TEDARİKTE SIKINTI YOK
Son günlerde marketlerde bazı ürünlerin iki adetten fazla satışının yapılmadığı uyarısı, “ürün sıkıntısı” ve “stokçuluk” iddialarını gündeme getirdi
Haber Merkezimiz Toptan Gıda Satışı yapan esnafa sordu. Gıda ürünlerinde bolluk yaşandığına dikkat çeken esnaf, “Vatandaş istediği kadar ürün alabilir. Tedarikte her hangi bir sıkıntı yaşanmıyor. Stokçuluk olsa o zaman ürün bulamıyoruz diyebiliriz” diye konuştu. Son iki yıldır yaşanan pandemi ile birlikte birçok ülkede tahıl ürünleri üretiminde yaşanan düşüş bu gün gelinen nokta da gıda sıkıntısını da beraberinde getirdi. Virüsün kontrol altını alınması ile ekonomiler yeniden canlanmaya ve üretimi azalan ürünlere talebi de artırdı. Az olan tarımsal üretime talebin artması doğal olarak fiyatlara yansıdı. Enerji girdisi gibi birçok farklı kalem de üretici ve imalatçıların fiyatları artırmasına neden oldu.
Son dönemde başta Avrupa Birliği ülkeleri üretimden kaynaklı azalan gıdaya ulaşmakta ciddi sıkıntı yaşıyorlar. Parası olsa bile ürün bulan ülkeler bu kez lojistikte sıkıntı yaşamaya başladı. Ajanslara yansıyan görüntüler de birçok AB ülkesinde terekler boş kaldı. Peki Türkiye de marketlerde bazı ürünlerde ‘iki adetten fazla satış yasak’ uyarısı gıda tedarikinde mi, stokçuluktan mı kaynaklanıyor. Konya Postası Gazetesi olarak, Konya’da toptan gıda satışı yapan esnaf ile gıdada gelinen noktayı konuştuk.
Özellikle gıda ürünü bulmakta her hangi bir sıkıntının yaşandığına dikkat çeken toptancı esnafı, tarımda yaşanan daralmaya rağmen ürün bulunduğunu, fakat son birkaç hafta içerisinde dolar kurunda yaşanan artış nedeniyle fabrikaların satışlarını durdurduğunu ifade etti.
HER HANGİ BİR STOKÇULUK YOK
Yarım asırdır Konya Gıda Toptancıları Çarşısı’nda esnaflık yapan Hüseyin Altun, hiçbir gıda maddesinde sıkıntı yaşanmadığını söyledi. Stok yapıldığına inanmadığını söyleyen Altun, “Tedarikçi olarak son iki haftaya gelinceye kadar her hangi bir sıkıntı yaşamıyorduk. Fakat dövizin yükselmesi nedeniyle firmalar çekimser durumda. Diyorlar ki, bazı firmalar ay sonuna kadar satış yapmıyoruz. Bazı firmalar elinde malın olmadığını söylüyor. Ham madde tedarik edemiyoruz diyorlar. Fakat şunu söylemem gerekiyor. Marketleri bilmiyorum fakat benim işyerimize gelen istediği kadar mal alıp gidebilir. Her hangi bir problem yok” diye konuştu.
BU GÜNLERİ HEP BİRLİKTE ATLACAĞIZ
Bazı insanlar memleketi kaosa sürüklemek için ellerinden geleni yapıyor diyen Altun, “Türk milleti geçmişte de bunları yaşadı. Bu günleri atlatacağız. Bana göre en önemli sorun havaların kurak gitmesi Konya tahıl ambarı. 50 yıllık esnaf olarak enflasyon olmuş şu olmuş bu olmuş derdinde değilim. Allah’ım yağmur verir harmanımız da güzel oldu mu sorun yok derdik. Bu sene harmanımızda olmadı. Orada da bir sıkıntı yaşanıyor. Bizim köylümüz ahırındaki sığırının samanını temin edemedi. Bu sıkıntıları milletçe el ele verip atlatacağız. Suriyeler Türkiye’ye gelip yerleşebilirler fakat bir Türk insanı başka bir ülkeye gidip yerleşemeyiz. Biz onun için birbirimize sahip çıkacağız. Devlete olan borçlarımızı ödeyeceğiz, vazifelerimizi yapacağımız. Gıda krizi dünya da var. Sadece ülkemize özel bir durum değil. İngiltere de terekler bomboş ama bizde öyle değil. Bizde ürün bolluğu var” ifadelerini kullandı.
ÇOK GARİP BİR DURUM VAR
Kahve, çikolata, sakız ve şekerleme gurubu satışı yaptığını söyleyen Veli Uyar ise, “Bir hafta içerisinde yaşanan dolardaki yükseliş nedeni nedeniyle fabrikalar satışı kesti. Şu anda beklemedeler. Onun haricinde ihracata çalışanlar yerel pazara ürün vermiyor. Verenler de çok az veriyor. Yani ürün bulmakta sıkıntı olsa da buluyoruz. Stokçuluk yapıldığı ifade ediliyor. Öyle bir şey yok. Çünkü ürün bulabiliyoruz” dedi.
Küresel piyasalardaki olaylar ve ambalajlardaki sıkıntıdan dolayı garip bir piyasanın oluştuğunu söyleyen Uyar, “Türkiye’nin yüzde 80’nine hakim olan bir kahve markası hem bulunuyor hem de diğer yerel markalardan daha ucuz. Yerel firmaların fiyatları çok yüksek oluyor. Büyük firmalar stoklu çalışıyor geleceği görüyor. Bunlarda hem ürün buluyoruz hem de fiyatları cazip oluyor. Stoksuz çalışanlar yüzde 30 daha fazla satıyor. Marketlerde ilginç bir olay yaşanıyor. Üreticiden aldığı fiyatın altında satıldığını görüyoruz. Bunu da marketler üzerinde devletin olan baskısına bağlıyorum. Fakat, devletin yanlış yerde soruna çözüm aradığını düşünüyorum. Ham madde getiren ve üretenlerde araması gerekir sorunu. Sanayi de arasalar daha iyi olur. Nasıl alıyorsak öyle satıyoruz. Toptancı da 90 lira olan ürün markette 85 lira. Buna anlam veremiyoruz. Çok farklı bir sistem içerisindeyiz ve anlam vermekte zorlanıyoruz. Ambalaj ve ham madde işi yapanların denetlenmesi gerekiyor. Yalnız vatandaşlarımızın şunu bilmeleri gerekir. Ürün bulmakta bir sıkıntı yok. Stokçuluk yapıldığı ve birçok ürünlerin saklandığı yönündeki açıklamalar gerçeği yansıtmıyor” diye konuştu.
AMBALAJ SEKTÖRÜ SIKINTI DA
Ambalaj sektöründe hizmet veren Süleyman Soğucaklı ise, “Bu zorlu süreçte çoğu ürünleri sattığımız fiyattan geri alıp yerine koyamıyoruz. Çoğu üründe özellikle kağıt gruplarında paramızla mal bulamıyoruz. Sektörde her kafadan bir ses çıkıyor. Kimi ihracat var, yerel pazara ürün verilmiyor diyor kimi, ham madde bulamıyoruz diyor. Mal bulamayınca yüklü olan malı da birden satmak istemiyorlar. Yok diyor. Şu an sektörde çok büyük bir tedirginlik yaşanıyor” dedi.(Fatih ERSOY)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.