Havuç, muhteşem bir A vitamini kaynağıdır
27 Kasım 2019, Çarşamba 09:02Sevgili okurlarım tam mevsiminde olduğumuz havuç’un faydalarından söz etmek istedim.Yaptığım araştırmalara göre En fazla tüketilen besinlerin başında gelen havuç, çokça fazla vitamine sahiptir. Özellikle salata ve yemeklerde tüketilirken sade olarak çiğ şekilde de yenilebilir. En büyük A vitamini kaynağına sahip olan havuç, hemen hemen herkesin tüketmesi gereken besinlerden biridir. Zengin mineral ve besin kaynağına sahip olduğundan fazla tüketilmesi zararlı olabilir.
Havuç, muhteşem bir A vitamini kaynağıdır. Havucu, düzenli olarak tüketiyorsanız A vitamini sorunu yaşayacağınızı zannetmiyoruz. Yemek ve salatalar yanında aperatif yiyecek olarak tüketildiğinden, tüketimi kolay olan besin kaynakları arasındadır. Yüksek miktarda A vitamini içerir. A vitamini karaciğer için çok faydalıdır, içerdiği diğer besinler aynı zamanda göz ve kemik sağlığına faydalı olduğu bilinmektedir. B6 vitamini, bakır, folik asit, tiamin ve magnezyum içermektedir. Zengin mineral ve besin kaynaklarından dolayı aşırı şekilde tüketilmemesi gerekir.
İsterseniz şimdi havuç’un faydalarında söz etmek istiyorum. Havuç Kalp Hastalığı İçin Faydalıdır: Havucun çok iyi bir antioksidan olduğu kesin. Bu özelliği ile hem serbest radikallere karşı mücadele noktasında hemde kanın temizlenmesi ve sürkilasyonunu hızlandırma noktasında önemli görevler üstlenmektedir. Damarlarda tıkanmaya izin vermediği için kalp sağlığını korur, tıkanmadan dolayı kaynaklanan aşırı yorgunluğu engeller. Ayrıca damarların tıkanması dahil birçok hastalığın ana sebebi olan serbest radikallerin vücuttan atılmasını sağlayarak genel anlamda sağlığı korur.
Havuç Kanserle Mücadele Eder:
engin miktarda beta karoten içeren havuç, kanseri önlemede çok önemli bir rol oynayabilir. Ayrıca bu konuyla alakalı olarak yapılan bazı bilimsel araştırmalar, havucun prostat kanserine karşı koruyucu özelliğinin olduğunu ortaya koymuştur. Dahası, yine sigara kullanan ve düzenli olarak havuç tüketen kişilerin sigara kullanıp havuç tüketmeyen kişilerden daha az kansere yakalandıkları ortaya konulmuştur. Bu araştırma sonuçlarına bakarak havucun sigara içen kişilerde akciğerde meydana getirdiği tahribatları giderdiğini söyleyebiliriz.
Bütün bunların dışında havuç ekstresi lösemi hüclerlerini öldürür ve ayrıca içerdiği beta karoten son zamanlarda çok sık rastlanan kolon kanserine yakalanma riskini azaltır. Bu yüzden havuç tüketiminin düzenli bir şekilde yapılması çok riskli ve ölümcül hastalıklara yakalanma oranını azaltmaktadır. Ayrıca havucun içerdiği diğer önemli maddeler falcarinol, doğal taksin içerir. Bu içerik sayesinde tümörlerin gelişmesine engel olurken, tümöre neden olan unsurların ortadan kalmasına katkı sağlar. Ayrıca mantar hastalıklarına karşı da çok etkilidir.
Havucun Gözlere Faydaları: A vitamini eksiği gözlerimizde bazı görme sorunlarına neden olmaktadır. Beta karoten açısından zengin yiyecekler yemek, göz sağlığı için çok önemlidir. Havuç, A vitaminini bol miktarda içerdiği için göz sağlığına direkt katkıda bulunmaktadır. Ayrıca yaşlanmadan dolayı meydana gelen göz hastalıklarına karşı da koruma sağlamaktadır. Yaygın bir göz hastalığı olan katarakta yakalanma riskini de azaltır.
Havuç Beyin Sağlığı için Önemli Bir Besindir:
Havucun içerdiği maddeler beyin sağlığı için de önemlidir. Sinir hücreleri üzerinde olumlu etkisi vardır. Hasar gören beyin hücrelerinin onarılmasına yardımcı olur. Darbe ve yaşlanmadan meydana gelen unutkanlık, bunama gibi hastalılara karşı beyin sağlığını korur. Düşünceleri zinde tutar. Rahatlatıcı ve strese karşı mücadele direncini arttırır.
Bağırsaklar İçin Faydalıdır:
Havuç, içerdiği lifler ile sindirim sitemi için çok önemli bir besin kaynağıdır. Havuç, mideyi kuvvetlendirir ve midenin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bağırsakların hareketlenmesine ve görevlerini daha sağlıklı bir şekilde yerine getirmesini sağlar. Zararlı parazitleri temizleme özelliği vardır. Zararlı yağları yakmaya yardımcı olur. Antioksidan özelliği ile sindirim sistemini temizler.
Hücrelerin Yenilenmesini Ve Onarılmasını Sağlar:
Herhangi bir nedenden dolayı hasar görmüş hücrelerin onarılmasında önemli rol oynar. Hücrelerin mikrop ve virüsler karşısında mücadele gücünü arttırırlar.
Sağlıklı ve Parlak Ciltler İçin Havuç:
Antioksidan özelliğinden dolayı genel anlamda cildi korur ve temizler. Güneş ışınlarına karşı vücudu koruyucu özelliği vardır. Cilt, saç ve tırnaklarda vitamin eksikliğinden dolayı meydana gelen kuruluk ve kırılganlığı ortadan kaldırır. Ayrıca bol miktarda A vitamini içerdiği için akne, kara lekeler ve kuru cilt sorunlarına karşı etkili olabilir. Özellikle kış aylarında kuru ciltlerde meydana gelen kaşıntı ve döküntüleri giderme noktasına yardımcı olabilir. Havuç suyu, cilt üzerine de uygulanabilir. Böylece maksimum verim almak mümkündür.
Havucun Antiseptik Gücü:
Havuç birçok hastalığa şifa ve alternatif tedavi olarak bilinmesinin dışında enfeksiyonları da önleyici özelliği ile bilinir. Rendelenmiş, ezilmiş veya haşlanmış havuçları cilt üzerine uygulamak, deride meydana gelen enfeksiyonları giderebilir. Bunun yanında aynı şekilde tüketilerek bünyenin iç organlarında meydana gelen alerji ve enfeksiyonların ortadan kalkmasında etkili olabilir.
Vücudu Temizler:
Havuçta bol miktarda bulunan A vitamini, vücutta bulunan toksinlerin dışarı atılmasına yardımcı olur. Karaciğer ve safrada oluşan yağları azaltır. Bunların yanında havucun içerdiği bol miktarda lifler, kolon temizliğine yardımcı olur ve artıkların atılması için hareket kabiliyetini arttırır.
Sağlıklı Diş Ve Diş Etleri İçin Havuç:
Havucun diş ve diş etleri içinde çok önemli bir besin olduğunu çok az kişi bilir. Bu yüzden diş macunu sektöründe çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Aynı şekilde sakızlarda da kullanılır. Havuçlar çiğ olarak tüketildiğinde dişleri aynı diş fırçası gibi temizler. Ağız sağlığı için de önemlidir. Tükürük bezlerinin görevlerini sağlıklı bir şekilde yapmalarına yardımcı olur. Ağız içerisinde oluşan zararlı asit ve bakterileri ortadan kaldırır. Havucun içerdiği diğer mineraller diş hastalıklarından korur.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.