Konya
08 Eylül, 2024, Pazar
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Turizme büyük katkı sağlıyor

Turizme büyük katkı sağlıyor
Selçuklu Belediyesi tarafından yapılan Konya Tropikal Kelebek Bahçesi Konya turizmine büyük katkı sağlıyor. Yerli ve yabancı turistlerin büyük beğenisini kazanan bahçe, özellikle çocuklara doğa ve hayvan sevgisi aşılamayı amaçlıyor

2015 yılında Selçuklu Belediyesi tarafından yapılan Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, yerli ve yabancı turistler tarafından büyük ilgi görüyor. Hafta sonu cumartesi günleri 2 binin üzerinde ziyaretçinin geldiği bahçeye, Pazar günleri de 3 binden fazla kişi uğruyor. Tropikal Kelebek Bahçesi’ne ilişkin bilgiler veren Selçuklu Belediyesi Başkanı Uğur İbrahim Altay, bahçenin yetişkinler ve çocuklara doğa ile hayvan sevgisini aşılamak olduğunu kaydetti.  

KELEBEK BAHÇESİ KONYA TURİZMİNE KATKI SAĞLIYOR

2015 yılında Selçuklu Belediyesi tarafından Konya turizmine katkı sağlamak amacıyla yapılan Tropikal Kelebek Bahçesi büyük ilgi görüyor. Konyalıların, yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, bir tırtılın kelebek olma hikayesini mucizevi bir şekilde sunuyor. Kelebek şeklindeki mimari yapısı ve farklı konsepti ile büyük ilgi uyandıran bahçe, yerli ve yabancı çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor. Tur operatörleri ile Tropikal Kelebek Bahçesi’ne ziyaret gerçekleştirilebiliyor ve 98 türe ait 20 bin bitkinin yer aldığı bahçede binlerce kelebeğin doğayla dansına ziyaretçiler tanık oluyor. 3 bin 500 metrekarelik gezi alanı ve toplamda 7 bin 600 metrekarelik bir kullanım alanına sahip Tropikal Kelebek Bahçesi,  bin 600 metrekarelik kelebek uçuş alanı ile farklı türlerde binlerce kelebeğe doğal yaşam alanı sunuyor. Kelebeklerin larvadan kelebek haline gelişlerinin tüm evrelerini gösteren bir kelebek müzesi ve dünyadaki tüm böceklerin görülebileceği bir müzeye sahip olan Tropikal Bahçe, kelebeklerin hayatını ve insanların böceklerden aldığı ilham kaynağını anlatmayı hedefliyor.

Çalışmalarla ilgili teknik detayları rakamsal değerlerle anlatan Selçuklu Belediyesi Başkanı uğur İbrahim Altay, “7 bin 600 metrekare alan üzerine inşa edilen Konya Tropikal Kelebek Bahçesi’nde bin 600 metrekare kelebek uçuş alanı yer alıyor. 700 ton çelik ve her biri farklı ölçülerde bin 730 adet cam kullanıldı. İnşaatında sadece teknik ekipler değil, bilimsel alanlarda uzman isimlerde çalıştı. Çünkü kelebeklerin Konya’da yaşayabilmeleri için sıcaklığın yaz kış 26  (±1) derece ve nem oranının ise %80  (±5) olması gerekiyor. Aynı zamanda kelebeklerin yönlerini bulmaları için de UV ışınlarının maksimum oranda geçişini sağlayan özel PVB malzemesi kullanılıyor” dedi. Konya Tropikal Kelebek Bahçesi pazartesi günleri hariç haftanın 6 günü 09.00-16.00 saatlerinde ziyaret edilebiliyor ve Selçuklu Belediyesi 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı gibi özel günlerde dönem dönem tüm ziyaretçilere ücretsiz giriş imkanı sağlıyor.

ÇOCUKLARA DOĞA VE HAYVAN SEVGİSİ AŞILANACAK

Tropikal Kelebek Bahçesi’nin doğaya uygun bir şekilde hazırlandığını ve özellikle çocuklara doğa ve hayvan sevgisini aşılamak amacıyla kurulduğunu dile getiren Altay, ziyaretçilerin günlük yaşantılarında karşılaşamayacağı hayvanları ve bitkileri görmelerini sağlayarak yaşantılarında farklı bir anı bırakmayı amaçladıklarını anlattı. Yetişkinler ve çocuklar ile doğa da var olan canlılar arasında bir bağ oluşturmak istediklerini belirten Başkan Altay, “Bahçemiz içerisinde yer alan eğitim sınıfında okullardan programlı olarak gelen öğrenci ziyaretçilerimiz seçtikleri alanda, ayrıntılı bilgi ve yakın temas sağlayabileceği mini programlara katılabilirler. Böcek, ilginç canlılar ve sürüngen eğitimimiz 4-6, 7-10, 11-13 yaş gruplarının seviyelerine göre ayarlanmıştır. Seçilen alana bağlı olarak öncelikle slayt üzerinden bilgi verilmekte olup, minik ziyaretçilerimize okuldaki gibi ezber ağırlıklı bir eğitim vermekten ziyade eğlenceli, dikkat çekici bilgiler vermek amaçlanıyor. Daha sonrasında seçtiği alanın canlı üyelerine temas etmeleri sağlanarak, genelde korkulan ya da çekinilen canlılar ile aralarındaki buzları kırmayı amaçlıyoruz. Programın sonunda ise seçilen alan ile ilgili çeşitli el aktiviteleri yapılarak psiko-motor becerilerin geliştirilmesi amaçlanmaktadır” dedi.

Tropikal Kelebek Bahçesi’nin çok hassas canlı türlerini yaşatabilecek yükseklikte bir iç çevre kalitesine sahip olduğunu ifade eden Başkan Altay, Konya Tropikal Bahçe Tesisi kapsamında 2 bin 50 metrekarelik bir alanda kelebeklerin doğal yaşam ortamlarında gözlemlenebileceği, yapay kayalar ve göletlerle şekillendirilmiş, özel bitkilerle peyzajı oluşturulmuş, farklı kotlarda ilerleyen yaya sirkülasyon yolu, tropikal kelebek bahçesi ve pupa oluşumlarının da görülebileceği bölümlerin bulunduğunu söyledi.

TROPİKAL BAHÇE İÇERİSİNDE NELER VAR?

Değişik böcek türleri ile ilgili 376 metrekarelik böcek müzesi, yaşam döngüleri ile ilgili projeksiyonlu sunumların bulunduğu 90 metrekarelik sinema salonunda bahçe içerisinde bulunduğunu dile getiren Altay, “Müze kısmında kelebeklerin yumurtalarından ergin bir kelebek haline gelene kadar ki beş aşamalı larval evresini görülebilme imkanı var. Kelebeklerin davranış kısmında, kelebeklerin doğa da sergiledikleri 11 davranışı görülebilmektedir. Bunlar kur, meyve beslenmesi, güneşlenme, korunma, aktif yalancı göz, pasif yalancı göz, çamur banyosu, çiftleşme, nektar beslenmesi, yumurtlama, kamuflaj davranışlarıdır. Böcek sinemasında gösterilen kısa filmlerle böcekler dünyasına kısa yolculuklar yapılabiliyor. Kelebek sınıflandırmasında 5 kelebek ailesine ait dünya kelebeklerinin muhteşem renkleri de incelenebilir” diye konuştu. Böcek müzesinde böcek takımlarına ait yumurtaların 50 bin kat büyütülmüş hallerinin bulunduğunu söyleyen Altay, “Ayrıca en büyük gergedan böceği, kraliçe arıları, ülkemizde görme fırsatı olmayan yaprak böceklerini, sopa böcekleri sergilenmektedir. Belki de böceklerle ilgili doğru ve yanlış kavramı tekrar sorgulanabilir. Turun en son kısmında ise hediyelik eşya bölümü yer almaktadır. Bahçede yaşanan muhteşem deneyimden sonra ziyaretçilerimiz evlerine deneyimleri ile ilgili hatıralarla dönmek istemektedirler. Burada kelebekler ve böceklerle ilgili çeşitli hediyelik eşyalar bulunabilir” sözlerini kullandı.

Bahçeyi ziyarete gelen lise ve üstü öğrenciler ile yetişkin ziyaretçiler için de bazı etkinliklerin bulunduğu bilgisini veren Uğur İbrahim Altay, “Sinema kısmında öğrenci grupları için hazırladığımız aktivitelerde aslında çok farklı bildikleri hayvanlar ile ilgili gerçekleri öğrenerek doğaya karşı bakış açılarını değiştirmeyi amaçlanıyor. İlk uçuş adını verdiğimiz etkinlikte ise ziyaretçiler kelebeklerin ilk kanat çırpmalarına şahit olarak yaratılışın en güzel örneklerinden olan kelebeğin mucizesine tanıklık ediyorlar” şeklinde konuştu.

‘DİĞER VATANDAŞLARDA BURAYI GÖRMELİ’

Daha önce kelebeklerle ilgili herhangi bir alanı gezmediğini ve bu durumu ilk defa yaşadığını ifade eden Burak Ak, Kelebek uçuş alanı beğendiğini söyledi. Tropikal Kelebek Bahçesi’nde sadece kelebekleri görmediğini doğayı da hissedebildiğini dile getiren Ak, “İçeriyi gezdiğinizde sadece kelebekleri görmüyorsunuz. Diğer canlıları da görebiliyorsunuz ve onlarda benim dikkatimi çekti. Karınca, çekirge gibi diğer canlılarda gerçekten çok ilgi çekici hayvanlar” ifadelerini kullandı. Konyalı diğer vatandaşlarında Tropikal Kelebek Bahçesi’ni görmesi gerektiğine işaret eden Ak, bahçenin şehre kazandırılmasından dolayı Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’a teşekkür etti.

‘KONYA’DA BEKLENMEYEN BİR YER’

Konya dışından kuzenini ziyarete geldiğini ve gezme amaçlı Tropikal Kelebek Bahçesi’ne geldiklerini söyleyen Fatih İşçimen, Konya’da böyle bir alan beklemediğini ve gördüğü zaman şaşırdığını dile getirdi. Özellikle çocukların Tropikal Kelebek Bahçesi’nden çok şey öğreneceğini aktaran İşçimen, “Doğadaki kelebekleri, toprağı, bitkileri veya diğer şeyleri adeta minyatür haline getirip insanların görmesi sağlanmış. Bunun sağlanmasıyla çocukların bakış açıları canlılara karşı değişiyor. Böyle bir alanı çocuklardan görmeden önce basıp öldürmeyi düşünür ancak gezerek tanıması hayvanları ve bitkileri anlamasına neden olur” dedi. Daha önce görmediği kelebek ve böcek türlerini gördüğünü kaydeden İşçimen, bahçenin diğer illere örnek olabileceğini söyledi.

‘BAŞKAN’A TEŞEKKÜR EDİYORUM’

Selçuklu bölgesinde oturduğunu ve misafirlerine Tropikal Kelebek Bahçesi’ni gezdirmek için geldiklerini dile getiren Zafer Tamayar, misafilerinin ve kendisinin alanı gördükten sonra çok beğendiklerini ifade etti. Bahçe içerisinin tropikal bir iklime kavuşturulduğunu anlatan Tamayar, “İçeriye girdiğiniz zaman tropikal iklimi hissedebiliyorsunuz. Kelebekler ve diğer canlıları görünce çok hoşumuza gitti ve gerçekten çok güzel ayarlanmış bir alan olarak gördük. Harika bir yer olduğunu düşünüyorum ve çalışmalarından dolayı Selçuklu Belediyesi Başkanı Uğur İbrahim Altay’a teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. Diğer vatandaşlarında tropikal kelebek bahçesinin görmesi gerektiğini söyleyen Tamayar, geç kalınmadan alanın gezilmesi gerektiğini ifade etti.

‘ÇOCUKLAR İÇİN FAYDALI OLACAKTIR’

Tropikal alanlar konusunda küçük çocukların bilgilendirilmesinin iyi birşey olduğunu söyleyen Akın Ateş, çocukların bu sayede bilgilendirdiğini ve genel kültür seviyelerinin artacağına dikkati çekti. Alanın güzel bir şekilde hazırlandığını ifade eden Ateş, “Ben alana gelince özellikle çocukların buradan bilgileneceğini düşündüm. İçerisi çok güzel dizayn edilmiş. Küçük yaşta çocukların buralara gelmesinin onlar için faydalı olacağını düşünüyorum. Ailelere tavsiyem çocuklarını alarak buraları onlara tanıtmalarıdır” sözlerini kullandı. Akın, alanı gezdikten sonra aldığı kararla yakın çevresine gezilmesi konusunda tavsiyelerde bulunacağını anlattı.

‘AMASYA’DAN GELDİLER VE BEĞENDİLER’

Kelebek uçuş alanını gördüğü için heyecanlandığını kaydeden Seher Keser Ateş, Konya’nın kurak iklimi olmasına rağmen böyle bir yeri gördüğü için mutlu olduğunu söyledi. doğallığı, yeşilliği ve kelebekleri gördüğünü anlatan Ateş, “Kelebekleri ve diğer hayvanları gördüm. Papağanları bile gördük. Memleketim Amasya ama memleketimden misafirlerim geldiği zaman burayi gezirdim ve çok beğendiler” ifadelerini kullandı. Özellikle öğrencilerin bu alana getirilmesinin eğitim adına faydalı olacağını belirten Ateş, içeri kısımda eğitici ortamların, gezi yerlerinin ve sinemanın bulunduğunu ifade etti. Seher Keser Ateş,  sadece öğrencilerin değil diğer vatandaşlarında bu alanı görmesinin güzel olacağını anlattı.

‘BOTANİK ORTAMI GEZERKEN ZEVK ALDIK’

Hafta sonunu değerlendirmek için ailesiyle birlikte Tropikal Kelebek Bahçesi’ni gezdiklerini söyleyen Derya Yaldız, Tropikal Kelebek Bahçesi’nin özellikle faydalı olduğunu anlattı. Yaldız, “Ben bile gezdiğim zaman mutlu oldum. Canlı kelebeklerin uçuşunu görmek ve onları hissetmek gerçekten ayrı bir duygu. Zaten bahçeyi gezerken sadece kelebekleri görmüyorsunuz, papağan ve bitkiler gibi değişik canlıları da yakında tanımış oluyorsunuz. Botanik bir ortam olması bizleri ayrıca heyecanlandırdı ve zevk almamızı sağladı” diye konuştu. Yaldız, Konyalıların Tropikal Kelebek Bahçesi’ni mutlaka görmesi gerektiğine vurgu yaptı.(Mustafa Karakaya)

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

tokyobet-tokyobet-nerobet-tokyobet-goldenbahis-tokyobet-levabet-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ngsbahis-ngsbahis-tokyobet-nerobet-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ilelebet-betibom-ajaxbet-trendbet-anadolucasino-heybet-paribahis-aresbet-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-nerobet-pusulabet-piabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-pusulabet-muhasebeci maa?lar?-casibom-aresbet-tokyobet-tokyobet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-