'Yemek ihalelerinde en ucuz şartı yanlış'
İSO Endüstriyel Yemek Sanayii Komitesi Meclis Üyesi Bozdağ, yemek ihalelerindeki en büyük yanlışın alıcının ucuz fiyat beklentisi olduğunu belirterek "Ucuzluk değil kalite aranmalı. İlgili kurumlarca ham madde için belli standart getirilmeli" dedi
Ä°stanbul Sanayi Odası (Ä°SO) Endüstriyel Yemek Sanayii Komitesi Meclis ÜyesiHüseyin BozdaÄŸ, son dönemde artan toplu zehirlenme hadiselerine deÄŸinerek, alınabilecek tedbirleri sıraladı.
Yemek ihalelerindeki en büyük yanlışın "alıcının ucuz fiyat beklentisi" olduÄŸunu dile getiren BozdaÄŸ, bu ucuz fiyat beklentisinin fırsatçı yemek firmalarının ekmeÄŸine yaÄŸ sürdüÄŸünü vurguladı.
BozdaÄŸ, "Baktığımız zaman kilosu 3,5 liraya da pirinç var, 1,8 liraya da... Firma ham madde fiyatlarında en ucuz ve kalitesiz olanı seçerek zehirlenmelerin yaÅŸanmasına neden olabilir. Åžu anda kaliteli yaÄŸlar 98 lira civarındayken piyasada 68 liraya yaÄŸ var gider onu alır. Çünkü adam ucuza yemek satma hedefiyle yola çıkmış. Çalakalem bir hesapla, sayı büyük olduÄŸu için girmiÅŸ bu iÅŸe ama bir yerde muhakkak patlar." diye konuÅŸtu.
Endüstriyel yemek üretim ÅŸirketlerinin alıcılar tarafından belirlenen çok düÅŸük ücretlere itiraz etmemesinin kabul edilemez olduÄŸunu ifade eden BozdaÄŸ, Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonunun (YESÄ°DEF) her yıl 3 öÄŸün yemek fiyatını belirlediÄŸini anımsattı.
"30 LÄ°RALIK YEMEK 18,75 TL'YE SATILIYOR"
BozdaÄŸ, "Üç öÄŸün yemeÄŸi 30 lira diye belirledi ama maalesef Manisa'da yaÅŸanan hadise gösterdi ki sayı büyük diye oradaki müteahhit o iÅŸe giriyor. Çalakalem çalışarak olmaz bu iÅŸler. Müteahhit 30 liralık yemeÄŸin bedeli için 18,75 liraya anlaşıyor. " dedi.
Toplu yemek alımlarında Kamu Ä°hale Kanunu uyarınca ihale fiyatının belirleyici olduÄŸunu hatırlatan BozdaÄŸ, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü.
"Başımıza böyle bir ÅŸer geldi, ehven-i ÅŸer diyelim biz buna (Manisa'daki zehirlenme), masanın etrafına Kamu Ä°hale Kurumu, Sayıştay, yemek sanayicisi ve tabakta buluÅŸan sektörlerin paydaÅŸları bir araya gelmeli. Ucuz fiyat baskısını kaldırıp kaliteli yemek için ham madde standartlarını ve fiyat ölçeklerini belirlemeliyiz. Ancak maalesef toplu yemek sanayisinin yüzde 50'sini oluÅŸturan bu pazara, Ä°SO olarak sanayicilerin yoÄŸun olarak bulunduÄŸu bizlere böyle bir talep gelmedi.
Altını çizmek istediÄŸim ÅŸu; ucuz yemeÄŸin önüne geçilmezse Manisa'daki gibi hadiseler artabilir. Buna karşı önlem almalıyız. Yemek ihalelerinde en ucuz ÅŸartının aranması yanlış. SöylediÄŸimiz gibi ucuzluk deÄŸil kalite aranmalı, ilgili kurumlarca ham madde için belli standartlar getirilmeli."
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.