‘‘HAYIR’’ Diyebilmenin Dayanılmaz Hafifliği
18 Ekim 2022, Salı 08:11HER ŞEYE ‘‘EVET’’ DEMEK
Hepimiz zaman zaman istemediğimiz halde evetlere maruz kalmışızdır. Örneğin okul ya da iş hayatında yapılan bir grup çalışmasını düşünelim. Birlikte yapılması gereken bir projede sürekli evet diyen biri var ise diğerleri kendi sorumluluklarını da ona yükler. Bu da bir süre sonra insanların o kişiden daha fazla şey talep edilmesine sebep olur.
Bu durumdaki kişi size tanıdık geldi mi? Evet hayatımız boyunca sorumluluğumuzda olmayan işleri yapmak zorunda kalırız ancak buna mecbur değiliz. Hele ki kendinize ayırmanız gereken zamandan vererek bunu yapıyorsak, evet dediğiniz sürece işgal edilmeye mahkumuz. Üstelik bu duruma hayatınızın her alanında ve herkes tarafından (aile, arkadaşlar, çocuklar, iş vs.) maruz kalabiliriz. Burada önemli olan sınır koyabilmektir. Sevdiklerimiz bile olsa sınırlarımızı ihlal etmelerine izin vermemeliyiz çünkü sınırlarımız herkes için geçerlidir.
‘‘HAYIR’’ DİYEBİLMEK NEDEN BU KADAR ZOR?
Hayır dersem; ‘Ayıp olur’, ‘Bana kırılabilir’, ‘Beni sevmez’, ‘Bencillikle suçlar’, ‘Kaba birisi olduğumu düşünür’, ‘Tartışmamıza sebep olur’, ‘Beni aralarına almazlar’, ‘Nasıl hayır diyeceğim ki ben şimdi’, ‘En iyisi bir bahane bularak hayır diyeyim’ ya da ‘Sadece bu seferlik evet diyeyim’. Burada da görüldüğü gibi evet demek her zaman daha kolay bir seçenek gibi gelebilir. Ancak bu evetlerin bir sonu olmazsa başkaları için yaşamaya başlarız ve benliğinizi kaybederiz.
Öncelikle fark etmemiz gereken şey ‘‘HAYIR’’ demenin bir yanlış olmadığıdır. Bu sebeple hayır demenin gerekliliğini kavramamız gerekir. Hayır demek kişilerle ilgili değildir. Hayır dediğimizde karşınızdaki kişiyi değil onun talep ettiklerini reddederiz. Önceliğimiz karşı tarafın istekleri değil, bizim isteklerimiz olmalıdır. Hayır dediğinizde karşımızdakinin bizi terk edeceğini düşünüyorsak; kaybetme korkumuzla yüzleşmeliyiz. Sonuç ne olursa olsun kararlarımızın arkasında durmalıyız. Böylelikle hayır demenin bizi ne denli özgürleştirdiğini hissedebiliriz.
‘‘HAYIR’’ DİYEBİLMENİN KOLAY YOLU
Hayır kelimesi genelde olumsuz bir çağrışım yapar. Ancak hayır’ı yumuşatarak söyleyebiliriz. Mesela bir arkadaşımız tarafından katılmak istemediğimiz bir yemeğe davet ettiğimizi düşünelim. ‘Hayır, gelemem’ demek yerine; ‘Nazik davetin için çok teşekkür ederim, ancak o gün uygun değilim’ diyebiliriz. Aslında iki durumda da daveti reddederiz. Ama direkt hayır demektense karşı tarafı kırmadan bunu başarabiliriz.
Sözün özü; evet demek zorunda kaldığımız her durum, hayatımızdan çalınan zaman ve enerji kaybıdır. Bu sebeple sınırlarımız herkes için net olmalıdır ki hayatımız kendi kontrolümüzde olsun. Bu konuda daha fazla bilgi edinmek isteyen herkese Müthiş Psikoloji ‘nin ‘Hayır Diyebilme Sanatı’kitabını tavsiye ediyorum. Hepinize ‘HAYIR’lı’ günler diliyorum.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.
Yorumlar
Utku
01-11-2022 22:08Hayır demekte oldukça zorlanan birisiyim ve okudukça işte bende böyle hissediyorum dedim. Kaleme aldığınız yazıları merakla bekliyorum hocam.
Hayri Karakuş
19-10-2022 11:22Ülkemizde ve şehrimizde kendilerine hayır demenin bir suç olduğunu düşünen toksik insanlarla yaşıyoruz maalesef. Bu yüzden aslında o kadar önemli ve gerekli bir konu ki, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum Tuba Hocam. İlerleyen yazılarınızda Narsist insanlar ve bu insanlardan kendimizi nasıl korumamız gerektiğiyle ilgili düşüncelerinizi de okumak isterim.
Büşra
18-10-2022 23:57Hocam yine harikasiniz
Neşe
18-10-2022 20:14Bu faydalı paylaşımınız için teşekkürler. Benim için her satırını okumak çok verimli ve keyifli oldu. Sayenizde çokça yakındığım bir konu üzerinde aydınlanma yaşadım. Şimdiden diğer yazılarınızı merakla bekliyor olacağım. İyi çalışmalar?