YASAL SOYGUN
Karatay İlçesi Fevzi Çakmak Mahallesinde bulunan Mülkiyeti Hazineye ait 137.700 m2 yüzölçümlü taşınmaz rayiç bedeli 42 milyon lira tutarında iken 4706 sayılı kanunun harca esas bedel üzerinden küçük sanayi sitesi kooperatifine satış hükmüne istinaden Kooperatifçilik kılıfı altında bir kooperatife 2 milyon liraya satıldı.
DEVLET 40 MÄ°LYON LÄ°RA ZARAR ETTÄ°
Evet, göz göre göre Kooperatif kılıfı adı altında Devlet 40 milyon TL zarar etti. 4706 Sayılı Kanuna göre harca esas deÄŸer üzerinden bu kapsamda satışın gerçekleÅŸebilmesi için söz konusu taşınmazın "küçük sanayi alanı" olarak planlanması öngörülmektedir. BüyükÅŸehir Belediyesi ve ilgili Ä°lçe Belediyesi 1/5000 lik ve 1/1000 lik planları "küçük sanayi alanı" olarak ayırmakla harca esas deÄŸerle yani 2 milyon TL bedelle satışın önünü açmıştır. Peki, aynı kanun harca esas bedel üzerinden Belediyelerin de satın alma hakkı olduÄŸunu bildirmesine raÄŸmen bu sosyal görev neden Belediyeler tarafından üstlenilmeyerek adrese teslim satış yapılmıştır? Kooperatif kılıfını kullanarak yap-sat müteahhitlerine 40 milyon TL haksız kazancın takipçileri kimlerdir?
YANLIÅžDAN DÖNÜLDÜ AMA;
Harca esas bedelle rayiç bedel arasındaki devasa vurgunun farkına sonradan varan (?) BüyükÅŸehir Belediyesi satış iÅŸlemleri aÅŸamasında plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yaparak satışa konu taşınmazın satışını durdurmak istedi. Ancak Kooperatifin açtığı dava ile yürütmenin durdurulması kararı verilerek plan eski haline, yani 2 milyon TL bedelle satış ÅŸartlarına tekrar dönmüÅŸ oldu.
SATIÅž DURDURULAMADI
Küçük Sanayi Sitesi planı ile alınıp, sonradan bu vasfı plan deÄŸiÅŸikliÄŸi ile kaldırılan ve satış amacından farklı kullanımın yolunu açan plan deÄŸiÅŸikliÄŸi Milli Emlak MüdürlüÄŸünün titiz takip ve çalışması ile ortaya çıkartıldı. Plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin satış ÅŸartını ortadan kaldırdığını, satışın bu kapsamda yapılması için kanuni dayanağın kaybedildiÄŸini Maliye Bakanlığına bildiren Milli Emlak MüdürlüÄŸü, Bakanlıktan gelen "satışı gerçekleÅŸtirin" talimatı ile satış iÅŸlemlerine devam etti.
DOSYAYA ÖZEL TAKÄ°P
Milli Emlak MüdürlüÄŸünün onay için Bakanlığa gönderdiÄŸi her türlü iÅŸlem aylar, hatta yıllar sürmekte iken bu satışa ait onay ve yazılara anında cevap verilmesi, satışı gerçekleÅŸtirin baskısı, konunun Bakanlıkta görevli birileri tarafından özel olarak takip mi ediliyor sorusunu akıllara getirdi.
YASALARA UYGUN, YA VÄ°CDANLARA?
Åžimdi soruyoruz;
Söz konusu kanun kapsamında Belediyeler tarafından da satın alınma imkanı varken konu Belediyelerce neden deÄŸerlendirilmemiÅŸ, yap-sat müteahhitlerine satış yapılmıştır?
Harca esas deÄŸer aynı zamanda emlak vergisine esas bedel iken, rayiç bedelle harca esas bedel arasındaki uçurum, emlak vergisi tespit komisyonunca neden güncellenmemiÅŸtir? (Taşınmazın harca esas bedeli 15,00 TL/m2 iken rayici 310,00 TL/m2'dir)
Maliye Bakanlığınca satış talimatını müteakip neden plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak farklı kullanımın ve rantın önü açılmış olmuyor mu?
Milli Emlak MüdürlüÄŸü plan deÄŸiÅŸikliÄŸini fark etse de 40 milyon TL nin hesabını kim verecek?
Son olarak; zoraki kanuni ancak zinhar gayr-i vicdani satışı kimler durdurmalıydı? (Haber Merkezi)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.