Türkiye sandık başında
Türkiye, 18 maddelik yeni anayasa değişikliğini oylamak için bugün yedinci kez halk oylamasına gidecek. Konya’da, 1 milyon 473 bin 345 kişi oy kullanacak
Türkiye'de anayasa deÄŸiÅŸiklikleri için bugüne kadar 6 kez halk oylamasına gidildi. Kamuoyunda "referandum" olarak da ifade edilen 1961, 1982, 1987, 2007 ve 2010 yıllarındaki halk oylamalarında, sandıktan "evet" sonucu çıkarken, 1988'deki halk oylamasında vatandaÅŸların tercihi ise "hayır" oldu. "CumhurbaÅŸkanlığı sistemi"ni getiren 18 maddelik yeni anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸini oylamak için bugün yedinci kez halk oylamasına gidilecek. Halk oylamasında yurt içinde 55 milyon 319 bin 222 seçmen, 167 bin 140 sandıkta oy kullanacak, cezaevlerinde 461 sandık kurulacak. Konya’da, 4 bin 289 sandık kurulacak ve 1 milyon 473 bin 345 kiÅŸi sandığa gidecek. Seçmen bilgi kağıdı gelmeyen vatandaÅŸlar da oy kullanabilecek. Kağıdı bulunmayıp kütüÄŸe kayıtlı olanlar, ibraz edecekleri kimlik belgeleriyle (nüfus kağıdı, resmi daireler veya iktisadi devlet teÅŸekküllerince verilen soÄŸuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı) oy verebilecek. Üzerinde T.C. kimlik numarası olmayan bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında seçmen bilgi kağıdı veya T.C. kimliÄŸini ispata elveriÅŸli belgeyi ibraz etmesi gerekecek. Seçmenler, YSK'nın ''www.ysk.gov.tr'' internet sitesinden de hangi sandıkta oy kullanacaklarını öÄŸrenebilecek. Halk oylamasında, "Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu" filigranlı sarı renkli zarflar ve beyaz renk üstünde "Evet", kahverengi renk üstünde "Hayır" ibareleri bulunan iki ayrı renkten oluÅŸan birleÅŸik oy pusulaları ile "tercih" mührü kullanılacak.
OY VERME SAATLERÄ°
Seçmenler, Adıyaman, AÄŸrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, GümüÅŸhane, Hakkari, Kars, Malatya, KahramanmaraÅŸ, Mardin, MuÅŸ, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Åžanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, IÄŸdır ve Kilis'te 07.00-16.00, diÄŸer illerde ise 08.00-17.00 saatlerinde sandık başına gidecek. Oy kullanmanın bitiÅŸ saatine gelindiÄŸi halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, baÅŸkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanabilecek.
SANDIK KURULLARINA 10 SÄ°YASÄ° PARTÄ° ÜYE VEREBÄ°LECEK
Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸinin halkoyuna sunulmasına iliÅŸkin iÅŸlemlerde bulunabilecek ve ayrıca Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 23. maddesi gereÄŸince sandık kurullarına üye verebilecek siyasi partiler de belirlendi. Buna göre, AK Parti, CHP, HDP ve MHP'nin yanı sıra ANAVATAN, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Hür Dava Partisi, Saadet Partisi ve Vatan Partisi, halk oylamasına iliÅŸkin iÅŸlemlerde bulunabilecek ve sandık kurullarına üye verebilecek.
SEÇÄ°M GÜNÜ YASAKLARI
Oy verme günü saat 06.00'dan 24.00'e kadar alkollü içki satılamayacak, içkili ve umumi yerlerde alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak, eÄŸlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak, eÄŸlence yeri niteliÄŸindeki lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek. Emniyet ve asayiÅŸi korumakla görevli olanlardan baÅŸka kimse silah taşıyamayacak. Radyolar ve her türlü yayın organlarınca saat 18.00'e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak. Radyolarda ve her türlü yayın organlarında 18.00-21.00 saatleri arasında ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliÄŸler yayınlanabilecek. Bütün yayınlar saat 21.00'den sonra serbest olacak ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00'den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.