TEMA, 640 bin gönüllüye ulaştı
Türkiye Erozyonla Mücadele ve Ağaçlandırma Vakfı, Türkiye genelinde yapılan faaliyetlere ilişkin bir rapor yayınladı. 640 bin gönüllüye ulaşan TEMA, her geçen gün etkinliğini artırıyor
Raporda TEMA’nın gerçekleÅŸtirilen etkinlikler, özel günlerde yapılan çalışmalar, eÄŸitim çalışmaları ve çocuklarla ilgili yapılan faaliyetlere deÄŸinildi. Toplumun her kesimine ulaÅŸmayı amaç edinen TEMA, 498 noktada gönüllüleriyle çalışmalarına devam etti. 2016 yılının ikinci altı ayında yaklaşık 15 bin gönüllünün TEMA’ya üye olmasıyla TEMA toplamda 640 bin gönüllüye ulaÅŸtı.
GÖNÜLLÜLERÄ°N FAALÄ°YETLERÄ°
Rapora göre Tema, AÄŸaç KardeÅŸliÄŸi projesi uygulamalarını 2016 yılında tamamladı ve 47 il, 60 ilçe de yaklaşık 2 bin 300 öÄŸrencinin katılımı saÄŸlandı. Ayrıca proje kapsamında “Orman Ekosistemi ve YaÅŸamın ÇeÅŸitliliÄŸi” konularında eÄŸitim verildi. 5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü’nde “Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine” dikkat çekildi. TEMA eÄŸitim çalışmaları kapsamında Minik TEMA, Yavru TEMA, Ortaokul TEMA ve Lise TEMA EÄŸitim programlarını 81 ilde, 80 binden fazla öÄŸrenci ve 3 bin 500 öÄŸretmenle gerçekleÅŸtirdi.
AÄžAÇLANDIRMA ÇALIÅžMALARI
2016’nın son 6 aylık döneminde Balıkesir, Çanakkale, Denizli ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ayrılan sahalarda 257 bin aÅŸkın fidan dikimi gerçekleÅŸtirildi. Son 3 yıl içerisinde fidan dikimleri gerçekleÅŸtirilen 35 farklı aÄŸaçlandırma sahasında çalışmalar yürüten TEMA, raporunda hatıra ormanı aÄŸaçlandırma sahalarının 2016 yılsonu ortalama fidan baÅŸarısının yüzde 92 olduÄŸunu açıkladı. 2008 yılında Orman Genel MüdürlüÄŸü ve Ä°ÅŸ Bankası iÅŸbirliÄŸiyle uygulamaya geçen 81 Ä°lde 81 Orman Projesi’nde 31 ilde bakım çalışmalarının devam ettiÄŸi bilgisi verilen raporda 47 sahanın kontrolünün gerçekleÅŸtirildiÄŸi ve projenin 2016 yılsonu ortalama fidan baÅŸarısının yüzde 82 olduÄŸu kaydedildi.
KIRSAL KALKINMA VE KORUMA
TEMA, özel bir ÅŸirket ile 2011 yılında Fıstığımız Bol Oldu projesinin ikinci etabında bahçe yönetimi, organik Antepfıstığı yetiÅŸtiriciliÄŸi, budama ve bitki beslemesi konularında 122 üreticiye teorik ve uygulamalı eÄŸitim verildi. Ve Åžahinbey Halk EÄŸitim MüdürlüÄŸü ile iÅŸbirliÄŸi yapılarak budama kurslarında 16 budamacı yetiÅŸtirildi. Erkek Antepfıstığı aÄŸacı birey eksikliÄŸini gidermek amacıyla bin 200 adet erkek Antepfıstığı fidanı üretimi yapıldı, 100’ün üzerinde yaÅŸlı Antepfıstığı aÄŸacı belirlendi ve 12 adedinin anıt aÄŸaç olarak tescil raporu hazırlandı.
HER DEM TOPRAK Ä°ÇÄ°N PROJESÄ°
TEMA, 2016 yılının başında DoÄŸuÅŸ Çay ile Rize’de sürdürülebilir çay tarımının temelini oluÅŸturan toprak saÄŸlığının korunması konusunda bir çalışma baÅŸlattı. Her Dem Toprak Ä°çin adı verilen proje çay bahçesi topraklarında yaÅŸanan sorunlara dikkat çekmek ve toprakların sürdürülebilir ÅŸekilde kullanılmasını saÄŸlamak amacı taşıyor. Sürdürülebilir çay tarımı için; toprak, çay ve kültür arasındaki iliÅŸki ile ilgili farkındalık saÄŸlamak amacıyla TEMA raporuna göre eÄŸitim çalışmalarında 3 bin 500’ü aÅŸkın öÄŸrenci, 650’den fazla üretici, 165 kadın, yaklaşık 450 öÄŸretmen, 600’den fazla din görevlisi, 400’ü aÅŸkın çay eksperi, 20’den fazla budamacı ve yaklaşık 30 muhtar olmak üzere yaklaşık 6 bin kiÅŸiye ulaÅŸtı. Sakız aÄŸaçlarının korunması için özel bir sakız firması ile ortak proje yürüten TEMA, Sakız AÄŸacı Klon Parkı Tesisi Projesi ile Orman Genel MüdürlüÄŸü iÅŸ birliÄŸinde 2012-2015 yılları arasında Ä°zmir’in ÇeÅŸme ilçesinde Sakız AÄŸacı Klon Parkı tesis etti. Damla sakızı aÄŸaçlarının genetik çeÅŸitliliÄŸinin korunması amaçlanan sahada 124 klondan 935 adet yaÅŸayan sakız fidanı bulunuyor.
SANATÇILAR DOÄžA Ä°ÇÄ°N UMUT YEÅžERTTÄ°
25. yaşını, ünlü sanatçıların gönüllü olarak sahne aldığı “TEMA Vakfı 25. Yıl Özel Yayını” ile kutlayan Vakıf, tüm ÅŸarkıların ‘çocuklar’ ve ‘doÄŸa’ için söylendiÄŸi “Umut YeÅŸerten Åžarkılar” konserinde gönderilen SMS’ler ve bağışlarla 150 bin çocuÄŸun doÄŸa eÄŸitimine katkıda bulundu.(Mustafa KARAKAYA)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.