Uçakta elektronik cihaz yasağının kaldırılması için gerekeni yapıyoruz
Bakan Arslan, "Havalimanlarına yerleştireceğimiz tomografi cihazları sayesinde uçakta elektronik cihazlara yönelik sıkıntının ortadan kaldırılacağını bekliyor ve gereğini yapıyoruz." dedi
UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanı Ahmet Arslan, ABD ve BirleÅŸik Krallık'a doÄŸrudan uçuÅŸlara getirilen elektronik cihaz kısıtlamasına iliÅŸkin, "Dünya Sivil Havacılık TeÅŸkilatı istememesine raÄŸmen biz onun da üzerinde yolcuların körüÄŸe gitme aÅŸamasında, geldiniz, arınmış sahada oturdunuz, uçağınızı beklediniz, tabletinizi, bilgisayarınızı kullandınız artık uçaÄŸa geçeceksiniz, bu aÅŸamada kuracağımız tomografi cihazlarının sipariÅŸlerini verdik." dedi.
Arslan, Basın Yayın ve Enformasyon Genel MüdürlüÄŸü tarafından Kars'ta bir otelde düzenlenen "Yerel Medya BuluÅŸması"nda yaptığı konuÅŸmada, iletiÅŸim alanında önemli çalışmalara imza attıklarını ve projelerinin sürdüÄŸünü söyledi.
Özellikle fiber optik altyapısını çok hızlı bir ÅŸekilde artırıp geliÅŸtirdiklerini bildiren Arslan, adil kullanım kotasıyla ilgili düzenleme yaptıklarını anlattı.
Bakan Arslan, 1 Mayıs'tan itibaren 02.00-08.00 saatlerindeki kullanımların bu kotadan düÅŸmemesi kararını uygulayacaklarını dile getirerek, ÅŸöyle konuÅŸtu:
"Adil kullanım kotası dolduÄŸunda kapasite özellikle 1 MB düÅŸüyordu ve inÅŸallah bunu da 3 MB en fazla düÅŸecek ÅŸekilde 1 Mayıs itibarıyla uyguluyoruz. Yani adil kullanım kotası 2018 yılı sonunda tamamen kalkmış olacak ancak 2018 yılına varmadan biz 1 Mayıs'ta 02.00 ila 08.00 arasında kullanımları kotadan düÅŸmeyeceÄŸiz ve yine ÅŸu andaki uygulamada kota dolduktan sonra 1 MB düÅŸen kapasite en fazla 3 MB düÅŸecek. Bu da bu alandaki kullanıcılarımızın çok daha verimli internet kullanımını saÄŸlamak demek.
Bölgemizde GSM operatörlerinin özellikle baz istasyonları kuramadıkları nedeniyle birçok köyümüz kaliteli internet hizmeti ve cep telefonu kullanımı saÄŸlayamıyordu. Bu konuda bakanlık olarak bir uygulama baÅŸlatmıştık. Åžu ana kadar özellikle 3G ve 2G olarak hizmet alan yerlerle anlaÅŸma yaptık. Bundan sonra 4,5G hizmeti alacaklar. Cep telefonlarının ve internetin çekmediÄŸi bin 472 yeri tespit ettik, bununla ilgili olarak ihaleyi yaptık. Evrensel Hizmet Fonu'ndan parasını karşılayacağız ve buralara 4,5G kalitesinde internet ve kesintisiz GSM operatörleri marifetiyle görüÅŸme saÄŸlamış olacağız."
"5 bin cihazın dağıtılmasıyla ilgili süreci baÅŸlattık"Görme engelliler için "Gören Göz" adlı bir uygulamalarının bulunduÄŸunu hatırlatan Arslan, bu doÄŸrultuda navigasyon ve özel yazılıma sahip 5 bin cihaz dağıtacaklarını aktardı.
Bu uygulama ile görme engellilerin kendilerine verilen cihazla sanki görebiliyor gibi istedikleri noktaları seçebildiÄŸini kaydeden Arslan, "Ellerindeki cihaz gitmek istedikleri yeri tanımlıyor, 'Yolu geçiyorsun, karşıya geçtin, duraÄŸa geldik, kavÅŸaÄŸa geldik' gibi uyarılarda bulunuyor. Bununa ilgili daha önce 10 bin cihaz dağıtmıştık, ÅŸimdi 5 bin cihazın dağıtılmasıyla ilgili de süreci baÅŸlattık. Ä°nÅŸallah 41 ilde görme engelli vatandaÅŸlarımıza 5 bin navigasyon ve özel yazılımı içinde bulunduran telefonları dağıtmış olacağız ve hayatlarını kolaylaÅŸtırmış olacağız." ifadelerini kullandı.
Elektronik cihaz kısıtlamasıArslan, ABD ve BirleÅŸik Krallık'a doÄŸrudan uçuÅŸlara getirilen elektronik cihaz kısıtlamasına da deÄŸindi.
Yolcuların cep telefonlarından büyük cihazları uçuÅŸ sırasında yanlarına alamadığını dile getiren Arslan, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:
"Bu uygulamanın ortadan kaldırılmasıyla ilgili gerekli giriÅŸimlerde bulunuyoruz. Bakanlık olarak teknik geliÅŸmelerde giriÅŸimlerde bulunuyoruz, DışiÅŸleri Bakanlığımıza gerekli bilgileri vererek onların da diplomatik yoldan çalışmalarını yürütmesini saÄŸlıyoruz. Ülkemizin bu alandaki güvenlik önlemleri yönünde kullandığı donanım ve cihazların uluslararası otoritelerin istediÄŸinin de üzerinde olduÄŸunu ortaya koyduk ve teknik ekipler ÅŸu anda anlaÅŸtılar. Yakın zamanlarda onlardan da teknik ekipler gelecek, yerinde incelemeler yapacaklar. Biz kendimizden eminiz çünkü aldığımız tedbirler dünyanın alması gereken tedbirlerin üzerinde. Bu konuda inÅŸallah Ä°ngiltere ile yakın zamanda bu teknik temastan sonra mutabakat saÄŸlar, ilgili problemi çözeriz. Böylece misafirlerimiz ve yolcularımız daha konforlu yolculuk yaparlar."
Arslan, ABD makamlarıyla da benzer çalışmaları yürüttükleri bilgisini verdi.
ABD'li yetkililere de aynı ÅŸeyleri söylediklerini bildiren Arslan, ÅŸunları kaydetti:
"Dünya Sivil Havacılık TeÅŸkilatının gerekli kuralları ve istekleri üzerine uygulamalarımız var, bunu yapıyoruz. 'Ä°lgili ekipleriniz, teknik ekipleriniz gelip yerinde inceleyebilir' dedik ancak Dünya Sivil Havacılık TeÅŸkilatı istememesine raÄŸmen biz onun da üzerinde yolcuların körüÄŸe gitme aÅŸamasında, geldiniz, arınmış sahada oturdunuz, uçağınızı beklediniz, tabletinizi, bilgisayarınızı kullandınız artık uçaÄŸa geçeceksiniz, bu aÅŸamada kuracağımız tomografi cihazlarının sipariÅŸlerini verdik. Ä°ki tanesini 28 Nisan'da almış olacağız ve onun devamında iki ay sonra iki tane daha alacağız ki Amerika ve Ä°ngiltere uçuÅŸlarımız için hepsi için yeterli olacak. Tomografi cihazları da kiÅŸilerin çantasından çıkarmadan laptopları ve taşıdıkları sıvıların da tamamının tomografisini çekecek, herhangi bir sıkıntı olmayacağını ortaya koyacak, varsa anında tespit edecek. Dolayısıyla bu cihazların kurulmasıyla birlikte biz bu engellerin de ortadan kaldırılacağını, dolayısıyla bu elektronik cihazlara yönelik sıkıntının ortadan kaldırılacağını bekliyor ve umuyoruz ve gereÄŸini yapıyoruz."
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.