Aile Candır
12 Şubat 2018, Pazartesi 07:43Cenâb-ı Hakk, Rum Suresi, 21.ayet-i kerimede; “İçinizden kendileri ile huzura kavuşacağınız eşler yaratıp aranızda sevgi ve rahmet var etmesi, O’nun varlığının belgelerindendir. Bunda düşünenler için dersler vardır.” Buyurmuştur.
Allah’ın üstün bir yaratığı olan insan, tek başına değil, toplum halinde yaşar. Cenab-ı Hak, insanları diğer yaratıklar gibi kılmak istememiş, bu yüzden de onu başıboş bırakmamıştır. Aile karı ile kocadan oluşur. Bu da evlilik ve nikâh ile gerçekleşir. Evlilik olmadan aile kurulamaz. Bunun için dinimiz evlenmeyi teşvik etmiştir. Allah’ın en seçkin kulları olan Peygamberler evlenerek örnek olmuşlardır.
Evet, aile nikâhla kurulur, evlenmeyen kimse bu kurumdan yoksun kalır. Evlenmemeyi ve aile kurmamayı fazilet saymak yanlıştır. Peygamberimiz (s.a.v.)’in sünnetine aykırıdır. İslam’da evlenmek sünnet iken, nikâh farz olup muhakkak bu emre uymak şarttır. Aileler birleşerek toplumları meydana getirir.
Nikâh, her ne kadar medeni bir sözleşme ise de bir yönü ile ibadettir. Bu çekirdek topluluk her çeşit faziletin kaynağıdır. Ailede sevgi ve muhabbet hâkim olmalıdır. Ailedeki mutluluk, karı-koca arasındaki sevgi ve saygıya bağlıdır. Birbirine saygılı, birbirini koruyan ve iyi anlayan eşler, dünya nimetlerinin en yüksekliğine ulaşmış sayılırlar.
Evliliğin, ruhi ve bedeni yararlarının yanı sıra maddi yararları da vardır. İnsan aile ortamında huzur bulur. Neslin devamı bu kurumla sağlanır. Pek çok kötülüklere karşı en önleyici vasıta ailedir.
Aile kurulurken eşlerin birbirini seçmesi önem kazanır. Evlilik, insanın kendine denk bir hayat arkadaşı bularak maddi ve manevi huzur mücadelesine girişmesi, fakat bu mücadelede her şeye rağmen mutluluğu yakalayabilmesidir. Çünkü bu, geçici bir süre için bir araya gelme değil, çoğunlukla ölüme kadar devam edecek bir sözleşmedir. Ailede huzur, karşılıklı iyi ahlâkla sağlanır.
Kadın ve erkeğin, birbirlerine iyi davranmaları, çocuklar tarafından da örnek alınır.Onların söz ve davranışlarından etkilenirler. Bunun için anne-baba çocuklarının dürüst, ahlaklı ve faziletli yetişmeleri için onlara örnek olmaları gerekir.
Aile fertleri arasında özen gösterilmesi bakımından çocuklar da önemli bir yer işgal eder. O evde büyüyen çocuklar da ahlâki değerlere sahip olurlar. Anne-babaya çocuklarını eğitmek, güzel terbiye etmek ve yetiştirmek için büyük fedakârlıklar düşmektedir. Bu aynı zamanda onların dini görevlerindendir.
Anne ve babaya Allah’ın birere hediyesi olan çocuklar aile bahçesinin gülleridir. Onları sevgi ile yetiştirip topluma yararlı bir kimse olarak hazırlamak, anne-babanın başta gelen görevleri arasındadır.
Erkeklerin kadınlar üzerindeki hakları gibi, kadınların da erkekler üzerinde bazı hakları vardır.
Bir gün Efendimiz (s.a.v.)’i dinleyen Sahabe-i Kiram, şunları işittiler. Buyurdu ki: “Hayırlı aile reisi olunuz!” Dediler ki: “Ya Rasülüllah! Hayırlı aile reisi nasıl olur? Şöyle buyurdu: “Siz eve gelince hanım seviniyor, çocuklar koşarak sizi karşılıyorsa, hayırlı aile reisisiniz. Şayet siz kapıdan girerken sinirleri geriliyor, “Yine geliyor” diye söyleniyorsa, çocuklar da köşe bucak kaçıyor, sizden uzaklaşma ihtiyacı duyuyorlarsa bilin ki hayırlı aile reisi olamamışsınız.”
Hanımlar için de şöyle buyurdu: “Siz de hayırlı hanım olunuz evinizde.” Dediler ki: “Hayırlı hanım nasıl olunur?” Şöyle buyurdu: “Hayırlı hanım, kocası yüzüne bakınca huzur duyar, rahatlık hisseder.” “Hayırsız hanım nasıl olur?” “Kocası yüzüne bakınca huzuru kaçar, evinden uzaklaşma hissi duyar.”
Evin reisi durumundaki erkeğin çok güzel bir idareci olması, kadınların yaratılış itibariyle erkeklerden farklı olduklarını kabul etmeli. Kadının aile içerisindeki önemini kabul etmeli, bunu ona hissettirmelidir.
Eşler birbirlerinde bu kurumun devamını sağlayacak özellikleri aramalıdırlar. Evin düzenini sağlayacak, sevgi ile yaklaşım meydana getirecek ve böylece aile, aranılan bir yuva sıcaklığına kavuşacaktır.
Eşler birbirlerine karşılıklı ilişkilerinde sevgi ve saygıyı ön planda tutmalı ve birbirlerine anlayışlı, fedakâr, hoşgörülü olmalıdır. Kocasına güler yüz gösterip itaat eden bir kadın, bu hareketiyle yuvanın huzurunu temin eder.
Hazret-i Ali (r.a.): “Güler yüzlü olmak, kalpleri birbirin bağlayan bir bağdır.” buyurmuştur.
Gönülden Muhabbetlerimle…
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.