‘Terzi yetiştiren okullar açılmalı’
Çırak bulma konusunda büyük sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren Terziler Ve Konfeksiyoncular Oda Başkanı Aziz Güleç gazetemiz Konya Postasına önemli açıklamalarda bulundu. Güleç, “Terziler hep tek çalışmak zorunda kalıyor çünkü yanlarında çalışacak eleman yok. Tek başına işlerin yetişmesi de zor. Çırak bulmada ki sorunların ortadan kalkması için terzi yetiştiren okulların açılmasını istiyorum” dedi.
Kendinizden bahseder misiniz?
Ben Konya Terziler ve Konfeksiyoncular Oda Başkanı Aziz Güleç. Konyalıyım, Konya da doğdum, Konya da büyüdüm ve hala burada ikamet ediyorum. Dört kız ve bir oğlan olmak üzere beş çocuğum var. Kızımın biri vefat etti. 1959 yılında Yusuf Arısoyun yanında terziliğe başladım. 1971 yılın da ise şuan ki iş yerimi açtım. Bütün çocuklarımı terzilik yaparak kazandığım parayla büyüttüm”
Terzicilik mesleğine nasıl başladınız?
Terzi olmaya nasıl karar verdiğini anlatan Güleç, “Bu mesleği seçmemin nedeni kader aslında. Eskiden yengemin verdiği sermaye ile gazete satardım. Bir gün birisi seni terzi yapalım dedi, olur dedim gittim dayıma anlattım dayım da olur, Yusuf Arısoy iyi onun yanına verelim seni dedi ve onun yanında terzicilik mesleğine adım atmış oldum.1968 yılına kadar da ustamın yanında çalıştım” diyerek sözlerine mesleğini hala ilk günkü gibi sevdiğini ekledi.
Mesleğinizin zor yönleri neler?
Çırak bulamadıklarından yakınan Güleç, “Mesleğimizin tek zor yönü çırak bulamıyoruz. Terziler hep tek çalışmak zorunda kalıyor çünkü çalışacak eleman yok. Tek başına işlerin yetişmesi de zor. Şu an iki kalfam var onlar yanımdan ayrılırsa başka çırak bulamam, zaten onlarda ayrılırsa bu işi bırakırım tek başıma yetiştiremem işleri” diyerek işlerinin tam zamanında bitmesine özen gösterdiğini belirtti ve sözlerine “Bende işim konusunda çok titizimdir zamanında bitmesini isterim müşteri memnuniyeti benim için çok önemli” diyerek devam etti.
Çırak bulamamanızın nedeni sizce nedir?
“ Bu durumun sebebi zorunlu eğitim, liseyi bitiren bir çocuk 18 yaşında oluyor, o yaştan sonra biz ona ne öğretebiliriz ki sonuçta ağaç yaşken eğilir. Eskiden 11 yaşında çocukken çırak olarak gelir başlardık. Hatta babalarımız bizi ustalarımızın yanına getirdiklerinde eti sizin kemiği bizim derdi, şimdi öyle mi? her şey çok değişti. Ama ailelerde haklı 18 yaşına gelmiş bir çocuktan para beklerler, sonuçta geçim sıkıntısı denilen bir şey var”
Gençlerin terzilik mesleğine ilgileri var mı?
“Yaklaşık olarak 15 yıldır hiç yeni yetişen terzi yok. Çünkü hiçbir ustanın yanına çırak gelmiyor, çırak olmayınca da yeni yetişen genç terziler olmuyor. Kaç kere yalvardım gelin size sanat öğreteyim diye, birkaç Suriyeliye de dedim gelin yanımda çalışın size işi öğreteyim diye ama onlarda bunu kabul etmedi. İstiyorlar ki şuraya gideyim geleyim, getir götür işlerini yapıp paramı kazanayım diyorlar. Yani yeni nesilde hiç istek yok. Terzicilikte bir sanat ama bu sanatı öğreneyim diyen yok”
Terzilerin çırak bulması için bir öneriniz var mı?
“Kesinlikle bir terzilik okulunun açılmasını istiyorum. Terzilikte güzel sanatlara giriyor. Her hazır giysi her vücuda olmuyor. Herkesin vücuduna uygun kıyafet olması için terzilere ihtiyaç var. Kimisi çok kilolu oluyor kimisi çok zayıf, onlara özel kıyafet dikilmesi gerek. Hazır giyimde her şey standart belirlenen beden ölçülerine göre giymek zorundasınız ortası yok.”
Terzilik mesleğinde dünden bugüne olan değişiklikler neler?
“Eskiden tercih edilen modellerle şimdikiler arasında çok fark var. Eskiden bol paça tercih edilirdi, pantolonlar da pile olurdu. Şimdi öyle değil her şey çok değişti dar paçalı düşük bel pantolonlar tercih ediliyor, artık pile olmuyor pantolonlarda. Mesela eskiden frak giyilirdi şimdi onu da giyen yok”
Mesleğinizi isteyen herkes öğrenebilir mi?
“ Bu mesleği öğrenmek isteyen herkes öğrenebilir. Önemli olanın insanın içinde istek olması. Tabi başlangıç aşamasını geçip öğrendikten sonra işçiliğini yapması emek isteyen bir iş.Ama meslek eskiye göre daha kolay oldu eskiden bizler her işi elimizle yapardık şimdi makinayla her şeyi daha hızlı yapıyorlar”
İyi bir terzi nasıl olur?
“İyi bir terzi müşterisini memnun eden terzidir. Bize ustalarımız şöyle derdi oğlum müşteri geldiğinde cebine bakmayacaksın önce müşteriye elbisesini giydireceksin memnun edeceksin zaten onun cebi senin cebin derdi. Müşteri memnun olursa zevkle verir parasını aldığın paranın hayrını görürsün derdi. Kısaca müşteri ah ederek çıkmamalı mutlu olarak çıkmalı dükkândan”
Mesleğin geleceği nasıl sizce?
“Bu işin geliri çok şükür iyi. Bu meslekten kazandığım parayla yetiştirdim çocuklarımı, onlara ev ve araba alabildim. İleriki zamanda göreceksiniz eczaneden satılan ilaç gibi satılacak bizim diktiklerimiz. Bu mesleğin geleceği iyi kazançlı bir meslek” diyen Güleç ailelere önerilerde bulunarak, “aileler okumayan çocukları bizim yanımıza versinler terzi yapalım hem bu meslek ölmesin hem de çocukları bir meslek sahibi olsun. Bu meslek yükselen bir meslek şu an bizim kazançlarımız çok yüksek. Müşterisini memnun eden bir terzi maddi sıkıntı çekmez” dedi. (Ayşegül İLİSULU)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.