Çok şükür paramız var!...
22 Aralık 2018, Cumartesi 08:25Sevgili dostlar çok şükür bir yılı daha iteleye kakalaya da olsa bitirme noktasına geldik. Şunun şurasında iki hafta kaldı 2019 yılına girmemize. Acısıyla tatlısıyla bir yılı daha geride bıraktık ama genelde acı hatıraların olduğu bir yıl oldu. 2019 yılından ise umutluyuz, ülkemiz için, milletimiz için, ferahımız ve ekonomimiz için umutluyuz.
Bu hafta yaptığı gaflarıyla 2018 yılında birçok defa bu satırlara konu olan bir bakanımızın yine gündeme bomba gibi düşen bana göre yaptığı bir gaf açıklamayı sizlerle paylaşmak istiyorum. Öncelikle yüksek gıda fiyatlarına alınan başlıca önlem, düşük veya sıfır gümrük ile ithalat kapısını açmak olmuştu bunu hepimiz biliyoruz. Neydi bunlar; et, saman, bakliyat, buğday... Toprağı, su kaynakları ve iklim şartlarından dolayı tarım potansiyeli yüksek bir ülke olan Türkiye'nin gıda ithal etmesi, yıl boyunca pek çok habere konu oldu. İşte tamda bu noktada Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'den konuya ilişkin ilgi çeken bir açıklama geldi. Bakan Pakdemirli Türkiye’nin tarım alanında daima kârlı ülke olduğunu söyledi ve ekledi: “Bu ‘Saman ithal ettiniz, buğday ithal ettiniz’ diyenlere karşı şunu söylüyorum, Türkiye’de para var ki ithalat yapabiliyor...”
Konu hassas olduğu için ilk olarak Bakan Pakdemirli’nin açıklamasının tam olarak ne olduğunu sizlerle paylaşmak istiyorum; “Yıllık 12 milyar dolar ithalat, 17 milyar dolar ihracat var. Tarımda kendi kendimize yettiğimiz gibi herhangi bir zarar da etmiyoruz, bu alanda Avrupa’nın itici gücüyüz. Mesela buğdayda Türkiye kendi kendine yeterlidir. Samanda da 10 bin ton bizim ithalatımız, Türkiye’de tahmini ihtiyacımız 66 milyon ton. Bunun anlamı da 10 binde bir buçukluk bir ihracat var. Yani Türkiye’nin ihtiyacının 10 binde 1,5’u saman olarak ithal edilmiş. Bunun olumsuz bir anlamı var mı derseniz gördüğünüz gibi yok. Bu ‘Saman ithal ettiniz, buğday ithal ettiniz’ diyenlere karşı şunu söylüyorum; Türkiye’de para var ki ithalat yapabiliyor. Bizim iki tane görevimiz var. Biri üreticiyi korumak, ikincisi tüketiciyi kollamak. Bu iki görevi dengede götürmek istiyoruz.”
Açıklamanın tamamı mantıklı, ithalatı öcü gibi göstermenin bir anlamı yok. Baktığımız zaman tarım devi Hollanda da tarım ithalatı yapıyor. İç piyasa dengesini korumak gerekiyor ve bu yüzden ihracat mantıklı.
Ve fakat şöyle bir durum söz konusu; ‘Türkiye’de para var ki ithalat yapabiliyor’ derse bu ülkenin bakanı, vatandaşın da ‘Asgari ücret görüşmeleri devam ediyor, madem paramız var asgari ücrete gerekeni yapın’ demesi normal. Buna ne diyeceğiz?
‘Türkiye’de para varsa Emeklilikte Yaşa Takılanları (EYT)'yi onaylayın madem, asgari ücretliden alınan vergiyi kaldırın ve asgari ücreti en az 2500 TL yapın’ derse millet, ki demesi gayet normal nasıl bir cevap verilir?
“Madem para var bu millet niye aç, niye açlık sınırı 2 bin liralara dayandı ve niye asgari ücret açlık sınırının altında, madem para var niye cari açığımız var?” derse halk ne cevap verilir merak etmiyor musunuz siz?
“Madem para var, sadece size mi var, bize neden yok, bizde neden yok?” sorusunun cevabını ben gerçekten çok merak ediyorum!
Ne diyelim, ‘Para var huzur var...’
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.