Yerli ‘Türk’ motoru
Selçuk Üniversitesi’nin katma değer üretecek çalışmalara hız verdiğini aktaran Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Mustafa Şahin, “Otomotiv teknolojileri ile ilgili merkez kurduk ve temel hedefimiz 5 yıl sonra çizimleri yapılmış, prototipi üretilmiş ve testlenme sonuçları bitmiş bir Türk motoru geliştirmek” dedi
Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Mustafa Şahin, Konya Postası Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ömer Kara’yı ziyaret etti. Rektör Şahin, Selçuk Üniversitesi’nin araştırmacı bir üniversite olduğunu ve yüklenen bu misyonla belirlenen alanlarda faaliyetlerini yürüttüğünü söyleyerek, yürütülen çalışmalardan edinilen tecrübelerin bölge ve ülke sanayisine ciddi katkılar sağlayacağını belirtti.
‘YERLİ TÜRK MOTORU İÇİN ÇALIŞIYORUZ’
Selçuk Üniversitesi’nin yıllık yaklaşık 1 milyar TL’lik bütçeye sahip olduğunu vurgulayan Rektörü Prof. Dr. Şahin, bütçe karşılığında her yıl 20 bin öğrencinin mezun edildiğini ve katma değer üretecek çalışmalara hız verdiklerini söyledi. Bu kapsamda çeşitli merkezler kurduklarını kaydeden Şahin, “Otomotiv teknolojileri ile ilgili merkez kurduk. Bu merkezdeki temel hedefimiz 5 yıl sonra çizimleri yapılmış, prototipi üretilmiş ve testlenme sonuçları bitmiş bir Türk motoru geliştirmek ve otomobille ilgili tasarımlar gerçekleştirmek istiyoruz. Merkezimiz çalışmalarına başladı ve hizmet alımıyla yabancı işgücü ve beyninden de istifade ederek süreci götürmek istiyoruz” sözlerini kullandı.
AKKUYU SANTRALİNE 5 BİN ELEMAN YETİŞECEK
Radyoaktif atıkların saklanmasıyla ilgili merkez oluşturduklarını da anlatan Mustafa Şahin, “Tüm dünyada ve ülkemizde radyoaktif atıklar beton bloklar içerisine konularak toprağa gömülüyor. Biz çok özel dayanıklı kompozit malzeme içerisine gömme ile ilgili çalışma başlattık ve yürütüyoruz. Bu çalışmayla ilgili Enerji ile Kalkınma Bakanlıklarımızda ciddi destek verdi ve bütçemize ödenek koydular. Ayrıca nükleer atıkların geri dönüşümü çalışmalarımız var. Bunları tekrar enerji kaynağı olarak ülkemize kazandırmak istiyoruz. Bu çerçevede Akkuyu nükleer santraliyle ilgili görüşmeler başlattık. Akkuyu’da önümüzdeki dönemde yaklaşık 5 bin eğitimli elemana ihtiyaç olduğu ifade edildi ve bu elemanların eğitilmesi için Taşucu Meslek Yüksekokulumuzda ilgili bölümleri açarak eğitim-öğretimi sürdürmek istiyoruz. Bu konuyla ilgili de çalışmalar devam ediyor” dedi.
TOHUM-HAYVANCILIK VE ENERJİ SANTRALİ ÇALIŞMALARI
Diğer taraftan Selçuk Üniversitesi’nin tohumculukla ve hayvancılıkla ilgili çalışmalarına devam ettiğini ifade eden Rektör Mustafa Şahin, Konya’nın ticaret hacminin yüzde 60’ının tarım ve hayvancılığa dayandığını söyledi. Şahin, tarım ve hayvancılıktaki emeklerin karşılığında verimi artırmak için bilimsel çerçevede ciddi çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. Üniversitenin kampüs alanına 1.1 MW’lik güneş enerji santralinin inşaatına başlandığını anlatan Şahin, “Üniversite olarak alternatif enerji kaynakları ile ilgili de çalışmalarımız var. Üniversitemizde güneş enerji santrali inşaatı yılsonu itibariyle tamamlanacak. Üretilen elektrik enerjisi üniversitemizin ihtiyacı olan elektrik enerjisinin 3’te 1’ini karşılayacak. Bu aslında hastanemizin gün boyu tükettiği enerjinin tamamına karşılık geliyor” dedi.
BİRLİK ADINA HER KONUYA DESTEK VERİRİZ
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Konya Postası Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ömer Kara’da Rektör Şahin’e çalışmaları konusunda başarılar diledi. Birlik vurgusu yapan Kara, “Dünya’nın en iyi üniversiteleri arasında yüksek sıralarda yer alan Selçuk üniversitesinin bu yapılan çalışmalarla çok daha iyi bir yere geleceğini düşünüyorum. Konya olarak bizde üniversitesiyle, siyasetiyle, sanayisiyle, basın kuruluşlarıyla birlik ve bütünlük içerisinde örnek gösterilecek bir noktaya geleceğimize inanıyorum” diye konuştu. (Haber Merkezi)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.