Konya
20 Eylül, 2024, Cuma
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Yeni anayasa değişikliğine 'evet' dersek devlette çift başlılık olur

Yeni anayasa değişikliğine 'evet' dersek devlette çift başlılık olur
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Çift başlılık ne zaman çıkar, kendi görev alanımın dışına çıkıp başkasına müdahale edersem çift başlılık olur. Peki yeni anayasa değişikliğine 'evet' dersek ne olur? Devlette çift başlılık olur" dedi

CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu, "Çift baÅŸlılık ne zaman çıkar, ben kendi görev alanımın dışına çıkıp bir baÅŸkasının görev alanına müdahale edersem çift baÅŸlılık olur. Peki yeni anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸine 'evet' dersek ne olur? Devlette çift baÅŸlılık olur, nasıl çünkü seçilecek olan baÅŸkan hem cumhurun baÅŸkanı, aynı zamanda da bir partinin genel baÅŸkanı olacak." dedi.

KılıçdaroÄŸlu, Ä°negöl ilçesinde muhtarlar, din görevlileri ve okul aile birliÄŸi baÅŸkanları ile bir araya geldi.

Ä°lçedeki bir otelde gerçekleÅŸen etkinlikte konuÅŸan KılıçdaroÄŸlu, burada bir siyasi partinin genel baÅŸkanı olarak deÄŸil, ülkesini, vatanını, bayrağını seven bir vatandaÅŸ olarak bulunduÄŸunu söyledi.

Kimseye, "Evet oyu verin" veya "Hayır oyu verin" diye bir telkinde bulunmayacağını dile getiren KılıçdaroÄŸlu, "Sizden istediÄŸim sadece ve sadece ÅŸu, sandığa giderken elinizi vicdanına koyun ve sandığa öyle gidin. Bu bir parti yarışı deÄŸil, hükümet, bakanlar, baÅŸbakan deÄŸiÅŸmiyor. Ne deÄŸiÅŸiyor, Anayasa deÄŸiÅŸiyor. Bu Anayasa, kimin anayasası olacak? Benim de sizin de bir baÅŸkasının da anayasası olacak. Adı üstünde bütün kanunların uyması gereken bir yasa." ifadesini kullandı.

KılıçdaroÄŸlu, halk oylamasında, "Bir ülkenin cumhurbaÅŸkanı taraflı mı olsun tarafsız mı olsun?" konusunun oylanacağını vurgulayarak, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"(Taraflı birisi olsun) diyorsanız gideceksiniz 'Evet' oyunu kullanacaksınız, 'tarafsız biri olsun' diyorsanız 'hayır' oyu kullanacaksınız. Bunun partilerle hiçbir ilgisi yok. Tercih gayet basit, baÅŸkan partizan mı olmalı, baÅŸkan tarafsız mı olmalı, bu kadar basit. Åžunu sorabilirsiniz, 'taraflı olsa ne olur, tarafsız olsa ne olur?' Bu da bir soru. CumhurbaÅŸkanı adı üstünde cumhurun baÅŸkanıdır, yani 80 milyonu temsil eder. Hangi partiden, kimlikten, inançtan olursa olsun. Türkiye Cumhuriyeti vatandaÅŸlarının tamamını temsil eder. Arabasında Türkiye Cumhuriyeti bayrağı taşır. Ben taşıyamam, Binali Bey de taşıyamaz, bakanlar da taşıyamaz. O nedenle tarafsızdır. Taraflı olursa ne olur? O zaman 80 milyonu temsil edemez. Kimi temsil eder, kendi partisinin üyelerini temsil eder. 'Bu doÄŸrudur' diyorsanız gideceksiniz 'evet' oyu kullanacaksınız. 'Hayır bu doÄŸru deÄŸil' diyorsanız 'hayır' oyu kullanacaksınız."

KılıçdaroÄŸlu, "Bu çıkarsa devlette çift baÅŸlılık biter" denildiÄŸini anımsatarak, "Bu doÄŸru deÄŸil. Devletimizde çift baÅŸlılık yok arkadaÅŸlar. Bizim devletimizde ve bütün demokrasilerde kamuda görev alan herkesin görev alanı tanımlanmıştır. Kim tanımlamış TBMM." dedi.

Tapu memurunun, nüfus memurunun, muhtarın, cumhurbaÅŸkanının, kaymakam, büyükelçi ve milletvekilinin görev alanlarının belli olduÄŸunu vurgulayan KılıçdaroÄŸlu, "Çift baÅŸlılık ne zaman çıkar, ben kendi görev alanımın dışına çıkıp bir baÅŸkasının görev alanına müdahale edersem çift baÅŸlılık olur. Peki yeni anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸine evet dersek ne olur? Devlette çift baÅŸlılık olur. Nasıl? Çünkü seçilecek olan baÅŸkan hem cumhurun baÅŸkanı, aynı zamanda da bir partinin genel baÅŸkanı olacak. Bu doÄŸrudur derseniz evet, yanlıştır derseniz hayır oyu kullanacaksınız." diye konuÅŸtu.

"Üç kiÅŸidir Türk bayrağı taşıyan"

"Bazı arkadaÅŸlarımız 'hem partinin genel baÅŸkanı olsun hem de baÅŸkan olsun' diye düÅŸünebilirler. Bu da bir tercih, peki bunun yansımaları ne olur onu düÅŸünmemiz lazım." diyen KılıçdaroÄŸlu, ÅŸöyle devam etti:

"Yansıması ÅŸu olur, beni bir ilde kim temsil eder il baÅŸkanı, Binali Bey'i kim temsil eder AK Parti'nin il baÅŸkanı, Devlet Bey'i kim temsil eder il baÅŸkanı temsil eder. Peki vali ilde kimi temsil eder? Vali, ilde cumhurbaÅŸkanını temsil eder. Çünkü hem devletin valisidir, hem de hükümetin valisidir. Vali de arabasında Türk bayrağı taşır. Üç kiÅŸidir Türk bayrağı taşıyan, cumhurbaÅŸkanı, vali ve büyükelçi. Åžimdi yeni model geçerse il baÅŸkanı da cumhurbaÅŸkanını temsil edecek. Vali de temsil edecek. Niçin cumhurbaÅŸkanı aynı zamanda bir partinin genel baÅŸkanı. Yapılan deÄŸiÅŸikliÄŸin nasıl sonuçlandığını hepimizin bilmesi lazım. Ne olacak ilde kavga olacak. Vali diyecek ki ben temsil ediyorum, hangi partiden seçilmiÅŸse onun il baÅŸkanı da valiye diyecek ki 'bir dakika kusura bakma cumhuru ben temsil ediyorum'. Sadece tepede çift baÅŸlılık deÄŸil, aÅŸağıda da çift baÅŸlılık olacak."

"Milletin aklıyla alay etmek doğru mudur?"

Yeni anayasa teklifinde baÅŸkanın iki kere seçilebildiÄŸini aktaran KılıçdaroÄŸlu, ÅŸunları kaydetti:

"Üçüncü dönem seçilemiyor. Ä°kinci dönemin sonunda meclisi fesih edebilir, kendisi de seçilebilir. Böylece ne olacak, 5 yıllık süreyi doldurmadığı için üçüncü dönem de seçilme ihtimali olacak, asıl amaç bu. Milletin aklıyla alay etmek doÄŸru mudur? Bunun partilerle bir ilgisi yok. Memleketle, demokrasiyle ilgisi var. BaÅŸkanın kaç yardımcısı olacak. ABD, Fransa ve Ä°ngiltere'den vazgeçtim Afganistan'dan örnek vereyim. BaÅŸkanın iki yardımcısı vardır. BaÅŸkan ve yardımcıları seçimle gelir. Bizde, baÅŸkan seçimle geliyor, kaç baÅŸkan yardımcısı olacağını kimse bilmiyor. Sayı var mı? Sayı da yok. Efendim diyorlar ki; '1, yok 2, bilemedin 3 tane olacak' diyorlar. Ne demek 'bilemedin 3 tane olacak.' Bir kiÅŸinin keyfine bu bırakılır mı? Bir baÅŸkan seçildi geldi, 2 tane baÅŸkan yardımcısı tayin etti. Bir baÅŸkası seçildi geldi, bin 500 tane tayin etti. Engel var mı? Engel yok. Sayı? Sayı da yok. Hani Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸinde ÅŸu olsa anlarım, 1 baÅŸkan 3 tane de baÅŸkan yardımcısı. Onu anlarım. Deriz ki 3, 4 olmaz."

Her köyde, her mahallede bir muhtar, Meclis'te 550 milletvekili bulunduÄŸunu dile getiren KılıçdaroÄŸlu, "551 olur mu? Olmaz. Niçin Anayasa'da yazar. Kaç baÅŸkan yardımcısı olacak belli deÄŸil. Niye belli deÄŸil, niye bir insanın keyfine bırakılıyor. Aynı zamanda ÅŸunu da yapabilir, baÅŸkan seçildiÄŸi partinin tüm il baÅŸkanlarını baÅŸkan yardımcısı yapabilir. Engel var mı? Hiçbir engel yok. BaÅŸbakanlığı kaldırıyoruz, peki kaç bakan olacak? BaÅŸbakan olmayabilir bu da bir tercihtir, bakan sayısı belli deÄŸil. Kimin tercihine baÄŸlı? Bir kiÅŸinin tercihine baÄŸlı." ifadesini kullandı.

"Anayasalar vatandaşlar arasında eşitlik yaratır"

Kemal KılıçdaroÄŸlu, apartman yönetimlerinin bile bir yönetim ve denetim kurullarının bulunduÄŸunu, apartman sakinlerinin, yöneticiyi "Ayrıca bu aidatlar doÄŸru harcanıyor mu harcanmıyor mu, yönetici bu paraları doÄŸru kullanıyor mu?" diye denetlediÄŸini dile getirerek, yeni yönetimde ise sözlü soru önergesi, gensoru verilemeyeceÄŸini, hükümetin güven oyuna ihtiyaç duymayacağını belirtti.

Yeni sistemde milletvekillerinin bakan olamayacağını anımsatan KılıçdaroÄŸlu, ÅŸöyle devam etti:

"Åžimdi 18 yaÅŸla askerliÄŸe de muaf getiriyorlar. Bu da bir baÅŸka sorun. Onun da deÄŸerlendirilmesi lazım. "18 yaşında milletvekililiÄŸine karşı.", biz hayır karşı deÄŸiliz. 18 yaşında milletvekili olduktan sonra kusura bakma ömür boyu askerlikten muaf. Olmaz yapamazsın. Benim çocuÄŸum askere gidiyorsa onun da çocuÄŸu askere gitsin. Üstünlerin sınıfı yaratılmaz anayasalarla. Anayasalar vatandaÅŸlar arasında eÅŸitlik yaratır. 'Ben zenginim onun ki fakir. Bastıracağım parayı milletvekili yapacağım askere de gitmeyecek.' Garibanın çocuÄŸu. Hem askere El Bab'a gidecek, hem PKK ile eksi 30-40 derecede mücadele edecek, ÅŸehit düÅŸecek gelecek, bu eÅŸitlik mi arkadaÅŸlar? Madem ki dünyanın en zengin hazinesini yüce yaradan bize verdi, o zaman oturup düÅŸünmemiz lazım."

"Bugünkü sistemin de yanlışı var"

KılıçdaroÄŸlu, mevcut sistemin de pek çok eksiÄŸinin bulunduÄŸunu vurgulayarak, "Yanlış, 12 Eylül darbesini yapan düzenden kaynaklanıyor. Mesela yüzde 10 seçim barajı, yanlıştır. Niye yüzde 1 oy alan partinin genel baÅŸkanı Meclis'e gelmesin. Niye konuÅŸmasın. Mesela Saadet Partisinin genel baÅŸkanı diyelim yüzde 4 oy aldı. 4 milletvekili gelsin ne olacak yani. Bir partinin genel baÅŸkanı, TBMM kürsüsüne çıkıp konuÅŸtuÄŸu zaman ayıp mı olur. Hayır milli irade parlamentoya tam yansımış olur." dedi.

VatandaÅŸlardan oy kullanmaya giderken dikkatli olmalarını isteyen KılıçdaroÄŸlu, ÅŸunları kaydetti:

"Evet oyunu artırmak için falanla kavga edelim, vatandaşı kandıralım, bunları bırakın arkadaÅŸlar. Onun faturası hep millete çıkar. Yurt dışıyla kavga ettiniz buyurun, ne olduÄŸunu hepimiz biliyoruz. Ä°srail'de ezanın yasaklanması gündemde, tık yok tık. Ben itiraz ediyorum sadece. Yanlıştır, yapamazsınız diyorum. Hükümetten tık dahi yok. Niye yok arkadaÅŸlar. Hollanda ile kavga edildi. Ya iki baÅŸbakan konuÅŸmuÅŸ, seçimlerden sonra gelin deniyor. Kavga çıktı, fatura kime çıktı? Hollanda'da çalışan Türk iÅŸçilerine. Almanya ile kavga ediyoruz, fatura kime çıktı? Almanya'da yaÅŸayan Türk iÅŸçilere çıktı. Suriye ile kavga ettik, fatura kime çıktı? Hem Türkiye'ye çıktı hem de Suriye'deki Türkmenlere çıktı. Ne diyorlar? 'Evet oyu çıkarsa, Suriyelilere vatandaÅŸlık vereceÄŸiz. Diyorsanız ki 4 milyon Suriyeliye vatandaÅŸlık verelim, gidip 'evet' oyu verin. Bu kadar basit. Bunu sadece ben mi anlatacağım hayır. Bu ülkede sadece ben yaÅŸamıyorum ki hepimiz yaşıyoruz."

"Åžu soruyu da sorun kendi kendinize; Bir partinin genel baÅŸkanı hakim tayin etsin mi etmesin mi? 'Hakim tayin etsin' diyorsanız, 'Evet' oyu kullanacaksınız. 'Yargı siyasallaÅŸmasın' diyorsanız 'Hayır' oyu kullanacaksınız." diyen KılıçdaroÄŸlu, Türkiye'de demokrasiye ihtiyaç duyulduÄŸunu ifade etti.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDÄ°M
  • 0
    ALKIÅž
  • 0
    KOMÄ°K
  • 0
    Ä°NANILMAZ
  • 0
    ÃœZGÃœN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

BaÅŸka haber bulunmuyor!

tokyobet-tokyobet-nerobet-tokyobet-goldenbahis-tokyobet-levabet-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ngsbahis-ngsbahis-tokyobet-nerobet-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ilelebet-betibom-ajaxbet-trendbet-anadolucasino-heybet-paribahis-aresbet-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-goldenbahis-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-nerobet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-levabet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-tokyobet-nerobet-pusulabet-piabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-pusulabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-masterbetting-piabet-piabet-piabet-piabet-piabet-masterbetting-masterbetting-masterbetting-pusulabet-pusulabet-pusulabet-casibom-aresbet-tokyobet-tokyobet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-g�venilir casino siteleri-aresbet-Deneme Bonusu-aresbet-aresbet-deneme bonusu-