ÇOCUKLARINIZ KAHVALTI YAPMADAN OKULA GİTMESİN!
14 Eylül 2018, Cuma 08:45Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasına sayılı günler kaldı. Yıl boyunca çocukların başarısını etkileyen birçok temel etkenden biri de kuşkusuz tükettikleri besinler yani beslenme durumlarıdır. Peki çocukların beslenme sürecinde nelere dikkat edilmeli, hangi besinler tercih edilmeli? Gelin beraber inceleyelim.
KAHVALTISIZ ASLA OLMAZ!
Doğru beslenme için altın kural kahvaltı, öğle ve akşam yemeği olarak bilinen 3 ana öğünü hiçbir şekilde atlamadan, düzenli bir şekilde tüketmektir. Özellikle kahvaltı öğünü, çocukların sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişmesinde etkin rol oynar.
OKULDAKİ BAŞARIYI DESTEKLER!
Gece boyu süren açlıktan sonra, vücudumuz ve beynimiz güne başlamak için enerjiye ihtiyacı vardır. Yapılan birçok bilimsel çalışma, besin çeşitliliğine sahip kahvaltının düzenli bir şekilde yapıldığı zaman, çocukların okuldaki başarısını arttırdığını kanıtlar nitelikte sonuçlar verir. Kahvaltı yapılmadığı takdirde dikkat dağınıklığı, yorgunluk, baş ağrısı, zihinsel performansta azalma ve okul başarısında düşüş meydana gelir. Bu nedenle, güne yeterli ve dengeli yapılan bir kahvaltı ile başlamak öğrencilerin okul başarısının artmasında son derece önem taşır. Çocukların her sabah düzenli olarak kahvaltı yapmaları sağlanmalı ve alışkanlık haline getirilmelidir.
BESİN ÇEŞİTLİLİĞİ ŞART!
Artan enerji ihtiyacının karşılanabilmesi, gün boyu fiziksel ve zihinsel performansın en üst düzeyde tutulabilmesi için ara öğünlere de ihtiyaç duyulur. Öğünlerde vücudun ihtiyacı olan enerji, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve minerallerin alınabilmesi için 4 besin grubunda (et, yumurta, kurubaklagil – süt ve süt ürünleri – ekmek ve tahıl ürünleri – sebze ve meyveler) bulunan besinlerin dengeli şekilde tüketilmesi şarttır. Özellikle kemik ve diş gelişimi için günde 2 su bardağı kadar süt veya 2 kâse yoğurt, 1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir tüketmeleri önemlidir. Öğünlerde çeşitlilik sağlanmalı, lifli besinler tüketilmeli, çok şekerli ve yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
KAHVALTI MENÜSÜ NASIL OLMALI?
Örnek 1:
1 su bardağı süt
1 adet haşlanmış yumurta
1-2 tatlı kaşığı kakaolu fındık ezmesi
1 adet meyve
Ekmek
Örnek 2:
1 adet haşlanmış yumurta
4-5 adet zeytin
1 su bardağı süt
Domates-salatalık
Ekmek
Unutmayın! Menülerde verilen besinlerin miktarları çocuğun yaşına, cinsiyetine, boyuna, kilosuna, fizyolojik durumuna, enerji ve besin öğesi ihtiyacına göre değişkenlik gösterir. En sağlıklı ve doğru bilgi için doktorlardan ve diyetisyenlerden yardım alınız.
Sağlıklı ve Mutlu Günler Dilerim.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.