DİYETLERİN VAZGEÇİLMEZİ “YEŞİL ÇAY”
31 Mayıs 2021, Pazartesi 08:53Milli içeceklerimizden birisi de kuşkusuz çaydır. Sudan sonra tercih edilen ikinci içecektir. Soğuk günlerde içimizi ısıtır, sıcak günlerde hararetimizi alır, en güzel sohbetlerimizde bize eşlik eder. Siyahı, beyazı, karışık meyvelisi, form çayı gibi birden fazla çeşidi bulunur ve günden güne bu çeşitlilik artmaktadır.
Sizlerle bu hafta bu çaylardan biri olan, diyet denilince ilk akla gelen isimlerden biri olan, benim de danışanlarıma sıklıkla önerdiğim, severek içtiğim “yeşil çay” hakkında bilgi vereceğim.
YEŞİL ÇAY,
Siyah ve Beyaz çay da olduğu gibi Yeşil çay da “Camelia Sinensis” bitkisinin yapraklarından üretilir. Bu üç çaya renk, tat gibi farklılıkları veren ise işlenme yöntemleridir. Kansere karşı koruyucudur.
SAĞLIKLI BİR YAŞAMI DESTEKLER!
- Antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir, hastalıklara karşı korur. Bunun için düzenli olarak içmek şarttır.
- Metabolizmayı hızlandırır. İçerisinde fazlaca bulunan antioksidanlar vücut yağ oranını dengeleyip yağ yakım hızını arttırarak sağlıklı bir şekilde zayıflamaya yardım eder. Özellikle karın bölgesindeki yağların daha hızlı bir şekilde yakılmasına sağlar. Dolayısıyla obeziteye karşı vücuda yardım eder.
- Kandaki glikoz seviyesini düzenler, diyabete karşı vücudu korur, diyabet tedavisine yardım eder. İnsülin çalışma mekanizmasını düzenler.
- Kanserden koruyucu özelliğiyle ön plana çıkan yeşil çay, kansere neden olabilecek hücre farklılaşmalarını engeller. Yeşil çay tüketen bireylerin özellikle meme kanserine yakalanma riskinin daha düşük olduğuna dair veriler bulunmaktadır.
- Kalp-damar hastalıklarına karşı vücudu korur.
- C ve K vitamini açısından zengindir.
- Di-üretik yani idrar söktürücü özelliği sayesinde vücuttan ödemi uzaklaştırmaya yardım eder.
- Kemik erimesi (osteoporoza) karşı kemikleri korur.
- Cildi sıkılaştırarak gençleştirir, güzelleştirir. Pürüzsüz ve yumuşak bir cilde sahip olmanızı sağlar. Yüz maskesi olarak da kullanılabilir.
- Yüksek tansiyon (kan basıncı) ve kolesterolü dengede tutar. LDL (kötü kolesterol) seviyesini düşürür, HDL (iyi kolesterol) seviyesini yükseltir.
- Bağırsak hastalıklarına iyi gelir, irretable dediğimiz hassas bağırsak sendromunun tedavisinde etkin rol oynar.
- Diş sağlığını korur. İçerisinde bulunan “florit” çürük ve plak oluşumunu engeller. Ağız kokusunun giderilmesine yardım eder.
- Vücudu bakteri ve virüslere karşı korur.
- Rahatlatıcı özelliği sayesinde stres anında vücuda iyi gelir. Kaliteli bir uykuya yardım eder.
GÜNDE NE KADAR İÇİLMELİ, NASIL DEMLENMELİ?
Bir kupada yaklaşık 120mg polifenol içeren yeşil çay günde en fazla 3 kupa tüketilebilir.
Yeşil çay, su ile beraber kaynatılmamalıdır. Kaynamış ve dinlenmiş yaklaşık 80oC lik suda 3-5 dakika bekletilerek demlenmelidir. Tek kullanımlık poşet çay şeklindeki formu ise yine kaynamış ve dinlenmiş yaklaşık 80oC lik suda 1 dakika bekletilerek demlenmelidir. Günlük en fazla 3 fincan tüketilebilir.
ZAYIFLATICI ETKİYE SAHİP MİDİR?
Tek başına zayıflatan hiçbir besin yoktur. Diyetisyen kontrolünde dengeli bir beslenme programı sizi sağlıklı bir şekilde zayıflatır. Günlük düzenli bir şekilde tüketildiği takdirde metabolizmayı hızlandırır. Yağ yakımını artırır.
Fakat, “Yeşil Çay” gibi bitki çayları, beslenme programının yanında tüketildiği zaman zayıflama sürecini hızlandırır ama asla mucizevi çaymış gibi düşünülmemelidir.
Sağlıklı ve Mutlu Günler Dilerim.
Diyetisyen Rümeysa Özkan
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.