Eğitimin Temeli Ailede Başlar
12 Kasım 2018, Pazartesi 08:24Sevgili Peygamberimize ilk vahyolunan ayet "Oku" emriyle başlamıştır. İslâm; ilme, okumaya, öğrenmeye büyük önem vermiş; ilim öğrenmeyi kadın-erkek her Müslüman'a farz kılmıştır.
Kutsal Kitabımız Kur'an-ı Kerim'de: "Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?"(Zümer, 9.) buyruluyor. Sevgili Peygamberimiz de: "İlim, mü'minin yitik malıdır. Onu nerede bulursa alsın."(Tirmizi, İlim, 19 (2688)) buyuruyor.
Cenâb-ı Hak, kullarına maddi ve mânevi namütenahi ihsanlarda bulunmuş, vermiş olduğu mal, mülk, makam, mevki, evlât ve beden güzelliğinin sadece bunlardan ibaret bir nimet olarak düşünmemek gerekir.
Hayat imtihanını kazanmak isteyen insan, bir gün öleceğini ve yaptıklarından hesaba çekileceğini asla unutmamalıdır. Dünya hayatı geçici olup mutlaka ölümle sonlanacaktır. Ahiret hayatı ise bakidir, ölümle başlayıp ebediyen devam edecektir.
Bunun için her insan, Allah'ın verdiği bütün nimetlerden ve özellikle de gençliğini nerede ve nasıl harcadığından sorguya çekilecektir. Dünyadan ahiret yurduna göçerken, dünyayı kimlerin eline bıraktığımıza bakmalıyız. Bilelim ki, her şeyimizden imtihan olacağız. Evlâtlarımız da bizim için bir imtihan vesilesidir.
Hz. Peygamber (s.a.v.)'de, gençliğin önemine dikkat çekerek, "İnsanoğlu, Kıyamet gününde:
- Gençliğini nerede ve ne sûretle harcadığından,
- Yaptığı işleri ne maksatla yaptığından,
- Malını nereden ve nasıl kazandığından,
- Nerelere sarf ettiğinden,
- Vücudunu ve sıhhatini nerede ve ne suretle yıprattığından sorguya çekilmedikçe, yerinden ayrılamaz."(Tirmizi Kıyamet, 1.) buyurmuştur.
Gençlik, Yüce Allah’ın kullarına bahşettiği ömrün en önemli çağlarından biridir. Gençlik, Yüce Allah'ın insanlara bahşettiği ömür nimetinin, çok iyi değerlendirilmesi gereken önemli bir dönemidir, bulunmaz bir fırsattır. Çünkü gençlik, çalışkanlık, zindelik, dinçlik, cesaret, metanet, heyecan, kuvvet ve enerji kaynağıdır.
Eğitimin temeli ailede başlar; Gençlere sahip olma, onlara iyi bir eğitim ve terbiye verme, onları kötü alışkanlıklardan koruma bakımından anne-babalara, eğitim ve öğretim kurumlarına önemli görevler düşmektedir. Nesillerin terbiyesiyle meşgul olmak, sadaka vermekten daha hayırlıdır. Binaenaleyh nesillere harcanan emekler hiçbir zaman boşa gitmez.
Milli ve manevi değerlerine bağlı, iyi yetişmiş, bilgili, yüksek ahlâk sahibi, vatan ve millet sevdalısı gençler, bir milletin mutlu ve müreffeh geleceğinin en önemli temel taşlarındandır. Gençlerimize geçmişten getirdiğimiz milli ve manevi değerlerle yoğrulan kültürümüz mutlaka iyi aktarmalı, onlarında bir sonraki nesle bu mirası aktarmalarına yardımcı olmalıyız. İslâm'ın gayesi, insanı kemale erdirmektir. Bu da ancak nesillerimizi iyi eğitmekle mümkündür.
Bir milleti millet yapan temel değerlerin başında milli değerleri gelmektedir. İnsanlığın parlak bir istikbal beklemesi ancak imanlı, ahlâklı, yüksek seciyeli, ilim, sanat, fen ve irfan ehli ve dürüst nesiller yetiştirmesine bağlıdır. Vatan, bayrak, kültür, dil, marş vb. gibi unsurlar milli değerlerimizi ifade etmektedir. Unutulmamalıdır ki yeni yetişen nesiller, milletlerin geleceği ve en önemli güç kaynağıdır.
Gençlere, şanlı tarihimiz ve kültürümüz en iyi bir şekilde aktarılmalı, onlara milli bir ruh ve şuur kazandırılmalıdır. Çocuklarımız ve gençlerimiz, bizim ümitlerimiz ve yarınlarımızdır. Zira bugünün çocukları yarının büyükleri olacaklardır. Ömrün bittiği, servetin tükendiği, saltanatların yıkıldığı şu dünyada en büyük nimet, arkamızda imanlı, ihlâslı ve hayırlı bir nesil bırakmaktır. Çünkü, bir ülkenin geleceğinin en büyük enerjisi gençliğidir.
Gençlerin karşı karşıya kaldıkları sorunlar tespit edilerek, bunları aşmaları için onlara yardımcı olunmalı, bu sorunların ortadan kaldırılmasına çalışılmalıdır. Onları, ne kadar dinî ve millî değerlerimize göre yetiştirir, ailevî, ekonomik, kişisel sorunlarıyla yakından ilgilenir, özellikle ruh sağlıklarını bozucu her türlü etkiden koruyup, aile hayatını teşvik ederek sağlıklı bir hayat biçimine kavuşturursak, geleceğimizden o oranda emin olabiliriz.
Elbette Allah katındaki mükâfat devamlı ve ebedidir. Ancak dünyadaki nimetlerin hepsi de geçici şeylerdir. Yüce Rabbim imanla, irfanla, güzel ahlâkla, vatanına, milletine bağlı geçmişten almış olduğu enerjisini geleceğe aktarabilen gençler yetiştirmeyi cümlemize nasip etsin. Gönülden Muhabbetlerimle…
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.