yanığı oluştururken, daha güzel ürünlerin 10-15 günlük süreden sonra piyasaya gireceği konuşuluyor
Adnan Menderes Toptancı Hali’nde faaliyet gösteren Tunç Tarım Ürünleri iÅŸletme sahibi Yavuz Åžan, kavun ve karpuz üretiminde hava deÄŸiÅŸiminin etkili olduÄŸunu ve bunun üretime yansıdığını söyledi. Kavun ve karpuz üretiminden pazarlanmasına kadar geniÅŸ bir alanda faaliyet gösterdiklerini aktaran Åžan, bu yıl kavun, karpuz üretiminde aşırı sıcakların etkili olduÄŸunu, ürün sezonunun 10-15 gün geç baÅŸladığını ve daha saÄŸlam ürünlerin 10-15 gün sonra piyasaya gireceÄŸini belirtti.
AÅžIRI SICAKLAR ÜRÜNDE SIKINTI OLUÅžTURUYOR
Kavun ile karpuz üretiminden pazarlanmasına kadar birçok alanda faaliyet gösterdiklerini ifade eden Yavuz Åžan, kavun ile karpuz ekiminde Çukurova bölgesinden baÅŸlayarak Türkiye’nin birçok bölgesinde çalıştıklarını söyledi. Arz ve talebe göre kavun ile karpuzda bir dengenin oluÅŸtuÄŸunu söyleyen Åžan, bu dengeyi bozan durumun havalardaki yoÄŸun deÄŸiÅŸimler olduÄŸunu dile getirdi. Aşırı yaÄŸmur ve çok soÄŸuk havaların kavun ile karpuz üretimini etkilediÄŸini belirten Åžan, “Kavun ve karpuz üretiminde aynı zamanda çok sıcak ve güneÅŸ yakması dediÄŸimiz poyraza baÄŸlı esen rüzgarlar etkili olur. Bu durumlar istez istemez etkiler. Bu sene kış aylarının sert geçmesi ürünlerin geç yetiÅŸmesine neden oldu ve bu yüzden sezon geç baÅŸladı. Mayıs ayının ilk haftasında Adana bölgesinden ürün gelmeye baÅŸlarken bu sezon Mayıs ayının ikinci haftasında ürünler geldi ve buda yaklaşık 10-15 günlük kayma olduÄŸunu gösterdi. Bir de Mayıs ayının ikinci haftasından itibaren hava ÅŸartlarının düzelmesi ürünlerimizde kaliteyi de arttırdı. Ancak son 1 haftadır yaÅŸanan yoÄŸun sıcaklarürünlerimizde sıkıntıya neden oldu” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
‘10-15 GÜN SONRA DAHA KALÄ°TELÄ° ÜRÜNLER GELECEK’
Çukurova Bölgesi’nde yetiÅŸen ürünlerin yüzde 90’ında böyle bir güneÅŸ yanığı sıkıntısının bulunduÄŸunu aktaran Yavuz Åžan, bu durumun sadece Çukurova bölgesinde olmadığını Antalya bölgesinde de durumun aynı olduÄŸunu söyledi. 10-15 günlük süreç içerisinde ürünlerin kalitesinden verim almanın zor olduÄŸunu anlatan Åžan, “10-15 gün sonra yeni ürünler gelecek ve hava ÅŸartları uygunda giderse vatandaÅŸa daha kaliteli ürünler satılacak. Burada aslında en önemli problemlerden bir tanesi arz talep meselesi. Sezon ilk baÅŸladığında piyasa 1,5-2 TL arasındayken ÅŸuan karpuz halin içerisinde 20-40 KuruÅŸ arasındaki fiyatlarla satılıyor. Bu durumdan dolayı satışlarımız ÅŸuan az. Kaliteli ürünler her zaman olduÄŸu gibi fiyat farkından belli oluyor” dedi. Vatandaşın karpuzun tohumlarına iliÅŸkin bakış açısını deÄŸerlendiren Åžan, “Halk arasında kabak aşısı olarak nitelendirilen bir problem var ancak Kabak aşısının tad problemi yoktur. Aksine bu sene havaların sıcak olmasına raÄŸmen en kaliteli karpuz bu sene oldu. Vatandaşımız gönül rahatlığı ile piyasadaki karpuzları yiyebilir. Hiçbirinde renk ve tat problemi yok ama alırken biraz daha belirli esnaflardan ürün almaları daha faydalarınadır” dedi.
KONYA’YA ÜRÜNLER NEREDEN GELÄ°YOR?
Åžan, ucuz fiyattan ürün satan kiÅŸilerin bulunduÄŸunu, vatandaÅŸların bu kiÅŸilere itibar etmemesi gerektiÄŸini ve alacakları ürünleri kaliteli kiÅŸikler veya marketlerden almalarının daha doÄŸru olacağını söyledi. Ürünlerde sıkıntı olsada fiyatlarda büyük bir yükselme olacağını tahmin etmediklerini söyleyen Åžan, fiyatların normal seviyede devam edeceÄŸini ve vatandaşın da bu ürünleri tüketebileceÄŸini aktardı. Kavun ve karpuzun üretiminin Türkiye’de ilk olarak turfanda olarak Antalya’da bulunan yüksek seralardan daha sonrada Adana ilinden baÅŸladığını ve Konya’ya bu bölgelerden geldiÄŸini aktaran Åžan, 2 aylık süreçte bu bölgelerin ürünlerinin alındığını söyledi. Åžan, “Yaklaşık 1 haftalık süreçte Ege bölgesinde üretimler baÅŸladı. Hemen hemen birçok bölgesinde mahsuller baÅŸladı ve muhtemelen yoÄŸun sıcaklar o bölgeyi de etkileyecek ve orası da bittikten sonra Ä°ç Anadolu’nun deÄŸiÅŸik bölgelerinde üretimler baÅŸlıyor. Konya EreÄŸli bölgesinde çok kaliteli kavun ve karpuz üretimleri var. Ayrıca Çumra’da üretimler var ama diÄŸer yıllara göre üretimler deÄŸiÅŸik ürünlerin yetiÅŸmesi nedeniyle azaldı” sözlerini kullandı.(Mustafa KARAKAYA)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.