14 Kasım Dünya Diyabet Günü Diyabet Nedir?
09 Mart 2018, Cuma 07:36Vücudumuzun, temel enerji kaynağı karbonhidratlardır. Karbonhidratların emilip kullanılabilir hale gelebilmesi için, vücudumuz tarafından en basit formu olan glikoza dönüştürülür. Beyin ve diğer organlarının enerji ihtiyacı glikoz ile sağlanır. Özellikle beynin temel enerji kaynağı glikozdur. Glikozu kandan hücrelere pankreastan salgılanan insülin hormonu taşır. İnsülin hormonunun vücut tarafından kullanılamaz hale gelmesi, doğuştan gelen insülin yokluğu ya da yetersiz salınımı sonucu, kanda glikoz birikir ve halk arasında şeker olarak bilinen Diyabet hastalığı ortaya çıkar.
Diyabetin 2 çeşidi vardır.
Tip I Diyabet:
Pankreastan insülin hormonunun yetersiz salınımı ya da salınımının olmaması sonucu ortaya çıkar. Genellikle çocukluk ya da gençlik döneminde kendini gösterir. Günlük vücudun ihtiyacı kadar olan insülinin dışardan alınması gerekmektedir.
Tip II Diyabet:
Salgılanan insülin hormonunun zamanla etkinliğinin azalması ya da salınımının zamanla azalması sonucu ortaya çıkar. Genellikle 30 yaş üstü bireylerde gözlemlenir.
Diyabette Doğru Beslenmenin Önemi Nedir?
Tükettiğimiz besinler kan şekerini etkilemektedir. Diyabet tanısı konulan bireyler, yaşam tarzı değişikliğine beslenme alışkanlıklarından başlamalıdır. Hastalığın tedavisi; beslenme eğitimi, insülin ya da ilaç ile birlikte düzenli fiziksel aktiveyi kapsayacak şekilde olmalıdır.
Diyabetli bireyin beslenme programı planlanırken, doktor ve diyetisyen birlikte çalışmalıdır. Kişinin boyu, kilosu, yaşı ve cinsiyeti, beslenme alışkanlıkları ve kan değerleri dikkate alınmalıdır. Özellikle beslenme programı kişiye özgü olmalıdır.
Ara Öğünlerinizi İhmal Etmeyin!
Açlık hissetmediğiniz için ara öğünleri terk etmeyin! Diyabetik bireylerde yapılmayan ara öğünler, kan şekerinin düşmesine neden olur. Ara öğünlerde tüketmek için arabanızda, iş yerinizde, çantanızda tüketebileceğiniz besinleri bulundurun.
Ara öğünlerde gevrek, leblebi vb. ekmek grubu, meyve gibi basit karbonhidrat açısından zengin olan besinleri tek başına tüketmeyin! Yanında mutlaka yoğurt, kefir, süt gibi protein içeriği yüksek besinler olsun. Karbonhidrat ve proteini beraber tüketmek, kan şekerinizin hızlıca yükselmesine engel olur, kan şekerinizi kontrol altında tutmanızı sağlar.
Günlük Ne Kadar Protein Tüketilmeli?
Diyabet, tek başına bireyin günlük protein ihtiyacını etkilemez. Bireyin diyabet dışında herhangi bir sağlık problemi yoksa, günlük alınan enerijinin -15 proteinlerden gelmelidir. Et, yumurta, süt ve ürünleri kaliteli protein kaynakları arasında yer alır.
Fiziksel Aktiviteye Yaparken Bunlara Dikkat Edin!
Uyguladığınız insülinin dozu ve etki biçimi, diyabet ile beraber ortaya çıkan hastalıklar spor saatinizi etkiler. Herhangi bir ilaç ya da insülin kullanmıyorsanız bile hangi koşullar altında, ne çeşit spor yapacağınızı doktorunuz ve diyetisyeninize danışarak öğrenin. Spora başlamadan önceki kan şekeri düzeyi 100 mg/dl'nin altında veya 240 mg/dl'nin üstünde olmamalıdır!Unutmayın, bilinçsizce yapılan spor, diyabet hastalarında kan şekerinin düşmesi(hipoglisemi)ne neden olabilmektedir!
Sağlıklı ve Mutlu Günler Dilerim.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.