Konya
17 Eylül, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

"Türkiye gelir grubunda sınıf atladı"

"Türkiye gelir grubunda sınıf atladı"
aşbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin küresel kriz, Avrupa borç krizi, Ortadoğu'daki kaos, Türkiye'de yaşanan birçok iç şok, hatta darbe girişimine rağmen iyi bir performans gösterdiğini belirterek, "Türkiye, 2000'li yılların başında yapılan yapısal reformlar sayesinde orta alt gelir grubundan, orta üst gelir grubuna çıktı." dedi

ÅžimÅŸek, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün de katıldığı, 4. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bir firmanın ev ve kiÅŸisel bakım ürünleri üretimi yapacak fabrikasının açılış töreninde, yaÅŸanan sıkıntılara raÄŸmen, güçlü ÅŸekilde yapısal reformlarla iÅŸ ortamını ve yatırım iklimini daha da iyileÅŸtireceklerini ifade etti. ÅžimÅŸek, küresel ekonominin toparlandığını, 8 yıldır ilk defa küresel ekonomiye iliÅŸkin, büyümeye iliÅŸkin beklentilerin olumlu olduÄŸunu vurguladı.

Ä°lk defa aÅŸağı yönlü tahminlerde bir revizyon olmadığını aktaran ÅžimÅŸek, "Küresel ticarette de toparlanma var. Bunların hepsi iyi haber. Her ne kadar gerek OrtadoÄŸu ve Asya'da birtakım jeopolitik gerginlikler olsa da genel anlamda daha iyimser bir hava var. Beklentiler biraz daha olumluya dönmüÅŸ durumda." dedi.

- "Türkiye geriye gitmiyor, tam aksine çok güçlü ÅŸekilde önüne bakıyor"

Türkiye'nin son yıllarda çok ciddi sıkıntılar, iç ve dış ÅŸoklarla karşı karşıya kaldığına dikkati çeken ÅžimÅŸek, Türkiye ekonomisinin bütün bunlara büyük direnç gösterdiÄŸini bildirdi.

Şimşek, şunları kaydetti:

"Küresel kriz, Avrupa borç krizi, OrtadoÄŸu'daki kaos, Türkiye'de yaÅŸanan birçok iç ÅŸok, hatta darbe giriÅŸimine raÄŸmen Türkiye ekonomisi iyi bir performans gösterdi. 2002 yılında hükümetiz baÅŸa geldi. 2002-2016 döneminde yüzde 5,7 gibi gerçekten çok güçlü bir büyüme performansı gösterdi. Ondan önce 1923-2002 döneminde yüzde 4,5 gibi yine iyi bir büyüme oranımız var ama bütün bu ÅŸoklara raÄŸmen yüzde 5,7'lik büyüme oldukça iyi. Hatta küresel kriz sonrası döneme bakarsak yüzde 6,7 gibi çok daha güçlü bir büyüme söz konusu."  

- "Türkiye her ÅŸeye raÄŸmen iyi bir performans ortaya koydu"

Türkiye ekonomisinin büyümeye devam ettiÄŸini aktaran ÅžimÅŸek, ÅŸöyle devam etti:

"2000'li yılların başında Türkiye ekonomisini reel olarak 100'e eÅŸitlerseniz, bugün Türkiye ekonomisi 215'e ulaÅŸmış durumda. Aynı dönemde dünya ekonomisine veya geliÅŸmekte olan ülkelere baktığınız zaman, Türkiye'nin iyi bir performans gösterdiÄŸini söyleyebilirim. Dünya ekonomisi 100'den 181'e, Avrupa BirliÄŸi 100'den 126'ya, geliÅŸmekte olan ülkeler Hindistan hariç 100'den 193'e çıkmış. Türkiye 100'den 215'e çıkmış. Türkiye'nin algısı dışarıda yeterince olumlu deÄŸil. Türkiye'nin yanı başında meydana gelen, özellikle jeopolitik gerginliklerin mutlaka bunda katkı payı var. Türkiye'deki son yıllardaki geliÅŸmelerin, ÅŸokların katkısı var ama ÅŸunu net olarak ifade edeyim; Türkiye her ÅŸeye raÄŸmen iyi bir performans ortaya koydu. En kötüsü geride kaldı. Türkiye, 2000'li yılların başında yapılan yapısal reformlar sayesinde hakikaten orta alt gelir grubu olmaktan, orta üst gelir grubuna çıktı. Türkiye sınıf atladı. Tekrar, çok kapsamlı mikro ve makro düzeyde çok önemli reformaların yapılacağı dönemin arifesinde, başındayız."

Çok önemli bir anayasa reformunu nisan ayında gerçekleÅŸtirdiklerini dile getiren ÅžimÅŸek, Türkiye'nin sadece hükümet sistemi deÄŸiÅŸikliÄŸine gittiÄŸini bildirdi.

ÅžimÅŸek, Türkiye'nin demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olmaya devam edeceÄŸine, demokrasisini daha da güçlendireceÄŸine iÅŸaret ederek, "Yaptığımız tek ÅŸey 94 yılda 65 hükümet çıkartan bir parlementer yönetim sistemi yerine, çok daha istikrarlı ve güçlü reformcu hükümetlerin gelmesinin önüne açmak. Bundan sonra 5 yılda bir seçim yapılacak. CumhurbaÅŸkanı, devlet baÅŸkanı doÄŸrudan doÄŸruya halk tarafından seçilecek, hükümetini kuracak. Meclis çok güçlü ÅŸekilde çalışmaya, yasamanın tekeli olmaya, denetimin merkezi olmaya devam edecek. Bu konudaki algılar ve yargılar da maalesef yanlış. Dolayısıyla Türkiye geriye gitmiyor, tam aksine çok güçlü ÅŸekilde önüne bakıyor."

- "Türkiye'ye iliÅŸkin algı ve gerçeklik arasında büyük bir fark var"

Türkiye'nin demokrasisini de hukuk yapısını da çok daha güçlendireceÄŸini belirten ÅžimÅŸek, yapılan tek ÅŸeyin istikrarın kalıcı bir hale getirilerek, Türkiye'ye kazandırılması olduÄŸunu söyledi.

Türkiyeye iliÅŸkin algı ve gerçeklik arasında büyük bir fark olduÄŸuna vurgu yapan ÅžimÅŸek, "Reform yaparak, rasyonel ve saÄŸlıklı politikalar uygulayarak, Türkiye'nin realitesini iyileÅŸtireceÄŸiz. Algı ile gerçeklik arasındaki farkı da azaltacağız." dedi.  

Rekabetin artık ülkeler arasında deÄŸil, metropol iller arasında yaÅŸandığına dikkati çeken ÅžimÅŸek, yerel yönetimdeki güçlü ekip ruhunun yatırım çekmede önemli olduÄŸunu vurguladı.

ÅžimÅŸek, yatırımcıların önünü açmak için sürekli çalışma yapılması gerektiÄŸini belirterek, “Ülke olarak 'yatırım iklimini nasıl iyileÅŸtiririz?' onun çalışmalarını yapıyoruz. Türkiye, iÅŸleyen bir piyasa ekonomisine sahip. Üretim paketi dediÄŸimiz üretim reform paketi, önemli bir reform. Organize sanayi bölgelerine iÅŸ yapan firmalarımızın önünü açacak. Hakikaten mali yüklerimizi aÅŸağı çekecek, önünüzü açacak ve iÅŸ yapmayı kolaylaÅŸtıracak çok önemli bir reform paketidir." ifadelerini kullandı.

 - "Türkiye ancak ve ancak performansa dayalı bir kültürle yüksek gelirli ülkeler grubu arasına girer"

Türkiye’nin beÅŸeri sermayeye, Ar-Ge'ye, giriÅŸimciliÄŸe, ekosistemini güçlendirmeye ve alt yapıya önem verdiÄŸini aktaran ÅžimÅŸek, ÅŸöyle devam etti:

"2000’li yıllarda Türkiye’de 25 yaÅŸ üstü nüfusun toplam okulda geçirdiÄŸi ortalama süre 5,5 yıldı. Bugün Hükümetimiz zorunlu eÄŸitimi 12 yıla çıkarttı. EÄŸitime eriÅŸimi inanılmaz düzeyde artırdı. Åžimdi okul öncesi eÄŸitimi de 2019 itibarıyla zorunlu hale getiriyoruz. Bugün eÄŸitim sisteminde 15-16 yıl eÄŸitim görecekler. Küresel yatırımcıların Türkiye’ye inanması için en önemli sebeplerin başında eÄŸitim geliyor. Ülke olarak insana yatırım yapmaya devam edeceÄŸiz. Vergi gelirinin yüzde 24’ünü eÄŸitime harcıyoruz. Ar-Ge, inovasyon, ekosistemine yönelik çok adım attık. 100 dolarlık Ar-Ge yapan firmaya 225 dolara kadar destek veriliyor. Çalışana ve Ar-Geye güçlü destekler veriyoruz. Bir an önce önemli sanayi merkezlerini, hızlı tren aÄŸlarıyla limanlara baÄŸlamamız lazım. Ä°nanıyorum ki devam eden projelerle baÄŸlantılar saÄŸlanacak. Türkiye alt yapı açısından çok gerideydi. Son 15 yıl içerisinde alt yapı yatırımlarında inanılmaz bir çaba içerisine girdi ve büyük bir baÅŸarı saÄŸladı. Çok ÅŸeritli yol 6 bin kilometreydi ÅŸimdi neredeyse 25 bin kilometreye çıktı."

Cumhuriyet tarihinde yapılanların 3-4 katını yaptıklarını anlatan ÅžimÅŸek, konuÅŸmasını ÅŸöyle tamamladı:

"Aynı ÅŸekilde dünyada yüksek hızlı demiryolu ağı ören 8 ülkeden bir tanesiyiz. Havalanı sayımız da son 15 yılda 2 kattan daha fazla arttı. Limanlarımızı özelleÅŸtiriyoruz ve çok daha etkin ÅŸekilde çalıştırıyoruz. Bunlar, verimlilik, kalkınma ve yatırım için son derece önemli ve yapmaya da devam edeceÄŸiz. Önümüzdeki dönemde daha çok reform yapacağız. Yargıyı hızlandıracağız, eÄŸitimin kalitesini artıracağız. Ä°ÅŸ ortamını iyileÅŸtireceÄŸiz. Bunların hepsi bizim için olmazsa olmazdır. Kamu maliyesinde de reform yapacağız. Vergi mevzuatını basitleÅŸtireceÄŸiz, daha öngörülebilir hale getireceÄŸiz. Mükellef haklarını daha güçlü ÅŸekilde koruyacağız. Bunların hepsi bizim için önemli alanlar. Kamu personel rejiminde de kamu idari reformunu yapmamız lazım. Türkiye ancak ve ancak performansa dayalı bir kültürle yüksek gelirli ülkeler grubu arasına girer."

- Hükümetin reform çalışmaları sürüyor

Daha sonra söz alan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü de hükümetin reform çalışmalarına devam ettiÄŸini söyledi.

Bugüne kadar Türkiye'de kanun hükmünde kararnameyle yürütülen patent faaliyetlerinin bir kanunla tek bir kitap halinde toplandığını belirten Özlü, Avrupa BirliÄŸi standartlarında Patent Yasası'nın olduÄŸunu, yasanın, yabancı ve yerli üreticilerin hukuki haklarını koruduÄŸunu, yatırımcıların önünün açık, hukuki haklarının koruma altında olduÄŸunu dile getirdi.

Teknolojik üretim yönetiminde köklü bir deÄŸiÅŸiklik öngören TÜBÄ°TAK Yasası'nın Bakanlar Kurulu'ndan geçtiÄŸine iÅŸaret eden Özlü, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Türkiye'de araÅŸtırma, deÄŸiÅŸtirme faaliyetleri, teknolojik üretim faaliyetleri gibi belirli strateji alanlarında kapsamlı ve köklü bir reform önümüzdeki günlerde Mecliste yasalaÅŸacak. Üretim ve reform paketi için sanayici ve iÅŸ adamları sivil toplum kuruluÅŸlarıyla çok defalar görüÅŸüp konuÅŸtuk. 700'den fazla görüÅŸ geldi. Bunları kontrol edip, deÄŸerlendirerek paketi nihayetlendirdik. Bugün yarın Meclise sevk edeceÄŸiz. Sanayiciyi, üretiyici ilgilendiren, maddi olarak küçük, etkisi büyük hükümler var bu pakette. Türkiye'de üreticinin desteklenmesi, sanayinin geliÅŸtirilmesi noktasında 72 maddeden oluÅŸan çok önemli dönüÅŸüm maddeleri içeriyor. Bunu da hayata geçireceÄŸiz. Piyasa gözetim ve denetimiyle ilgili bir çalışmamız var. Piyasada çok sayıda ürün alıcı ve satıcısı var. Bunların denetimi noktasında çalışmamız var. Yıl sonuna doÄŸru Meclise sevk edeceÄŸiz. Kapsamlı dönüÅŸüm öngörüyoruz. Türkiye'de 6 sivil toplum kuruluÅŸunu bir araya getirdik. Kapsamlı çalışma yürütülüyor. Gelecek yıl Bakanlık bütçesine bununla ilgili bir fon ayıracağız."

Özlü, Ar-Ge merkezleri kurulduÄŸunu ve kurmaya teÅŸvik ettiklerini, yabancı yatırımcıların da Ar-Ge merkezleri kurmalarını istediklerini kaydetti.

Programa, Konya Valisi Yakup Canbolat, AK Parti Konya milletvekilleri Ziya Altunyaldız, Muhammet UÄŸur Kaleli, Mehmet BabaoÄŸlu, BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Tahir Akyürek, ÅŸirketin yöneticileri, oda baÅŸkanları ile çok sayıda kiÅŸi katıldı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDÄ°M
  • 0
    ALKIÅž
  • 0
    KOMÄ°K
  • 0
    Ä°NANILMAZ
  • 0
    ÃœZGÃœN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

BaÅŸka haber bulunmuyor!

tokyobet-tokyobet-nerobet-tokyobet-goldenbahis-tokyobet-levabet-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ngsbahis-ngsbahis-tokyobet-nerobet-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ilelebet-betibom-ajaxbet-trendbet-anadolucasino-heybet-paribahis-aresbet-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-nerobet-pusulabet-piabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-pusulabet-casibom-aresbet-tokyobet-tokyobet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-g�venilir casino siteleri-aresbet-