Konya
20 Eylül, 2024, Cuma
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Uhrevi yolculuk

Uhrevi yolculuk
44 yıllık hac umre serüveni

Hennes Tour Hac Umre organizasyonu

Hac Umre organizasyonu artık büyük bir sektör haline geldi. Her geçen yıl yeni bir firma var oluyor Hac Umre organizasyonu yapan. Ve eskiler giderek daha da kökleniyor. Tıpkı Hennes Tour’da olduÄŸu gibi. 44 yıldır hizmet veren firma, yeni adımlarıyla büyümeye devam ediyor. Hennes Tour yetkilisi Ahmet Gül ile firmayı, hizmetlerini, hac umre organizasyonunu, son dönem kampanyalarını ve Ramazan fırsatlarını konuÅŸtuk.

Ahmet Gül, firmayı ÅŸöyle anlattı: “ Biz 44 yıllık bir firmayız. Avrupa’da 44 yıldır hizmet veriyoruz. Türkiye’de ise hizmetlerimiz 2010’dan beri devam ediyor. Öncelikle bizi tercih eden müÅŸterilerimize teÅŸekkür etmek isterim. MüÅŸterilerimiz geldiklerinde Umreleri tanıtıyoruz, programları tanıtıyoruz, oradaki hizmetlerimizi ve buradaki hizmetlerimizi anlatıyoruz. Bunlar konuÅŸulduktan sonra kayıt yaptırıyorlar. Gitmeden önce seminerlerimiz oluyor. Bilgilendirme yapıyoruz, kendilerine ön bilgi veriyoruz. Avrupa’dan kafile baÅŸkanımız katılıyor. Orada 45 kiÅŸilik gruplar başında hocalar olur. Ayrıca bayanlar için de bayan görevli oluyor onlara yardımcı olabilmek için bulunuyor. Hizmetlerimiz tabi ki bunlarla sınırlı deÄŸil.”

 

“HACCA GÄ°TMEK Ä°ÇÄ°N ÖNCE DÄ°YANETE BAÅžVURMAK GEREKÄ°R”

Hac öncesi sürecinden bahseden Gül; “Hacca gitmek için önce diyanete baÅŸvuru yapmak gerekir. Müracaat sonrasında kura çekimi oluyor. Önceden olmuyordu ama ÅŸimdi kura ile oluyor. Çünkü çok fazla baÅŸvuru var. Kurada çıkanların yüzde 40’ı bize baÅŸvuruyor. Kurada çıkmazsa zaten biz de götüremiyoruz. Umrede insanların sadece bize baÅŸvurmaları yetiyor. Hacda fiyatı diyanet belirliyor. Diyanet herhangi bir indirime gitmiyor. Tavan fiyat belli. Ä°ndirim yapmak isteyen yapar ama Diyanet yapmıyor. Umrede de fiyatlar hizmete göre deÄŸiÅŸiyor. Bazı programlarda fiyat farkı oluyor. Programın türüne göre fiyat da deÄŸiÅŸir” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

 

“RAMAZAN UMRESÄ° 1 AY ÖNCEDEN DOLDU”

Ramazan Umresine çok yoÄŸun bir talep olduÄŸunun altını çizen Gül;  “Ramazan Umresi ‘küçük hac’ olarak adlandırılır. Ramazan Umresinde 1 ay önceden kotayı doldurduk. 350 kiÅŸi baÅŸvurdu fakat 250 kiÅŸi götürebiliyoruz. Ä°nsanlar özellikle Ramazan Umresi tercih ediyorlar ki o maneviyatı daha fazla yaÅŸayabilsinler” ifadelerini kullandı.

“KONYA BÄ°ZÄ°M TÜRKÄ°YE’DEKÄ° GENEL MERKEZÄ°MÄ°Z”

Konya’daki katılımın her zaman daha yoÄŸun olduÄŸunu vurgulayan Gül; “Konya bizim genel merkezimiz. Burada katılım daha hareketli oluyor. Ä°stanbul, Ankara, Bursa’da resmi ÅŸubelerimiz var. Aksaray, Karaman, Gaziantep, Şırnak’ta da temsilciliklerimiz var. Konya yapı olarak esnaf ve çiftçi ağırlıklı olduÄŸu için, özellikle kış mevsiminde büyük bir hareketlenme oluyor. Ocak, Åžubat ve Mart bizim için Konya’da hareketli aylar. YavaÅŸ geçenler ise Nisan ve Mayıs ayları. Biz de Mayıs’ı hareketlendirmek için kampanya yapıyoruz. ÖrneÄŸin otel ücretini almıyoruz. Normalde bin euro, bin 50 euro olan programı biz 790 euro’ya ayarladık. Ä°nsanlara böyle bir hizmet sunduk” ifadelerini kullandı.

 

“MEKKE VE MEDÄ°NE’DE BAÄžLANTILARIMIZ GÜÇLÜ”

Organizasyonu sadece yol için yapmadıklarını, tüm hizmetler konusunda müÅŸterilerine yardımcı olduklarını ifade eden Gül; “Birçok ÅŸeyi ayarladığımız gibi oteli de biz ayarlıyoruz. 44 yıllık firmayız orada baÄŸlantılarımız güçlü artık. Otelleri Mekke’de de Medine’de de 5 yıllığına, 10 yıllığına kiralıyoruz. Ä°ÅŸletmesi bize ait. Bizim oradaki hizmetlerimiz Konya’daki çoÄŸu firmaya göre farklı. Servislerde genel olarak diyanetin servislerini kullanırlar, bizim farklı. ÖrneÄŸin Hennes Tour Umrecilerine özel bir servisimiz var, yalnızca onlar kullanıyorlar” dedi.

 

“HENNES TOUR AYRICALIKTIR”

Hac ve Umre zamanlarından bahseden Gül; “Umre Ocak ayında baÅŸlar, Ramazan sonrası biter. Ramazan sonrası umre kapanır, hac almaya baÅŸlarlar. Kurbana kadar kapanır, hac giriÅŸleri olur. Hac döneminde sadece hac yapılır. Kurasız gidilemiyor. DiÄŸer ülkelerden de gidenler var, genellikle Müslüman ülkeler gidiyor. Almanya’da da var ama orada kota dolmuyor. Diyanet günde iki defa yemek veriyor, sabah ve akÅŸam.  Biz sabah 6’dan gece 11’e kadar açık büfe yemek hizmeti sunuyoruz. Hem de fiyatlar aynı. Diyanet odalarda 5’er kiÅŸi konaklatıyor. Biz maksimum 4 kiÅŸi konaklatıyoruz. Mayıs ayı fiyatlarımız 790 euro 13 günlük, 15 günlük bin euro, 26 günlük bin 150 euro, Ramazan umresini 1450 euro’dan baÅŸlayan fiyatlarla müÅŸterilerimize sunuyoruz. Hac 2780 euro, biz onu 2700 yaptık daha çok kitleye ulaÅŸabilmek için” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

“HER YAÅžTAN MÜÅžTERÄ°MÄ°Z VAR”

Her yaÅŸa hitap ettiklerini belirten Gül; “Her yaÅŸtan baÅŸvuranımız, her yaÅŸtan müÅŸterimiz var. 7’den 70’e diyebiliriz. Özellikle okulların kapanmasıyla tatil dönemlerinde yaÅŸ ortalaması daha da düÅŸüyor. Haziran’da ayın 13’ünde giden kafilemizde bir aile 3 çocuÄŸuyla birlikte gitti. Bizim ayrıcalığımızdan faydalanıyorlar” dedi.

 

 

İbadette teknolojik adımlar

GeliÅŸen teknolojiyle birlikte birçok ÅŸeyin deÄŸiÅŸmesi gibi ibadet araç ve gereçlerinin de deÄŸiÅŸimi kaçınılmaz bir gerçek. Zikirmatiklerden pusulalı seccadelere, namaz kıldıran seccadelerden daha farklı ürün yelpazesine göz atmak mümkün. Hac malzemesi satan firmaların yetkilileriyle ibadette teknolojik ürünleri, en çok hangi ürünün satıldığını, Hacca ve umreye gidenlerin kendilerinden hangi ürünleri temin ettiklerini konuÅŸtuk.

“ÜÇ KUÅžAK BÄ°R ARADAYIZ”

Merve Hac Malzemeleri firmasının yönetim kurulu baÅŸkanı Ahmet Kaya ile firmayı ve ibadette kullanılan teknolojik ürünleri, aynı zamanda hacca ve umreye gidenlerin en çok hangi ürünlerini tercih ettiklerini konuÅŸtuk.

Kaya firma ile ilgili ÅŸunları söyledi; “ 24 yıllık bir firmayız, 25’e giriyoruz. Yönetim kurulu baÅŸkanıyım. Eskiden serbest meslek ile uÄŸraşıyorduk. Sanayide çaycılık büfecilik yapıyordum. Babam terzilik yapıyordu. Daha sonra burayı kurduk. Bu iÅŸe baÅŸladık birlikte. Åžimdi babam, ben ve benim oÄŸlum ÅŸeklinde çalışıyoruz. Üç kuÅŸak birlikte yürütüyoruz.”

“Ä°BADETTE TEKNOLOJÄ°YÄ° HERKES KULLANIYOR”

Kaya, ibadette kullanılan teknolojik ürünler ile ilgili ÅŸunları söyledi; “Namaz kıldıran seccadeler var ben satmıyorum tasvip etmiyorum. Namaz kıldırıyor seccade. Geçiyorsun öÄŸlen namazı diyorsun baÅŸlıyor sünnetinden farzından kendi kendine kıldırıyor. Öyle namaz olmaz. O namaz namaz deÄŸildir bence. Akıllı pusulalar var. KoyduÄŸunuz zaman kıbleyi gösteriyor. DoÄŸru gösteriyor. Zikirmatikler artık biraz demode oldu. Herkes kullanıyor. RaÄŸbet var. Çok ilgi görüyoruz.”

“Ä°NSANLAR ARTIK O TOPRAKLARA DAHA ÇOK TURÄ°STÄ°K AMAÇLA GÄ°DÄ°YOR”

Kaya bir konudan muzdarip olduÄŸunu ÅŸöyle ifade etti; “Bizim en büyük sıkıntımız ÅŸuan insanların o topraklara turistik amaçla gitmeleri. Eskiden ibadet için giderlerdi. Åžimdi daha çok gezmek için gidiyorlar. Organizasyon firmaları çok fazlalaÅŸtı. Umreye herkes gidiyor. Kredi kartıyla taksitle artık her ÅŸekilde götürüyorlar insanları. Turistik amaçlı gidenlerin fazlalaÅŸmasını biraz da buna baÄŸlıyorum.”

“HACCA GÄ°DENLER HER ÅžEYÄ° BURADAN ALIYOR”

Kaya; “Ä°nsanlar oradan alışveriÅŸ yapıp buradaki misafirlerine hediye getirmekte zorlanıyorlar artık. Daha doÄŸrusu bunun bir hamallık olduÄŸunu anladılar. Ä°nsanlar artık her ÅŸeyi buradan alıyorlar. Gitmeden önce ve geldikten sonra misafirlerine armaÄŸan ediyorlar. Hurmasına zemzemine varana kadar her ÅŸeyi buradan alıyorlar. Ä°nsanlar riske atmak istemiyor. Çünkü oradan aldıkları hurma bozuk çıkabilir kurtlu çıkabilir, oradan bir daha deÄŸiÅŸtirme imkânın yok ama buradan alsa deÄŸiÅŸtirebilir. Hurma zemzem oradan geliyor zaten bize de. Üstüne iyi mal koyuyorlar alta kötüleri dolduruyorlar. Burada her ÅŸey mevcut. Seccade, tesbih, bijuteri çeÅŸitleri, yüzük, kına, çocuk oyuncağı, zemzem takımları. Hacıların kendi kullanacağı ihram, patik, terlik, her ÅŸeyi buradan temin etmeleri mümkün” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

 

“HER BÜTÇEYE GÖRE ÜRÜN VAR”

Ä°ÅŸlerinin Kurban Bayramı’ndan sonra durduÄŸunu belirten Kaya; “Ä°ÅŸlerimiz Ocak ayında hızlanır. Çünkü Ocak’ta Umre dönemi baÅŸlıyor. Ä°ÅŸlerimiz ÅŸuanda yoÄŸun Elhamdülillah. Bizim sadece Konya’da firmamız var. Hacılara toptan ve perakende isteÄŸe baÄŸlı her türlü ürün satıyoruz. Her bütçeye göre ürün var. 85 çeÅŸit seccade var. 2 liradan baÅŸlıyor 150 liraya kadar seccade var. Her bütçeye uyuyor. Tesbih 30 kuruÅŸtan baÅŸlıyor, 500 liraya kadar tespih var. 500 lira olan oltu taşı ve altın iÅŸlemeli ibadet için deÄŸil, süs için. EÅŸi dostu hacca gidenlere hediyelik bir ÅŸeyler getiriyor, onlar da karşılığında hediye veriyorlar. Bence en önemlisi çocukları sevindirmek. O an o çocuÄŸun mutluluÄŸu önemli, hem ucuz hem dünya için hem de ahiret için çocukları sevindirsinler. Büyüklere ipek seccade de versen mutlu olmazlar ama çocuklar her zaman mutlu olur” ifadelerini kullandı.

 

“HACILARA TAVSÄ°YEM VAR”

Hacca gidenler için birtakım tavsiyelerde bulunan Kaya; “Birçok farklı ülkelerden insanlar Hacca gidiyor. Ä°nsanlar derslerine çalışıp öyle gidiyor, ne yapmaları gerektiÄŸini biliyorlar. Orada Endonezyalılara bile bakıyorsunuz derslerine çalışıp geliyorlar. Bizim milletimiz de derslerine çalışıp gitsin. Kimsenin lafına bakmadan öÄŸrensinler ve öyle gitsinler” dedi

 “HediyeleÅŸme günden güne azalıyor”

Satışların son zamanlarda pek de iyi olmadığını ifade eden Mina Hac Malzemeleri firmasının sahibi Koyun; “5 yıldır bu iÅŸi yapıyorum. Daha önce tekstil ile uÄŸraşıyordum. Tekstilde sıkıntı oluÅŸtu. Sonrasında bu iÅŸe baÅŸladık.  Ailece bu iÅŸi yapıyoruz. Aramızda yabancı yok. Ä°ÅŸlerimiz ileri derecede iyi deÄŸil. Åžuanda en çok tesbih tercih ediliyor. O da çok fazla deÄŸil artık. Teknolojik geliÅŸmelerle çoÄŸalan ibadette kullanılan ürünleri daha çok yurt dışında yaÅŸayan gurbetçiler tercih ediyor. Yurt dışına gidenler özellikle pusulalı seccadeleri tercih ediyorlar. Hediye amaçlı alanlar da var tabi” ifadelerini kullandı.

“HACCA GÄ°DENLER ÜRÜNLERÄ° BURADAN ALIYOR”

Hacca gidenlerin misafirlerine dağıttıkları ürünleri Türkiye’den aldıklarını belirten Koyun; “Ä°nsanların yüzde 70’i ürünlerini buradan alıyor. Oradan da alanlar var ama azınlıkta kalıyor. Orada alışveriÅŸ yapmak istemiyorlar. Çünkü ibadetlerine engel oluyor. AlışveriÅŸ çok vakit alıyor.  Artık hacca ve umreye gidenler arasında hediyeleÅŸme olayı da bitmeye baÅŸladı. Çok çok azaldı diyebiliriz. Bazıları kendilerine ihram ve terlik alıyor sonrasında baÅŸka kimseye hediye almıyorlar. HediyeleÅŸme günden güne azalıyor. Azaldığını da bölge bölge farklılaÅŸmalarla görebiliriz. Toplu alışveriÅŸin artık azaldığını görmek mümkün. Bu iÅŸin geleceÄŸini iyi görmüyorum” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

 “Dijital ürünler ibadeti kolaylaÅŸtırıyor”

Dijital ibadete olumlu baktığını ifade eden Safa Hac Market’in sahibi Ä°smail Bahçeci; “GeliÅŸen teknolojiyle birlikte böyle yeniliklerin olması çok güzel. Çünkü ibadeti kolaylaÅŸtırdığını düÅŸünüyorum. Zikirmatik ve yön bulan seccadeler özellikle çok ilgi görüyor. Zikirmatikle insanlar ibadetlerini göstere göstere yapmıyor. ÖrneÄŸin otobüste, dolmuÅŸta, trende her yerde ibadet edebilirler. Ä°nsanlar yeni bir yere taşındığında kıbleyi bulmakta zorlanıyor. O yüzden pusulalı seccadeler çok iyi bir yenilik. Herkesin kullanmasını tavsiye ederiz. Ä°nsanlar reklamlarda görüyorlar ve merak duyuyorlar. Kendileri de hemen edinmek istiyorlar bu ürünlerden. En çok zikirmatik satıyoruz. Hem ucuz olduÄŸu için hem de kullanımı kolay olduÄŸu için en çok ilgiyi zikirmatik görüyor diyebiliriz” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

“KARGO SIKINTISI YÜZÜNDEN ÜRÜNLERÄ°NÄ° BURADAN ALIYORLAR”

Hacca ve umreye gidenlerin çoÄŸunluÄŸunun ürünlerini Türkiye’den aldığının altını çizen Bahçeci; “Ä°nsanlar çoÄŸunlukla hediyelerini buradan alıyorlar. Yüzde 10’unu oradan alıyorlar. Geri kalan ürünleri buradan temin ediyorlar. Kargo sıkıntısı var uçaklarda. Fazla yük almamaları için hediyeleri buradan alıyorlar, misafirlerine ikram ediyorlar. Zemzem suyu, hurma, özel takılar, oraya özgü özel ürünler varsa oradan alıyorlar. En çok seccade tespih, hurma, zikirmatik satıyoruz” ifadelerini kullandı.

HABER: MERVE AKIN

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDÄ°M
  • 0
    ALKIÅž
  • 0
    KOMÄ°K
  • 0
    Ä°NANILMAZ
  • 0
    ÃœZGÃœN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

BaÅŸka haber bulunmuyor!

tokyobet-tokyobet-nerobet-tokyobet-goldenbahis-tokyobet-levabet-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ngsbahis-ngsbahis-tokyobet-nerobet-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ilelebet-betibom-ajaxbet-trendbet-anadolucasino-heybet-paribahis-aresbet-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-nerobet-pusulabet-piabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-pusulabet-casibom-aresbet-tokyobet-tokyobet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-g�venilir casino siteleri-aresbet-Deneme Bonusu-aresbet-aresbet-deneme bonusu-