Türkiye Hollanda'daki diplomatik skandalı BM'ye taşıdı
Türkiye, Hollanda'da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ve beraberindeki diplomatik heyete yapılan uygulamanın Viyana Sözleşmelerinin ihlali olduğunu belirterek konuyu notayla Birleşmiş Milletler'e (BM) taşıdı
Türkiye, Hollanda'da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ve beraberindeki diplomatik heyete yapılan uygulamanın Viyana SözleÅŸmelerinin ihlali olduÄŸunu belirterek konuyu notayla BirleÅŸmiÅŸ Milletler'e (BM) taşıdı.
Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Feridun SinirlioÄŸlu tarafından BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e sunulan notada, Diplomatik Ä°liÅŸkiler Hakkındaki Viyana SözleÅŸmesi ile Konsolosluk Ä°liÅŸkileri Hakkındaki Viyana SözleÅŸmesi'nin "saklayıcısının" BM Genel Sekreteri olduÄŸu hatırlatıldı.
Bakan Kaya'nın 11 Mart'ta Rotterdam'da Türkiye BaÅŸkonsolosluÄŸuna gitmesi, konsolos ve Türk vatandaÅŸlarıyla görüÅŸmesinin Hollanda güvenlik güçlerince engellendiÄŸi anlatılan notada polisin Bakan ve delegelerin pasaportlarına el koyduÄŸu belirtildi.
Notada polisin orantısız güç kullanarak diplomatik araçlara müdahale ettiÄŸi ve Bakanın Nijmegen kasabasındaki polis merkezine götürülerek 90 dakika burada tutulduÄŸu, ardından da aracıyla zorla Almanya sınırına kadar götürüldüÄŸü kaydedildi.
Türkiye'nin Rotterdam BaÅŸkonsolosunun ve diÄŸer personelin konsolosluktan çıkıp Bakanı karşılamalarına izin verilmediÄŸi kaydedilen notada, "Bu eylemler hem diplomatik nezaket ve uluslararası genel kurallara aykırı hem de Konsolosluk Ä°liÅŸkileri Hakkındaki Viyana SözleÅŸmesi'nin 5 ve 36. maddelerinin ihlalidir." ifadelerine yer verildi.
Notada Türkiye'nin Hague ElçiliÄŸi Maslahatgüzarı, Deventer BaÅŸkonsolosu ve iki idari personelinin üst araması yapılarak polis merkezine götürüldüÄŸü, Türk DışiÅŸleri Bakanlığının müdahalesine raÄŸmen Maslahatgüzarın bir saat, BaÅŸkonsolosun 40 dakika, idari personelin ise 2 saat tek kiÅŸilik hücrede tutulduÄŸu ve eÅŸyalarına el konulduÄŸu belirtildi.
Söz konusu eylemlerin Diplomatik Ä°liÅŸkiler Hakkındaki Viyana SözleÅŸmesi'nin 22, 26, 29 ve 37. maddeleri ile Konsolosluk Ä°liÅŸkileri Hakkındaki Viyana SözleÅŸmesi'nin 5, 34, 36, 40, 41 ve 43. maddelerinin açık ihlali olduÄŸu kaydedildi.
Notada BM Genel Sekreterinden söz konusu ihlallere BM Genel Kuruluna sunacağı konuya iliÅŸkin raporunda yer vermesi ve bu ihlalleri içeren yazılı bildirimi tüm ülkelere mümkün olan en kısa zamanda dağıtması istendi.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.