Konya
17 Eylül, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Türkiye dünyada ekonomik olarak önemli bir aktör haline geldi

Türkiye dünyada ekonomik olarak önemli bir aktör haline geldi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye, genç ve nitelikli iş gücü, büyük iş pazarı, disiplinli finans sektörü, gelişmiş altyapısı, rekabetçi özel sektörü ile bölgesinde ve dünyada ekonomik olarak önemli bir aktör haline geldi." dedi

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Taj Palace New Delhi Otel'de gerçekleÅŸtirilen Türkiye-Hindistan Ä°ÅŸ Forumu'ndaki konuÅŸmasına, Hindistan BaÅŸbakanı Narendra Modi ile programa katılmaktan duyduÄŸu memnuniyeti dile getirerek ve toplantının hayırlara vesile olmasını dileyerek baÅŸladı. 

Hindistan iÅŸ dünyası ile Türk iÅŸ dünyasının temsilcilerini bir araya getiren toplantının yeni bir dönemin miladı olacağına inandığını belirten ErdoÄŸan, "Hindistan'ın bağımsızlığından itibaren iliÅŸkilerimize hep dostluk ve iÅŸ birliÄŸi havası hakim olmuÅŸtur. GeldiÄŸimiz noktada ekonomik iÅŸ birliÄŸini derinleÅŸtirip bunu çeÅŸitlendirerek artırmak istiyoruz. Bizim bu konuda kararlılığımız tamdır ve samimidir." diye konuÅŸtu. 

Forum öncesinde bir araya geldiÄŸi Hindistan BaÅŸbakanı Modi'nin de iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik iliÅŸkilerin geliÅŸtirilmesi hususunda aynı düÅŸünceleri taşıdığına inandığını vurgulayan ErdoÄŸan, bugün Modi ile bunları etraflıca görüÅŸme fırsatlarının olacağını söyledi.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Hindistan Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonunun Ä°stanbul'da, Türkiye Ä°hracatçılar Meclisi ve DEÄ°K'in ise Yeni Delhi'de irtibat ofisi açmalarının yararlı olacağını düÅŸündüÄŸünü bildirdi. 

Bunların her iki ülkenin özel sektörleri arasındaki iletiÅŸimin güçlendirilmesine katkı saÄŸlayacak imkanlar ve fırsatlar olduÄŸunu vurgulayan ErdoÄŸan, "Hindistan ile ikili ticari hacmimizin 2016 yılı sonu itibarıyla yaklaşık 6,5 milyar dolara ulaÅŸması memnuniyet vericidir." dedi.

"Ticaretimiz üzerindeki kur baskısını azaltmalıyız"

Türk firmalarının Hindistan'daki yatırımlarının 212 milyon, Hindistan firmalarının Türkiye'deki yatırımlarının ise 110 milyon dolar olduÄŸunu aktaran ErdoÄŸan, ÅŸöyle devam etti:

"Hem Türk hem de Hint firmalarının üçüncü ülkelerdeki kuruluÅŸları aracılığıyla yaptıkları yatırımları dikkate aldığımızda bu rakamların çok daha yüksek olduÄŸunu biliyoruz. Bununla birlikte, dünyanın 17'nci büyük ekonomisi olan Türkiye ile 7'nci büyük ekonomisi olan Hindistan'ın potansiyellerinin bu rakamların çok üzerinde olduÄŸu bir gerçektir.

Ülkemizde yatırım yapmak isteyen Hindistan firmalarına Yatırım Destek Ajansımız ve diÄŸer kuruluÅŸlarımız vasıtasıyla her türlü kolaylığı saÄŸlamaya hazırız. Türkiye, kendi pazarı yanında Avrupa, Orta Asya, Karadeniz bölgesi ve OrtadoÄŸu baÅŸta olmak üzere geniÅŸ bir coÄŸrafya içinde üretim ve ticaret üssü olmaya uygun bir konumdadır. Bu potansiyeli kullanabilmek için finans baÅŸta olmak üzere kritik sektörler ile gümrük ve vergi mevzuatı alanında gerekli alt yapıyı süratle kurmamız gerekiyor. Aynı ÅŸekilde ticaretimiz üzerindeki kur baskısını azaltmalıyız. Yani bununla kendi milli paralarımızla karşılıklı olarak ithalat ve ihracatı yapabiliriz. Bu konuda ilgili birimlerimizin görüÅŸmesinde fayda var."

"Türkiye dünyada ekonomik olarak önemli bir aktör haline geldi"

ErdoÄŸan, Türkiye'nin, genç ve nitelikli iÅŸ gücü, büyük iÅŸ pazarı, disiplinli finans sektörü, geliÅŸmiÅŸ altyapısı, rekabetçi özel sektörü ile bölgesinde ve dünyada ekonomik olarak önemli bir aktör haline geldiÄŸini söyledi. 

Ekonominin son 10 yılda istikrarlı ve kesintisiz bir büyüme performansı sergilediÄŸini belirten ErdoÄŸan, ÅŸunları kaydetti: 

"Türkiye 2011-2015 yılları arasında ortalama yüzde 7,1 büyümüÅŸtür. 2016'da ise yaÅŸadığımız tüm olumsuzluklara raÄŸmen beklentilerin üzerine çıkarak yüzde 2,9'luk bir büyüme oranına ulaÅŸmıştır. Türkiye ekonomisinin 2017 ve 2018 yıllarında sırasıyla yüzde 4,5-5 seviyesinde bir büyüme oranı elde etmesi beklenmektedir. Åžahsen bu oranların üzerine çıkacağımıza da inanıyorum. Tüm yatırımcılar ÅŸundan emin olsunlar, Türkiye rekabet kurallarının iÅŸlediÄŸi bir ülkedir. Özel sektörümüz ekonomide öncü bir role sahiptir.

Kanunlarımız, yatırımcılara kolaylık saÄŸlayacak ÅŸekilde düzenleyici bir anlayışla uygulanmaktadır. Mal ve hizmetlerin bireyler ve kurumlar arasında herhangi bir engele tabi olmadan el deÄŸiÅŸtirebildiÄŸi serbest piyasa ekonomisine sahibiz."

"Çok daha fazlasını yapacak potansiyelimiz mevcut"

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, ekonomideki yapısal reformlara büyük önem verdiklerine vurgu yaparak, büyük ölçekli enerji ve altyapı yatırımlarını da kapsayan çok önemli kalkınma projelerini hayata geçirmeye devam ettiklerinin altını çizdi. 

Asya ve Avrupa kıtalarını Ä°stanbul BoÄŸazı'nın altından bir araya getiren Marmaray ve Avrasya Tüneli'ni hizmete açtıklarını, dünyanın dördüncü en uzun açıklıklı asma köprüsü olan Osmangazi Köprüsü ve Ä°stanbul BoÄŸazı'ndaki üçüncü köprü olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün de hizmet vermeye baÅŸladığını aktaran ErdoÄŸan, Ä°stanbul'da dünyanın en büyük havalimanının inÅŸaasının sürdüÄŸünü belirtti.

Kendi alanında dünyada ilk sırada yer alacak 1915 Çanakkale Köprüsü'nün temelinin de 18 Mart'ta atıldığını hatırlatan ErdoÄŸan, Ä°stanbul BoÄŸazı'na kardeÅŸ olarak inÅŸa edilecek Kanal Ä°stanbul ile ilgili hazırlık çalışmaların sürdüÄŸünü kaydetti. 

Hızlı tren hatlarından tünellere, barajlardan sulama projelerine kadar pek çok dev yatırımın devam ettiÄŸinin altını çizen ErdoÄŸan, baÅŸlaması planlanan yatırımların da bulunduÄŸunu aktardı. 

Bu projelerin baÅŸarıyla hayata geçirilmesinde önemli rol oynayan ÅŸirketlerin imkan tanındığı takdirde aynı gayreti Hindistan'da da göstereceklerini ifade eden ErdoÄŸan, "Özellikle Hindistan'daki 100 Akıllı Åžehir Projesi'nde Türk müteahhitlik firmalarının yer almaya hazır olduklarını da burada müjdelemek isterim." dedi. 

Bazı ÅŸirketlerin Hint ortakları ile önemli projeler gerçekleÅŸtirdiklerini dile getiren ErdoÄŸan, "Ancak bu konuda çok daha fazlasını yapacak potansiyelimiz mevcuttur. Biz de Türk ÅŸirketlerinin Hindistan'ı dünyanın en geliÅŸmiÅŸ alt yapısına sahip ülkelerinden birine dönüÅŸtürmeleri konusunda yürütülecek çalışmalara her türlü desteÄŸi vermeye hazırız." diye konuÅŸtu. 

"Nükleer enerji bir diÄŸer iÅŸ birliÄŸi alanı olabilir"

G-20'da Türkiye ile birlikte yer alan Hindistan'ın dünyanın en büyük demokrasilerinden ve en büyük, en hızlı büyüyen serbest pazar ekonomilerinden biri olduÄŸunu ifade eden ErdoÄŸan, ülkenin Hindistan BaÅŸbakanı Modi önderliÄŸinde yüksek teknoloji, bilgisayar yazılımı ve uzay endüstrisinde önemli mesafeler katettiÄŸini ve Türkiye olarak bu geliÅŸmeleri takdirle takip ettiklerini söyledi. 

Bu alanlarda Hindistan ile iÅŸ birliÄŸini geliÅŸtirmeyi arzuladıklarını, iki ülke ekonomilerinin de birbirini tamamlayıcı nitelikte bulunduÄŸunu belirten ErdoÄŸan, Hindistan ve Türkiye'nin ortak yatırımlarla üçüncü ülke pazarlarına girebileceklerini kaydetti. 

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Türk özel sektörünün de özellikle inÅŸaat alanında dünya pazarlarına açılmakta önemli bir baÅŸarı gösterdiÄŸini vurgulayarak, ÅŸu ifadeleri kullandı:

"Ülkemiz bugüne kadar üstlendiÄŸi 342 milyar dolarlık iÅŸ hacmiyle dünyanın ikinci büyük müteahhitlik sektörüne sahiptir. Dünyanın en büyük 250 müteahhitlik firması arasında 42 ÅŸirketimiz bulunuyor. Hindistan hükümetinin hayata geçirdiÄŸi '100 Akıllı Åžehir' ve 'Hindistan'da Yap' projelerinin Hindistan'ın kalkınmasına ve kentsel dönüÅŸüme büyük katkı saÄŸlayacağı ortadadır, görülüyor. Bu projelere Türk müteahhitlik firmaları katkıda bulunulabilir. 

Enerji alanında da ülkelerimiz arasında büyük bir potansiyel olduÄŸunu belirtmek isterim. Hindistan'ın enerji alanındaki öncü rolünü takdir ediyoruz. Yenilenebilir enerji baÅŸta olmak üzere bu alandaki tecrübelerimizden karşılıklı olarak faydalanabiliriz. Nükleer enerji ülkelerimiz açısından bir diÄŸer iÅŸ birliÄŸi alanı olabilir."

"Hindistan'dan çok daha fazla turist bekliyoruz"

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, turizmin de Hindistan ve Türkiye arasında iÅŸ birliÄŸinin geliÅŸtirilebileceÄŸi bir baÅŸka alan olduÄŸunu belirterek, "GeçtiÄŸimiz yıl 25 milyon yabancı turist ülkemizi ziyaret etmiÅŸtir. Bu bizim için ideal bir rakam deÄŸildir. Bunların arasında Hint turistlerin sayısı sadece 79 bindir. Halbuki Hindistan'dan çok daha fazla turist bekliyoruz." dedi. 

Tanıtıma ağırlık verilerek, tur operatörlerinin karşılıklı teÅŸvik edilebileceÄŸini ifade eden ErdoÄŸan, "Son yıllarda düÄŸünlerini ülkemizde yapan Hintli ailelerin sayısında ciddi bir artış yaÅŸandığını görüyoruz. Tüm bu imkanları geliÅŸtirmek suretiyle 2017 yılında daha fazla Hint turisti ülkemize bekliyoruz. Özellikle balayı için ülkemiz çok müsait, bunun için de bekliyoruz." deÄŸerlendirmesinde bulundu. 

Turist sayılarının artırılması kapsamında ulaşımın geliÅŸtirilmesinin önemine deÄŸinen CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, "Türk Hava Yolları ve Atlasjet havayolu ÅŸirketimiz Hindistan'a yönelik sefer sayılarıyla güzergahlarını artırmak istiyorlar. Bu alanda ortak uçuÅŸ düzenlemelerinin bulunduÄŸu Air India ve Türk Hava Yolları ile diÄŸer havacılık ÅŸirketlerimiz arasındaki iÅŸ birliÄŸinin geliÅŸtirilmesi yerinde olacaktır." diye konuÅŸtu.

Havayolu taşımacılığındaki geliÅŸmenin, turizmi kalkınmanın itici güçlerinden birine dönüÅŸtürmek baÅŸta olmak üzere ortak çıkarlara hizmet edeceÄŸine inandığını söyleyen ErdoÄŸan, iÅŸ formunun, Türkiye ve Hindistan arasındaki ekonomik ve ticari iliÅŸkilere yeni bir ivme saÄŸlaması temennisinde bulundu.

"Türkiye olarak Hindistan ile iliÅŸkilerimizi geliÅŸtirmek için gereken tüm adımları atmakta kararlıyız." diyen CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, iÅŸ adamlarına karşılıklı kolaylıkların saÄŸlanması, yatırımların teÅŸvik edilmesine iliÅŸkin üzerlerine düÅŸeni yerine getirme iradesine sahip olduklarını vurguladı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDÄ°M
  • 0
    ALKIÅž
  • 0
    KOMÄ°K
  • 0
    Ä°NANILMAZ
  • 0
    ÃœZGÃœN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

BaÅŸka haber bulunmuyor!

tokyobet-tokyobet-nerobet-tokyobet-goldenbahis-tokyobet-levabet-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ngsbahis-ngsbahis-tokyobet-nerobet-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ilelebet-betibom-ajaxbet-trendbet-anadolucasino-heybet-paribahis-aresbet-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-nerobet-pusulabet-piabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-pusulabet-casibom-aresbet-tokyobet-tokyobet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-g�venilir casino siteleri-aresbet-