ÇOCUKLAR SINIFLARINA KAVUŞTU
13 Eylül 2021, Pazartesi 09:02Bir buçuk yıldır etkisi devam eden Korona süreci çocukların eğitim-öğretim hayatını sekteye uğrattı. Uzun bir aradan sonra çocuklar yeniden arkadaşlarına, öğretmenlerine, okullarına kavuştu. 1 haftadır açık olan okullarda yaklaşık 200 sınıfın karantina alındığı söyleniyor. İlerleyen zamanda okullar açık kalmaya devam eder mi bilinmez. Bunları bir kenara bırakalım ve gelin sizlerle bu hafta okula giden çocukların beslenmesinde dikkat edilmesi gereken hususları hatırlayalım.
Öncelikle,
Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme her yaş döneminde olduğu gibi çocuklar için oldukça önemlidir. Okul çağındaki çocuklar hızlı büyüme ve gelişmeye sahiptir. Bu dönemde vücudun besin öğesine olan ihtiyacı hayatın diğer dönemlerine oranla daha fazladır. Ayrıca çocukların okullarda topluluk halinde bulunmaları bulaşıcı hastalıkların ve görünmeyen kazaların oluşma riskini arttırır. Yeterli ve dengeli beslenme ile vücut direnci arttırılıp bağışıklık sistemi güçlendirilebilir. Bu yaşlarda kazanılan beslenme alışkanlıkları yaşam boyu onlara eşlik eder. Aile, arkadaş çevresi ve medya araçları alışkanlıkların kazanılmasında büyük rol oynar. Yanlış kazanılan beslenme alışkanlıkları ilerleyen zamanlarda kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, diyabet ve şişmanlık (obezite) gibi birçok hastalığa zemin hazırlar.
Çocukların okul ortamında yediği besinleri takip etmek zorlaşabilir. Evde onunla beraber hazırlanan sağlıklı atıştırmalıklar onun dikkatini çeker ve çocuğun abur-cuburlara olan ilgisini azaltır. Özellikle kahvaltı ve öğle yemeği gibi okulda tüketeceği öğünleri birlikte hazırlamak onu sağlıklı beslenmeye teşvik eder. Fakat bu dönemde yapılabilecek en büyük yanlış, sevmediği besini tüketmesi için onu zorlamaktır. Bu davranış onu sağlıksız hazır gıdalara yöneltebilir. Zamanla seveceği bir besinden tiksinmesine neden olabilir. Dışardaki abur-cuburları direk yasaklamak yerine onunla birlikte deneyerek onların zararlarını güzel bir dille ona anlatabilirsiniz. Sizden saklı gizli gizli yemesine engel olarak, bu tarz besinleri tüketim sıklığını da kontrol altında tutabilirsiniz.
Yetersiz ve dengesiz beslenen öğrencilerde;
- Büyüme-gelişme geriliği
- Ağır ve sıklıkla görülen enfeksiyonlar
- Kabızlık
- Şişmanlık
- Çürük dişler
- Demir eksikliğine bağlı anemi vb. rahatsızlıklar meydana gelebilir.
Yine yetersiz ve dengesiz beslenen öğrencilerin;
- Dikkatlerinin daha çabuk dağıldığı
- Algılamalarının azaldığı
- Öğrenmede güçlük çektikleri bilinmektedir.
Doğru beslenme için altın kural kahvaltı, öğle ve akşam yemeği olarak bilinen 3 ana öğünü düzenli ve atlamadan tüketmektir.
Bu dönemde,
- 4 temel besin öğesi dediğimiz “Et-yumurta-kurubaklagiller, süt ve süt ürünleri, ekmek ve tahıl ürünleri, sebze-meyveler” grubundaki besinleri her öğünde tüketmelidir.
- Sağlıklı kemik gelişimi ve boy uzaması için her gün 2 su bardağı süt içmelidir. Fazla içildiği takdirde vücutta kansızlığa neden olabilir.
- Zinde, dinç ve enerjik bir vücut için günlük 5 porsiyon taze sebze-meyve tüketmelidir.
- Çiğ sebze ve meyveler bol su ile yıkandıktan sonra tüketilmelidir.
- Sindirim sistemi problemleri yaşamamak ve sağlıklı bir vücuda sahip olmak için temel ihtiyaçlarımızdan biri olan suyu, her gün en az 10 bardak içmelidir.
- İçecek tercihi süt, ayran ya da ev yapımı taze meyve suyu olmalıdır. Gazlı içecek, hazır meyve suları gibi sağlıksız içecekleri içmek isterse ara sıra izin verilmeli, zamanla ona fark ettirmeden hayatından o tür içecekler çıkartılmalıdır.
- Tablet, akıllı telefon, bilgisayar, TV ve benzeri ekranların başında 1 saatten fazla zaman geçirmemelidir. Düzenli egzersiz yapmaya teşvik etmek gerekir. Böylelikle sağlıklı kas ve kemik gelişimi sağlanır. Dışarıda arkadaşlarıyla beraber oyunlar oynamalı ve sosyalleşmelidir.
- Fazla kilolu olduğu düşünülerek herhangi bir diyetisyene danışmadan rastgele diyet yaptırılmamalıdır. Yapılan en büyük yanlışlardan biri budur. Özellikle büyüme ve gelişmenin çok yoğun olduğu bu dönemde, gereksiz yere yapılan besin kısıtlamaları çocuğun gelişimini engeller, sağlığını tehlikeye atar.
- Belli zaman aralıklarında boy ve kilo ölçümü yapılmalı, büyüme eğrisi takip edilmelidir. Boy-kilo gelişimde herhangi bir gerilik fark edildiği takdirde bir çocuk doktoruna başvurulmalıdır.
- Yavaş ve tam bir şekilde besinleri çiğnemeli, hızlıca yemek yemesi engellenmelidir.
- Hijyene dikkat edilmeli yemekten önce ve sonra ellerin yıkanması gerektiği çocuğa öğretilmeli alışkanlık haline getirilmelidir.
- Sağlıklı büyümede dikkat edilmesi gereken en önemli faktörlerden biri uyku düzenidir. En geç saat 22.00’da yatağında olması özellikle “büyüme hormonun” aktif olduğu 23.00-02.00 saatlerinde mutlaka uykuda olması gerekmektedir. Erken uyumak ve erken kalkmak güne daha mutlu ve güzel bir şekilde başlamasını sağlar. Okul başarısını arttırır.
En kısa zamanda en güzel şekilde bu zor günleri atlatmak ümidiyle...
Sağlıklı ve Mutlu Günler Dilerim.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.