Yasada boÅŸluklar var
Sebze ve meyve ticaretini düzenlemek amacıyla halk tarafından hal kanunu olarak bilinen 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un 2012 yılı başında hayata geçirildi.
Yasanın 2012 yılında hayata geçmesini istediklerini ancak yasada boÅŸluklar olduÄŸunu belirten Konya Sebze ve Meyve Komisyoncuları DerneÄŸi BaÅŸkanı Adnan Pirinç üretimin en başında künyenin verilmesi yani üretilen yerde verilmesi gerektiÄŸini söyledi.
“ÇIKARILAN YASAYA Ä°HTÄ°YACIMIZ VARDI”
Hal yasasının nerdeyse tamamında yenilikler yapıldığını belirten Konya Sebze ve Meyve Komisyoncuları DerneÄŸi BaÅŸkanı Adnan Pirinç, “Böyle bir yasaya ihtiyacımız vardı. Çünkü Dünya’da ticaretin kabuÄŸu deÄŸiÅŸmez bu ticarette de gıda sektörü de önemli bir yere sahiptir. Yasanın çıkarılması ile Dünya standartlarına uyacak bir Pazar ve hal olması ve Avrupa standartlarında üretim ve tüketim yapmaktı. Yapılan restorasyon ile malları denetlemek amacında olan bir kanun. Bu durumda üretilen malların nereden geldiÄŸini üretilen ürünün adı diyoruz bu yasa için” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
“MALLARIN ÜZERÄ°NDE KÜNYELERÄ° OLACAK”
Yasanın amacını ne olduÄŸunu söyleyen Adnan Pirinç, “Hal kanunun amacı daha çok tüketicinin kazanmasını saÄŸlamak çünkü yediÄŸi ürünün nerden geldiÄŸi ne olduÄŸu hakkında malların üzerinde bulunan künyelerden öÄŸrenecek. Bu durum vatandaşın daha güvende alışveriÅŸ yapmasını saÄŸlayacak ve ne kadar üretime sahip olduÄŸumuzu görmemizi saÄŸlayacak bir yasa. Yasada ki eksiklikler giderilir ise vatandaÅŸ da üreticide kazanacak. Üretilen malın ne olduÄŸunu bilen vatandaÅŸ daha güvenle alırken yalancı durumuna düÅŸmeyen üretici de mallarının ne olduÄŸunu gösterecekler. SaÄŸlıklı ve üretim standartlara uygun gerçekleÅŸmiÅŸ olacak ” dedi.
“YASADA EKSÄ°KLÄ°KLER VAR”
2012’de çıkarılan bu yasanın eksiklikleri olduÄŸunu belirten Adnan Pirinç, “Bu yasa ilk çıktığında hal esnafı ve komisyoncular benimsedi ancak yasada eksiklikler var. Bunların başında da üretilen malla üretildiÄŸi noktada künye verilmiyor. Künye halde ve ya da tüccarın eline gelince veriliyor. Tabi bazı insanlar bu durumdan istifade ediyor. ÖrneÄŸin Finike portakalı olmadığı halde künyenin üzerine Finike portakalı olarak geçiliyor. Burada da tüketici kandırılmış oluyor” ÅŸeklinde ifadeler kullandı. Pirinç, yasada yapılması gerekenin üretimin en başında künyenin verilmesi yani üretilen yerde verilmesi gerektiÄŸini söyledi.
“KÜNYE Ä°ÇÄ°N BAKANLIK DENETÄ°M Ä°STASYONLARI KURACAK”
Denetim istasyonları için Bakanlığın çalışmalar yaptığını belirten Adnan Pirinç, “Mallara verilen künyeler için Bakanlığımız denetim istasyonları kurma çalışmaları baÅŸlattı. Yani bu istasyonlarda malın nerden geldiÄŸi kim tarafından üretildiÄŸi denetlenecek. Denetlemeler sonunda yasa tam manada oturmuÅŸ olacağını düÅŸünüyorum. Ancak yasada biraz esneklik yapılarak bu künyenin üreticide itibaren baÅŸlaması hem üretici hem de tüketici için daha iyi olur. Yasanın eksiklikleri tamamlanırsa eÄŸer Türkiye, dünya standartları için küçükte olsa adım atmış olur” dedi.
“HALLER VE PAZARLAR YENÄ°DEN RESTORE EDÄ°LECEK”
Hallere ve pazarlara önem veren bir yasa olduÄŸuna deÄŸinen Pirinç, “Bu yasa ile birlikte pazarlar da hallerde yeniden dekorasyon yapılacak. Avrupa ülkelerinde olduÄŸu gibi bizim ülkemiz de kademe olarak daha ilerleyecek. SaÄŸlıklı üretim, saÄŸlıklı Pazar ve saÄŸlıklı tüketim yapmış olacağız. Pazar yerleri ve ürünlerinin satımından ürün üzerindeki barkotlar, saÄŸlık yönünden ambalajların hepsine dikkat etmemizi saÄŸlayacak bir yasa olacak” dedi. Pirinç, Konya’da denetlemelerin yapıldığını ve bunun hal ve pazarlarda devam edeceÄŸini, yasanın tam anlamıyla 2015 yılında uygulana bileceÄŸini belirtti. (Aysun Karabayır)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.