Turizme büyük katkı sağlıyor
Selçuklu Belediyesi tarafından yapılan Konya Tropikal Kelebek Bahçesi Konya turizmine büyük katkı sağlıyor. Yerli ve yabancı turistlerin büyük beğenisini kazanan bahçe, özellikle çocuklara doğa ve hayvan sevgisi aşılamayı amaçlıyor
2015 yılında Selçuklu Belediyesi tarafından yapılan Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, yerli ve yabancı turistler tarafından büyük ilgi görüyor. Hafta sonu cumartesi günleri 2 binin üzerinde ziyaretçinin geldiÄŸi bahçeye, Pazar günleri de 3 binden fazla kiÅŸi uÄŸruyor. Tropikal Kelebek Bahçesi’ne iliÅŸkin bilgiler veren Selçuklu Belediyesi BaÅŸkanı UÄŸur Ä°brahim Altay, bahçenin yetiÅŸkinler ve çocuklara doÄŸa ile hayvan sevgisini aşılamak olduÄŸunu kaydetti.
KELEBEK BAHÇESÄ° KONYA TURÄ°ZMÄ°NE KATKI SAÄžLIYOR
2015 yılında Selçuklu Belediyesi tarafından Konya turizmine katkı saÄŸlamak amacıyla yapılan Tropikal Kelebek Bahçesi büyük ilgi görüyor. Konyalıların, yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiÄŸi Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, bir tırtılın kelebek olma hikayesini mucizevi bir ÅŸekilde sunuyor. Kelebek ÅŸeklindeki mimari yapısı ve farklı konsepti ile büyük ilgi uyandıran bahçe, yerli ve yabancı çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor. Tur operatörleri ile Tropikal Kelebek Bahçesi’ne ziyaret gerçekleÅŸtirilebiliyor ve 98 türe ait 20 bin bitkinin yer aldığı bahçede binlerce kelebeÄŸin doÄŸayla dansına ziyaretçiler tanık oluyor. 3 bin 500 metrekarelik gezi alanı ve toplamda 7 bin 600 metrekarelik bir kullanım alanına sahip Tropikal Kelebek Bahçesi, bin 600 metrekarelik kelebek uçuÅŸ alanı ile farklı türlerde binlerce kelebeÄŸe doÄŸal yaÅŸam alanı sunuyor. Kelebeklerin larvadan kelebek haline geliÅŸlerinin tüm evrelerini gösteren bir kelebek müzesi ve dünyadaki tüm böceklerin görülebileceÄŸi bir müzeye sahip olan Tropikal Bahçe, kelebeklerin hayatını ve insanların böceklerden aldığı ilham kaynağını anlatmayı hedefliyor.
Çalışmalarla ilgili teknik detayları rakamsal deÄŸerlerle anlatan Selçuklu Belediyesi BaÅŸkanı uÄŸur Ä°brahim Altay, “7 bin 600 metrekare alan üzerine inÅŸa edilen Konya Tropikal Kelebek Bahçesi’nde bin 600 metrekare kelebek uçuÅŸ alanı yer alıyor. 700 ton çelik ve her biri farklı ölçülerde bin 730 adet cam kullanıldı. Ä°nÅŸaatında sadece teknik ekipler deÄŸil, bilimsel alanlarda uzman isimlerde çalıştı. Çünkü kelebeklerin Konya’da yaÅŸayabilmeleri için sıcaklığın yaz kış 26 (±1) derece ve nem oranının ise %80 (±5) olması gerekiyor. Aynı zamanda kelebeklerin yönlerini bulmaları için de UV ışınlarının maksimum oranda geçiÅŸini saÄŸlayan özel PVB malzemesi kullanılıyor” dedi. Konya Tropikal Kelebek Bahçesi pazartesi günleri hariç haftanın 6 günü 09.00-16.00 saatlerinde ziyaret edilebiliyor ve Selçuklu Belediyesi 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı gibi özel günlerde dönem dönem tüm ziyaretçilere ücretsiz giriÅŸ imkanı saÄŸlıyor.
ÇOCUKLARA DOÄžA VE HAYVAN SEVGÄ°SÄ° AÅžILANACAK
Tropikal Kelebek Bahçesi’nin doÄŸaya uygun bir ÅŸekilde hazırlandığını ve özellikle çocuklara doÄŸa ve hayvan sevgisini aşılamak amacıyla kurulduÄŸunu dile getiren Altay, ziyaretçilerin günlük yaÅŸantılarında karşılaÅŸamayacağı hayvanları ve bitkileri görmelerini saÄŸlayarak yaÅŸantılarında farklı bir anı bırakmayı amaçladıklarını anlattı. YetiÅŸkinler ve çocuklar ile doÄŸa da var olan canlılar arasında bir baÄŸ oluÅŸturmak istediklerini belirten BaÅŸkan Altay, “Bahçemiz içerisinde yer alan eÄŸitim sınıfında okullardan programlı olarak gelen öÄŸrenci ziyaretçilerimiz seçtikleri alanda, ayrıntılı bilgi ve yakın temas saÄŸlayabileceÄŸi mini programlara katılabilirler. Böcek, ilginç canlılar ve sürüngen eÄŸitimimiz 4-6, 7-10, 11-13 yaÅŸ gruplarının seviyelerine göre ayarlanmıştır. Seçilen alana baÄŸlı olarak öncelikle slayt üzerinden bilgi verilmekte olup, minik ziyaretçilerimize okuldaki gibi ezber ağırlıklı bir eÄŸitim vermekten ziyade eÄŸlenceli, dikkat çekici bilgiler vermek amaçlanıyor. Daha sonrasında seçtiÄŸi alanın canlı üyelerine temas etmeleri saÄŸlanarak, genelde korkulan ya da çekinilen canlılar ile aralarındaki buzları kırmayı amaçlıyoruz. Programın sonunda ise seçilen alan ile ilgili çeÅŸitli el aktiviteleri yapılarak psiko-motor becerilerin geliÅŸtirilmesi amaçlanmaktadır” dedi.
Tropikal Kelebek Bahçesi’nin çok hassas canlı türlerini yaÅŸatabilecek yükseklikte bir iç çevre kalitesine sahip olduÄŸunu ifade eden BaÅŸkan Altay, Konya Tropikal Bahçe Tesisi kapsamında 2 bin 50 metrekarelik bir alanda kelebeklerin doÄŸal yaÅŸam ortamlarında gözlemlenebileceÄŸi, yapay kayalar ve göletlerle ÅŸekillendirilmiÅŸ, özel bitkilerle peyzajı oluÅŸturulmuÅŸ, farklı kotlarda ilerleyen yaya sirkülasyon yolu, tropikal kelebek bahçesi ve pupa oluÅŸumlarının da görülebileceÄŸi bölümlerin bulunduÄŸunu söyledi.
TROPÄ°KAL BAHÇE Ä°ÇERÄ°SÄ°NDE NELER VAR?
DeÄŸiÅŸik böcek türleri ile ilgili 376 metrekarelik böcek müzesi, yaÅŸam döngüleri ile ilgili projeksiyonlu sunumların bulunduÄŸu 90 metrekarelik sinema salonunda bahçe içerisinde bulunduÄŸunu dile getiren Altay, “Müze kısmında kelebeklerin yumurtalarından ergin bir kelebek haline gelene kadar ki beÅŸ aÅŸamalı larval evresini görülebilme imkanı var. Kelebeklerin davranış kısmında, kelebeklerin doÄŸa da sergiledikleri 11 davranışı görülebilmektedir. Bunlar kur, meyve beslenmesi, güneÅŸlenme, korunma, aktif yalancı göz, pasif yalancı göz, çamur banyosu, çiftleÅŸme, nektar beslenmesi, yumurtlama, kamuflaj davranışlarıdır. Böcek sinemasında gösterilen kısa filmlerle böcekler dünyasına kısa yolculuklar yapılabiliyor. Kelebek sınıflandırmasında 5 kelebek ailesine ait dünya kelebeklerinin muhteÅŸem renkleri de incelenebilir” diye konuÅŸtu. Böcek müzesinde böcek takımlarına ait yumurtaların 50 bin kat büyütülmüÅŸ hallerinin bulunduÄŸunu söyleyen Altay, “Ayrıca en büyük gergedan böceÄŸi, kraliçe arıları, ülkemizde görme fırsatı olmayan yaprak böceklerini, sopa böcekleri sergilenmektedir. Belki de böceklerle ilgili doÄŸru ve yanlış kavramı tekrar sorgulanabilir. Turun en son kısmında ise hediyelik eÅŸya bölümü yer almaktadır. Bahçede yaÅŸanan muhteÅŸem deneyimden sonra ziyaretçilerimiz evlerine deneyimleri ile ilgili hatıralarla dönmek istemektedirler. Burada kelebekler ve böceklerle ilgili çeÅŸitli hediyelik eÅŸyalar bulunabilir” sözlerini kullandı.
Bahçeyi ziyarete gelen lise ve üstü öÄŸrenciler ile yetiÅŸkin ziyaretçiler için de bazı etkinliklerin bulunduÄŸu bilgisini veren UÄŸur Ä°brahim Altay, “Sinema kısmında öÄŸrenci grupları için hazırladığımız aktivitelerde aslında çok farklı bildikleri hayvanlar ile ilgili gerçekleri öÄŸrenerek doÄŸaya karşı bakış açılarını deÄŸiÅŸtirmeyi amaçlanıyor. Ä°lk uçuÅŸ adını verdiÄŸimiz etkinlikte ise ziyaretçiler kelebeklerin ilk kanat çırpmalarına ÅŸahit olarak yaratılışın en güzel örneklerinden olan kelebeÄŸin mucizesine tanıklık ediyorlar” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
‘DÄ°ÄžER VATANDAÅžLARDA BURAYI GÖRMELÄ°’
Daha önce kelebeklerle ilgili herhangi bir alanı gezmediÄŸini ve bu durumu ilk defa yaÅŸadığını ifade eden Burak Ak, Kelebek uçuÅŸ alanı beÄŸendiÄŸini söyledi. Tropikal Kelebek Bahçesi’nde sadece kelebekleri görmediÄŸini doÄŸayı da hissedebildiÄŸini dile getiren Ak, “Ä°çeriyi gezdiÄŸinizde sadece kelebekleri görmüyorsunuz. DiÄŸer canlıları da görebiliyorsunuz ve onlarda benim dikkatimi çekti. Karınca, çekirge gibi diÄŸer canlılarda gerçekten çok ilgi çekici hayvanlar” ifadelerini kullandı. Konyalı diÄŸer vatandaÅŸlarında Tropikal Kelebek Bahçesi’ni görmesi gerektiÄŸine iÅŸaret eden Ak, bahçenin ÅŸehre kazandırılmasından dolayı Selçuklu Belediye BaÅŸkanı UÄŸur Ä°brahim Altay’a teÅŸekkür etti.
‘KONYA’DA BEKLENMEYEN BÄ°R YER’
Konya dışından kuzenini ziyarete geldiÄŸini ve gezme amaçlı Tropikal Kelebek Bahçesi’ne geldiklerini söyleyen Fatih Ä°ÅŸçimen, Konya’da böyle bir alan beklemediÄŸini ve gördüÄŸü zaman ÅŸaşırdığını dile getirdi. Özellikle çocukların Tropikal Kelebek Bahçesi’nden çok ÅŸey öÄŸreneceÄŸini aktaran Ä°ÅŸçimen, “DoÄŸadaki kelebekleri, toprağı, bitkileri veya diÄŸer ÅŸeyleri adeta minyatür haline getirip insanların görmesi saÄŸlanmış. Bunun saÄŸlanmasıyla çocukların bakış açıları canlılara karşı deÄŸiÅŸiyor. Böyle bir alanı çocuklardan görmeden önce basıp öldürmeyi düÅŸünür ancak gezerek tanıması hayvanları ve bitkileri anlamasına neden olur” dedi. Daha önce görmediÄŸi kelebek ve böcek türlerini gördüÄŸünü kaydeden Ä°ÅŸçimen, bahçenin diÄŸer illere örnek olabileceÄŸini söyledi.
‘BAÅžKAN’A TEÅžEKKÜR EDÄ°YORUM’
Selçuklu bölgesinde oturduÄŸunu ve misafirlerine Tropikal Kelebek Bahçesi’ni gezdirmek için geldiklerini dile getiren Zafer Tamayar, misafilerinin ve kendisinin alanı gördükten sonra çok beÄŸendiklerini ifade etti. Bahçe içerisinin tropikal bir iklime kavuÅŸturulduÄŸunu anlatan Tamayar, “Ä°çeriye girdiÄŸiniz zaman tropikal iklimi hissedebiliyorsunuz. Kelebekler ve diÄŸer canlıları görünce çok hoÅŸumuza gitti ve gerçekten çok güzel ayarlanmış bir alan olarak gördük. Harika bir yer olduÄŸunu düÅŸünüyorum ve çalışmalarından dolayı Selçuklu Belediyesi BaÅŸkanı UÄŸur Ä°brahim Altay’a teÅŸekkür ediyorum” ÅŸeklinde konuÅŸtu. DiÄŸer vatandaÅŸlarında tropikal kelebek bahçesinin görmesi gerektiÄŸini söyleyen Tamayar, geç kalınmadan alanın gezilmesi gerektiÄŸini ifade etti.
‘ÇOCUKLAR Ä°ÇÄ°N FAYDALI OLACAKTIR’
Tropikal alanlar konusunda küçük çocukların bilgilendirilmesinin iyi birÅŸey olduÄŸunu söyleyen Akın AteÅŸ, çocukların bu sayede bilgilendirdiÄŸini ve genel kültür seviyelerinin artacağına dikkati çekti. Alanın güzel bir ÅŸekilde hazırlandığını ifade eden AteÅŸ, “Ben alana gelince özellikle çocukların buradan bilgileneceÄŸini düÅŸündüm. Ä°çerisi çok güzel dizayn edilmiÅŸ. Küçük yaÅŸta çocukların buralara gelmesinin onlar için faydalı olacağını düÅŸünüyorum. Ailelere tavsiyem çocuklarını alarak buraları onlara tanıtmalarıdır” sözlerini kullandı. Akın, alanı gezdikten sonra aldığı kararla yakın çevresine gezilmesi konusunda tavsiyelerde bulunacağını anlattı.
‘AMASYA’DAN GELDÄ°LER VE BEÄžENDÄ°LER’
Kelebek uçuÅŸ alanını gördüÄŸü için heyecanlandığını kaydeden Seher Keser AteÅŸ, Konya’nın kurak iklimi olmasına raÄŸmen böyle bir yeri gördüÄŸü için mutlu olduÄŸunu söyledi. doÄŸallığı, yeÅŸilliÄŸi ve kelebekleri gördüÄŸünü anlatan AteÅŸ, “Kelebekleri ve diÄŸer hayvanları gördüm. PapaÄŸanları bile gördük. Memleketim Amasya ama memleketimden misafirlerim geldiÄŸi zaman burayi gezirdim ve çok beÄŸendiler” ifadelerini kullandı. Özellikle öÄŸrencilerin bu alana getirilmesinin eÄŸitim adına faydalı olacağını belirten AteÅŸ, içeri kısımda eÄŸitici ortamların, gezi yerlerinin ve sinemanın bulunduÄŸunu ifade etti. Seher Keser AteÅŸ, sadece öÄŸrencilerin deÄŸil diÄŸer vatandaÅŸlarında bu alanı görmesinin güzel olacağını anlattı.
‘BOTANÄ°K ORTAMI GEZERKEN ZEVK ALDIK’
Hafta sonunu deÄŸerlendirmek için ailesiyle birlikte Tropikal Kelebek Bahçesi’ni gezdiklerini söyleyen Derya Yaldız, Tropikal Kelebek Bahçesi’nin özellikle faydalı olduÄŸunu anlattı. Yaldız, “Ben bile gezdiÄŸim zaman mutlu oldum. Canlı kelebeklerin uçuÅŸunu görmek ve onları hissetmek gerçekten ayrı bir duygu. Zaten bahçeyi gezerken sadece kelebekleri görmüyorsunuz, papaÄŸan ve bitkiler gibi deÄŸiÅŸik canlıları da yakında tanımış oluyorsunuz. Botanik bir ortam olması bizleri ayrıca heyecanlandırdı ve zevk almamızı saÄŸladı” diye konuÅŸtu. Yaldız, Konyalıların Tropikal Kelebek Bahçesi’ni mutlaka görmesi gerektiÄŸine vurgu yaptı.(Mustafa Karakaya)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.