Konya
20 Eylül, 2024, Cuma
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Türkiye’nin savunma sanayi karnesi

Türkiye’nin savunma sanayi karnesi
Son yıllarda savunma ve silah sanayisinde atağa kalkan Türkiye’nin bu alanda hangi imkânlara sahip olduğunu Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü değerlendirdi. Kütükcü savunma sanayinde yerliliğin yüzde 60 olduğunu belirtti

Savunma sanayinin stratejik bir konu olması bu alanda bazı konuların gizlilik içermesine neden oluyor. Savunma sanayi firmaları da üretimlerini bu gizlilik anlaÅŸmaları çerçevesinde devam ettiriyor. Savunma sanayisinde gizlilik anlaÅŸması içermeyen genel üretimlerde de sonuçlar kamuoyuyla paylaşılıyor. Türkiye’nin savunma sanayisinde kendi insansız hava aracını, helikopterini, tankını, silahını üreten ve milli uçağını üretmeye aday bir ülke olduÄŸunu dile getiren Konya Sanayi Odası ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst KuruluÅŸu BaÅŸkanı MemiÅŸ Kütükcü, Türkiye’nin kritik bir bölgede olduÄŸunu, bu bölgede bulunulmasından dolayı savunma sanayi alt yapısına ulaÅŸmak zorunluluÄŸu olduÄŸunu ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bu bölgede varlığını tarih boyunca sürdürme kararlılığında olduÄŸunu söyledi.

YERLÄ°LÄ°K ORANI YÜZDE 60

Askeri konular her dönemde ülkelerin vazgeçilmez yatırımları olmuÅŸ ve ülkeler günümüzde trilyon Dolar’la ifade edilen askeri yatırımları ülkelerine kazandırıyor. Bu büyüklükte yapılan yatırımlar da Türkiye için bir zorunluluk haline geliyor ve son yıllarda büyük bir ataÄŸa kalkan Türkiye’de bu alanda yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Özellikle silah ve savunma sanayisinde dışa bağımlılık konusunda Türkiye büyük bir baÅŸarıya imza atıyor ve ÅŸuanda yerlilik oranını yüzde 60’lara kadar çıkarmış durumda. Konya Sanayi Odası(KSO) ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst KuruluÅŸu(OSBÜK) BaÅŸkanı MemiÅŸ Kütükcü, savunma ve havacılık sanayisini deÄŸerlendirdi. Bu alanda Türkiye’nin yerlilik oranının yüzde 60’larda olduÄŸunu kaydeden Kütükcü, “Savunma ve havacılık sanayisi dediÄŸimiz sanayi, ileri teknoloji içerir. Bu alanda yerlilik oranımızın yüzde 60’lara gelmiÅŸ olması önemli bir baÅŸarı. Bizim bu yerlilik oranını aÅŸama aÅŸama çok yukarılara çekmemiz gerekiyor. Bakıldığı zaman teknolojinin globalleÅŸtiÄŸini ve dünyanın ürettiÄŸi teknolojinin de diÄŸer ülkeler tarafından kullanılması gerektiÄŸini görebiliriz. Özellikle savunma sanayisinde ülkeler rezerv koyuyorlar. Türkiye olarak biz, rezerv olan alanlardaki kabiliyetimizi geliÅŸtirmemiz gerekiyor. Savunma sanayinde kullanılma kotası olan bu alanlara yoÄŸunlaÅŸmalıyız. Ülkemiz zaten bu konuda üzerine düÅŸen görevi yerine getiriyor. Bu alandaki çalışmalarda Savunma Sanayi MüsteÅŸarlığı, Milli Savunma Bakanlığı uhdesinde aralıksız çalışmaya devam ediyor” diye konuÅŸtu.

Kütükcü sözlerine ÅŸöyle devam etti: “Savunma alanında 10 yıl önce yüzde 80 dışa bağımlıydık. Bu oran artık yüzde 40’lara kadar geriledi. Bir baÅŸka deyiÅŸle yerlilik oranımızı yüzde 60’a çıkardık. Ülke olarak savunma sanayi ihracatında dünyada 13. sıradayız. Konya ise ülkemizin savunma ihracatında ciddi katkılarda bulunan, savunma sanayi ihracatında ilk 5’te yer alan bir ÅŸehir. Sektör 2016 yılında ihracatını bir önceki yıla göre yüzde 36,8 artırarak 86 ülkeye 36 milyon dolar ihracat yaptı. Bu yılın ilk çeyreÄŸinde de yüzde 14’lük artışla yükseliÅŸ ivmesini sürdürdü. Ayrıca ülkemizin milli projelerine de Konyalı sanayicilerimiz önemli destekler veriyor” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

KONYA SAVUNMA SANAYÄ°SÄ°NDE YÜZDE 36 ARTIÅž GÖSTERDÄ°

Türkiye genelinde Savunma Sanayi MüsteÅŸarlığı ve ilgili kurumlar çalışmalarına devam ederken Konya’da son yıllarda bu alanda bir atılım içerisinde. Konya’nın savunma sanayindeki atılımı anlatan BaÅŸkan Kütükcü, “Atılımı, Konya’nın ihracatındaki savunma sanayi ürünlerinin payından biliyoruz. Savunma sanayi ürünleri son yıllarda ihracatımızdaki oranını her geçen gün artırıyor. 2016 yılında savunma sanayisinde ihracat rakamımız bir önceki yıla göre yüzde 36,8 artış gösterdi. Bu büyük bir baÅŸarı ve geliÅŸim örneÄŸidir. DiÄŸer sektörlerde böyle bir oran yok ve en yüksek oranlardan bir tanesi bu alan. 2017 yılının ilk çeyreÄŸine bakılırsa bu yükseliÅŸ trendinin de devam ettiÄŸi görülür. 2017 ilk çeyreÄŸinde savunma sanayindeki ihracatımız yüzde 14 civarında” ifadelerini kullandı. Söylenilen oranların çok iyi bir seviye olduÄŸunu belirten Kütükcü, bu artış trendinin önümüzdeki aylarda da devam edeceÄŸini söyledi.

‘SAVUNMA SANAYÄ°NÄ°N HER ALANINDA ÜRETÄ°M YAPARIZ’

Konya’nın sadece büyüme deÄŸil, diÄŸer illerde de ana sanayilere destek ve hizmet verebilecek potansiyeli olduÄŸuna dikkati çeken OSBÜK BaÅŸkanı MemiÅŸ Kütükcü, Konya’ya silah veya savunma sanayisi alanında bir ana sanayi kazandırmayı hedeflediklerini dile getirdi. Mevcut sanayi iÅŸletmeleriyle ana sanayi firmalarına maksimum oranda hizmet verebilir durumda olmanın önemine dikkati çeken Kütükcü, “Konya olarak savunma sanayinin hemen hemen her alanına üretim yapma kabiliyetimiz var. Çünkü Konya’nın avantajı ürün çeÅŸitliliÄŸi geniÅŸ, çok mozaikli bir sanayi yapısına sahip olmasıdır.  Bizim hemen hemen her sektörde üretim kabiliyetimiz çok güçlü. Asıl güçlü olduÄŸumuz alan metale dayalı sektörler. Metale dayalı sanayi sektörlerinde güçlü olmamız savunma sanayine güçlü hizmet ve destek vermemiz anlamına gelir. Ana metal, döküm, talaÅŸlı imalat, makine üretimi ve otomotiv üretimi kabiliyetleriyle savunma sanayine hizmet verebiliriz” ÅŸeklinde konuÅŸtu. Savunma sanayine hizmet etmenin farklı bir disipline geçmeyi gerektirdiÄŸini anlatan Kütükcü, Konya’da bu alanda faaliyet gösteren veya göstermek isteyen firmaların disipliner bir yapıya sahip olması gerektiÄŸine vurgu yaptı. Konya’nın bu çalışma metoduna adapte olmayı baÅŸarması gerektiÄŸine dikkati çeken MemiÅŸ Kütükcü, Konya’nın bu alanda teknoloji kabiliyetinin, insan kaynağının ve makine parkının yeterli olduÄŸunu söyleyerek, yükseliÅŸ trendinde olan bu alanın saÄŸlanacak disipliner çalışmayla desteklenmesi gerektiÄŸini söyledi. Kütükcü, Konya Savunma ve Havacılık Sanayisi’nin en fazla ihracat yaptığı 10 ülkenin ABD, Avustralya, Afganistan, Kanada, Ä°ran, Lübnan, Avusturya, Fransa, Ukrayna ve Çek Cumhuriyeti olduÄŸunu belirtti.

‘KONYA’YA ANA SANAYÄ° KAZANDIRILMASI Ä°STÄ°HDAM DEMEK’

Savunma sanayi alanında ÅŸehrin üretim kapasitesini artırması gerektiÄŸine dikkati çeken KSO BaÅŸkanı MemiÅŸ Kütükcü, Konya’ya kazandırılacak bir ana sanayinin doÄŸrudan istihdam anlamına geleceÄŸini ifade etti. Firmaların büyümesi ve geliÅŸtirilmesinin istihdam anlamına geleceÄŸini söyleyen Kütükcü, “Konya’ya ana sanayi kazandırmak doÄŸrudan istihdama katkı saÄŸlamaktır. Bunun yanı sıra savunma sanayi ileri teknoloji içeren bir alan. Bu alandaki kabiliyetimizi artırmamız doÄŸrudan kendi üretim kabiliyetlerimizin de teknolojik üretim alanına kaymamızı gerektirir. Biz zaten bunu sadece Konya için deÄŸil, ülke olarak yapmak istiyoruz. Ülke genelinde bunu baÅŸarırsak üretimimizin kilogram başına düÅŸen fiyatını da yukarıya çekebiliriz. Bunu baÅŸarmak demek ihracat rakamlarında uluslararası arena da satılan ürünlerin kilogram başına dolar maliyetlerini geliÅŸmiÅŸ ülkelerin maliyetlerine çekebilmemiz demektir. Yani ÅŸuanda bizim kilogram başına ihracat fiyatımız 1 Dolar’ın biraz üzerinde. Biz bu baÅŸarıyı yakalarsak kilogram başına 10 Dolar ve daha üstüne çekebiliriz. Savunma sanayinin bazı alanlarında bu 500 Dolar. Böyle bir alandan bahsediyoruz” sözlerini kullandı.

‘INNOPARK’A 3 BLOK DAHA GELÄ°YOR’

Konya’ya kazandırılması düÅŸünülen ana sanayi konusunda yeterli bir seviyede bulunulduÄŸunu aktaran Kütükcü, Konya’nın hiçbir eksiÄŸinin olmadığına dikkati çekti. Bu alanın güçlendirilmesi için çalışmaların devam ettiÄŸini anlatan Kütükcü, “Konya Organize Sanayi Bölgemizin içinde kurduÄŸumuz INNOPARK Konya Teknoloji GeliÅŸtirme Bölgesi ile sanayicilerin yanı başında bir TEKNOKENT faaliyete geçti. Konya Sanayi Odası, Konya Organize Sanayi Bölgesinin, diÄŸer odalarımızın ve 6 üniversitenin ortaklığıyla kurulan bir bölge burası. Ayrıca bu alanda ilave yatırım kararı aldık ve uygulamasını baÅŸlatıyoruz. Ä°halesini yaptık ve INNOPark’ı büyütüyoruz. Yeni yatırımla sanayicimize hem AR-GE hem de inovasyon faaliyetleri için çalışma mekânları oluÅŸturuyoruz. Firmalarımız prototip çalışmaları için hatta küçük parti seri üretim çalışmalarını gelip bu atölyelerde oluÅŸturabilir. Ä°stiyoruz ki firmalarımız gelsin, kendi AR-GE birimlerini bu atölyelerde kursunlar. Burada TEKNOKENT’in tüm imkânlarından faydalansınlar hem de o ekosistemden tüm firmalar faydalansın. Birbirlerini olumlu etkileyerek sinerji ile komple sanayimize teknolojik atılım getirelim istiyoruz. Ä°nÅŸallah yatırımımızı bu yıl içinde tamamlamak istiyoruz ve tek blok olan INNOPark’a 3 ilave blok yatırımla toplam 4 bloklu yatırıma dönüÅŸtüreceÄŸiz” dedi. Yatırımın devamının geleceÄŸini ifade eden Kütükcü, Konya’daki firmaların AR-GE ve inovasyon faaliyetlerini burada yapabileceklerini burada savunma sanayinde faaliyet gösteren firmalarında dâhil olacağını söyledi.

TEKNÄ°K ÜNÄ°VERSÄ°TE ÖNEMLÄ°

Konya’nın savunma sanayi veya diÄŸer alanlarda teknolojik olarak geliÅŸmesi çeÅŸitli projelerin hayata geçtiÄŸini ve alt yapının hazırlanması için çalışıldığını dile getiren BaÅŸkan MemiÅŸ Kütükcü, 4. Organize Sanayi’nin yanında 900 bin metrekare alanın özelleÅŸtirmeye ait olduÄŸunu ve Selçuk Üniversitesi’ne tahsis edildiÄŸini hatırlattı. Selçuk Üniversitesi’nin bu alana Teknoloji Kampüsü kurarak teknik eÄŸitim birimlerinin tamamını taşıma hazırlığında olduÄŸunu dile getiren Kütükcü, “Üniversitemiz teknik eÄŸitim birimlerini bu bölgeye taşır ve burayı teknoloji kampüsü haline getirirse ki kısa sürede hayata geçecek, ilerleyen dönemde orası müstakil bir teknik üniversite de olabilir. Bu alana geniÅŸ bir açıdan bakılırsa adı ne olursa olsun Organize Sanayi Bölgesi’nde üniversite insan kaynağı, INNOPARK, çevresinde sanayi iÅŸletmeleri, belediyeyle yürüttüÄŸümüz sürekli sanayi müzesi çalışması ve devamında bilim merkezi. Ä°ÅŸte bu ekosistemde sanayiyi çepeçevre saran üniversite, bilim merkezi, TEKNOKENT ve ortasında da üretim yapan sanayi iÅŸletmeleri ile çok müthiÅŸ bir üretim ve eÄŸitim üssü oluÅŸacak. Bununla ilgili adımlar son noktaya geldi. Birkaç yıl içinde yatırımlar ortaya çıkar ve 2023 yılında bu bölge az önce çizdiÄŸim profile uygun yatırımları tamamlanmış bir hale gelir” diye konuÅŸtu.(Mustafa KARAKAYA)

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDÄ°M
  • 0
    ALKIÅž
  • 0
    KOMÄ°K
  • 0
    Ä°NANILMAZ
  • 0
    ÃœZGÃœN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

BaÅŸka haber bulunmuyor!

tokyobet-tokyobet-nerobet-tokyobet-goldenbahis-tokyobet-levabet-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ngsbahis-ngsbahis-tokyobet-nerobet-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ilelebet-betibom-ajaxbet-trendbet-anadolucasino-heybet-paribahis-aresbet-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-nerobet-pusulabet-piabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-pusulabet-casibom-aresbet-tokyobet-tokyobet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-g�venilir casino siteleri-aresbet-Deneme Bonusu-aresbet-aresbet-