TÜRKİYE'DE BİR İLK: Mimarlık Müzesi Selçuklu'ya kazandırıldı!
Selçuklu Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanan "Sille Subaşı Hamamı" açılışı ve Mimarlar Odasına teslim töreni gerçekleştirildi
Zengin bir kültürel birikime ev sahipliği yapan Sille'de açılan Sille Subaşı Hamamı'nın Mimarlar Odası'na teslim töreninde konuşan Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, "Selçuklu Belediyesi olarak 5000 yıllık tarihi mirası yeniden canlandırmak ve Sille’yi Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden biri haline getirmek için uzun yıllardır geniş kapsamlı çalışmalar yürütüyoruz" dedi.
EN KAPSAMLI KAYA ISLAHI ÇALIŞMASI OLDU
Pekyatırmacı, "Doğal kaya örtüsünden dolayı “afete maruz bölge”ilan edilen Sillemizi, iki yıl içinde yaptığımız kapsamlı kaya ıslahı çalışması ile bu tehlikeden arındırmış olduk. Bu çalışmamız aynı zamanda Sümela Manastırındaki kaya ıslahı çalışmasından sonra Türkiye’nin en kapsamlı ikinci kaya ıslahı projesi oldu.
Sille’nin girişinde bulunan ve ekonomik ömrünü tamamlayan ilkokul binasını, tarihi çay camisinin yanında bulunan alanda ahşap konstrüksiyon ile yeniden inşa ediyoruz. Buradaki çalışmalarımızda tamamlanmak üzere" ifadelerini kullandı.
SİLLE'DE DÖNÜŞÜM BAŞLADI
Başkan Pekyatırmacı, 2019 yılından bu yana Sille'ye kazandırılan çalışmaları anlattı: "Kısa bir süre önce temel atma törenini gerçekleştirdiğimiz “Kapalı Otopark, Karma Yapılar ve Meydan Düzenlemesi” projemizde yapım çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2024 yılı içerisinde tamamlamayı planladığımız projemiz; 35 adet konut, 24 adet ticari donatı, 9 adet sosyal ve kültürel donatı, 1 adet belediye hizmet binası, 1 adet sağlık tesisi, 200 araç kapasiteli kapalı otopark ve 4.734 metrekare yeşil alandan oluşuyor.
Halen Hükümet Caddesi ile Hacı Aliağa Sokağı bağlayan 11 adet merdivenli sokak çalışmamızı tamamladığımızda yeni bir yürüme aksını Sillemize kazandırmış olacağız. Yine Hükümet Caddesi üzerinde bulunan ve yapı kaybına uğramış 42 adet parseli tarihi dokuya uygun olarak yeniden projelendirdik. Parsel bazlı inşa faaliyetleri tamamlandıktan sonra altyapı yenileme ve üst yapı zemin kaplaması, kent mobilyaları, aydınlatma sistemi ve bina cephelerindeki ıslah çalışmaları ile caddemiz Sille’ye yakışır bir çehre kazanacak. Hükümet Caddesi’nin hemen girişinde bulunan turizm tesisi alanımızda da 45 odalı ve 9.500 metrekare inşaat alanına sahip butik bir otel inşa edeceğiz. Yine Mağaralar bölgesinde hem mağaraların korunması hem de mağaralara bir gezi güzergahı oluşturmak adına çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışmamız tamamlandığında hem mağaralarımızı korumuş olacağız hem de yerli ve yabancı turistlerin rahat bir şekilde gezebilmesi için yürüme yolunu mağaralar bölgesine kazandırmış olacağız"
26 MİLYON MALİYET!
Pekyatırmacı , "Subaşı Hamamı, Hacı Ali Ağa Hamamı ile birlikte Sille’deki 2 hamamdan bir tanesi. Erkekler ve kadınlar bölümü olmak üzere çifte hamam olarak inşa edilen hamamın inşasında çoğunlukla kaba Sille taşı kullanılmıştır. Yılların vermiş olduğu yıpranma ve iklim koşullarından dolayı yaşanan tahribat sonrası Sille Subaşı Hamamımızı bizler de aslına uygun olarak restore etmeye karar verdik.2440 metrekare arsa alanı içerisinde bulunan Sille Subaşı Hamamımızın restorasyonuna ilk olarak cehennemlik bölümü ve yakın çevresinde araştırma kazıları ile başladık.Sonrasında sırasıyla kubbe ve damda bulunan bozulmuş taş imalatları aslına uygun olarak yenileri ile değiştirildi. Kubbe ve beden duvarlarında bulunan sıva ve derzler itinalı olarak raspa edildi. Yapı üst örtüsü Horasan harcı ile tesviye edildi. Kubbede bulunan filgözleri aslına uygun olarak değiştirildi. Yine kubbeler statik olarak güçlendirildi. Su yalıtımı sonrası çevre duvarlarının ve beden duvarlarının taşları çürütme metodu ile onarıldı. Çörtenler ve tüteklikler aslına uygun olarak tamamlandı. Hamamın bahçesinde bulunan suyolu duvarları ve diğer duvarlar raspa edilip dondurularak koruma altına alındı. Hamamın yanından geçen su ise taş duvarlarla kontrol altına alınarak hamamdan uzaklaştırıldı. Cehennemlik, depo ve külhan bölümlerinin temizliği yapıldıktan sonra, sağlam olmayan taşlar proje ve raporlar doğrultusunda onarıldı. Yapının bitişiğinde bulunan yunak, çeşme ve diğer müştemilatı da aynı işlemler uygulanarak tamamlandı.Son olarak çevre düzenlemelerini de gerçekleştirerek Subaşı Hamamımızın restorasyonunu tamamlamış olduk. Projemizin toplam maliyeti 26.612.657 TL oldu" açıklamalarında bulundu.
İLK MİMARLIK MÜZESİ KONYA'DA OLACAK
Mimarlar Odasının iç dizayn çalışmalarını gerçekleştirdikten sonra içerisinde müze alanı, hediyelik eşya dükkânı, kafeteryası, mutfağı, avlusu, terası, deposu ve diğer kullanım alanlarıyla Sille Subaşı Hamamı hem bir müze hem de butik bir işletme olarak Konya turizmine kazandırılmış olacağına dikkat çeken Pekyatırmacı, "Projemiz bu bakımdan Türkiye’nin ilk Mimarlık Müzesi olacak.Tabii Türkiye’nin ilk mimarlık müzesinin Selçuklumuzda, Sillemizde tarihi bir bina içerisinde yer alacak olması bizi ayrıca mutlu ediyor. Çünkü Sille bizim için çok önemli, Sille bizim gözbebeğimiz. Burada yaptığımız bütün yatırımlara, bütün projelere ayrıca önem veriyoruz. Ben bu projemizin Konyamıza, Selçuklumuza ve Sillemize çok faydalı bir hizmet olacağını düşünüyorum. Özellikle mimarlar için mimarlık mesleğini icra eden hemşehrilerimiz için ve öğrencilerimiz için çok değerli, kıymetli bir eser olacağını düşünüyorum" dedi.
"KÜLTÜR VE SANATA KATMA DEĞER OLACAK"
Konya Mimarlar Odası Başkanı Ahmet Övet, "Sille'de geçmiş medeniyetlere şahitlik eden ve şu anda da başarılı bir restorasyon ile yeniden hayata kazandırılan Sille Subaşı Hamamının Mimarlık Müzesi işlemiyle Sille ve Konya'daki kültür sanat hayatının katma değeri artıracağına eminiz. Bu anlamda bizlere destek olarak hamamın tahsisi konusuna irade gösteren Sayın başkanımız Ahmet Pekyatırmacı'ya şükranlarımı arz ediyorum. Türkiye'nin ilk Mimarlık Müzesinin hayata geçmesine büyük emeği olan eski dönem şube başkanlığımızı yapan kıymetli Armağan Güleç Korumaz'a Subaşı Hamamının yaşatılması için verdiği emekten dolayı teşekkür ediyorum. Subaşı Hamamı Mimarlık Müzesinin Selçuklu ve Konya için hayırlı uğurlu olmasını dilerim" dedi.
"KONYA VAKIF ŞEHRİ"
Vakıflar Bölge Müdürü Yılmaz Kılınç ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi, "Ben de bir vakıfçıyım. 25 yıldır vakıflarda çalışıyorum. Konya büyük bir vakıf şehri bunu gördüm. 144 tane kurulmuş vakıf var ama en büyük vakıflar gördüm ki bizim belediyelerimiz. Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak biz bu hizmetleri yürütüyoruz. Konya'mızda hem vakıflar hem belediyelerimiz en az bizim kadar çalışıyor.
Bize çok güzel bir fonksiyon verilmiş diğer illerimize de örnek olur hayırlı olmasını diliyorum"
"MEKAN İŞİN UZMANINA BIRAKILDI"
Selçuklu Kaymakamı Eflatun Can Tortop, "Sivil mimari örnekleri medeniyet yolculuğumuzun, kimliğimizin, kişiliğimizin çok değerli parçaları bu bakımdan ben Selçuklu Belediyemize ve Sayın Belediye Başkanımıza bu güzel hizmeti gerçekleştirdiği için çok teşekkür ediyorum. Beni sevindiren bir husus daha var o da bu işin uzmanı olan bu güzel mekanın bu işin uzmanı olan Mimarlar Odası başkanlığımıza teslimini çok değerli buluyorum" diye konuştu.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.