KABIZLIĞI (KONSTİPASYONU) GİDERİCİ DOST BESİNLER
12 Ağustos 2018, Pazar 10:17Gün geçtikte görülme sıklığı artan kabızlığın (konstipasyonun) giderilmesinde bazı besinler diğerlerine göre daha etkilidir. Bu besinlerin en önemli ortak özelliği ise diyet lifi(posa) içeriği bakımından zengin olmalarıdır. Peki bu besinler nelerdir ? Gelin beraber inceleyelim.
PROBİYOTİK, EV YAPIMI YOĞURT VE KEFİR
Bağırsaklarda yararlı bakteriler olarak bulunan probiyotikler, bağırsak florasının düzenleyerek bağırsakların etkin ve düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar. Kabızlığın önlenmesinde etkin rol oynar. Dolayısıyla probiyotik yoğurtlar ve kefir bu evrede hayatınızın bir parçası olmalı, günlük mutlaka 1-2 kase yoğurt ve 1 bardak kefir tüketilmelidir.
TAHILLAR VE KURU BAKLAGİLLER
Tam tahıllı işlenmemiş ürünler ve kuru baklagiller diyet lifi(posası) açısından oldukça zengindir. Bağırsak hareketlerini artırır, toksik maddelerin bekletilmeden kalın bağırsaktan uzaklaştırılmasını sağlar.
Beyaz ekmek yerine tam tahıllı, buğday ya da çavdar ekmeğini tercih edilmelidir. Bulgur, nohut, kuru fasülye ve barbunya gibi kurubaklagilleri de haftada en az 2-3 gün tüketmek gerekmektedir.
ELMA, ERİK VE KAYISI
Yüksek oranda diyet lifi(posası) içeren bu meyveler bağırsak dostudur. Tazesini kabuğuyla beraber ya da komposto şeklinde tüketmek kabızlığın giderilmesinde etkin rol oynar. Kuru halini ise geceden bir bardak suya ıslatın. Uyanır uyanmaz önce meyveleri daha sonra da suyuna 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilave ederek içerseniz, bağırsak haraketlerinizin artmasına yardımcı olursunuz.
İNCİR, KAYISI VE ÜZÜM
Bağırsaklardaki toksiklerin uzaklaştırılmasını sağlayan bu meyveler, diyet lifi (posası) açısından oldukça zengindir. Tazesi, kurusu, kompostosu, hoşafı ... kısacası her formu bağısakların çalışmasında etken rol oynar. İnciri ve kayısıyı sütle kaynatıp, tatlı haline getirerek de tüketmeniz mümkün.
ISPANAK VE LAHANA
Vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan bu sebzeler yemeği yapılarak ya da salatalara çiğ şeklinde eklenerek de tüketilebilir. Lahanalar içerisinde lif oranı en yüksek olan karalahadır. Pişmiş halinde çiğ haline göre daha fazla lif bulunur.
BROKOLİ
Haşlama, fırınlama, buharda pişirme ya da çiğ olmak üzere birden farklı şekillerde tüketilebilen brokoli kaliteli bir lif kaynağıdır. Çiğ brokoliye oranla pişmiş brokoliden vücuda daha fazla lif alınır.
ZEYTİNYAĞI
En güzel bağırsak dostu zeytinyağıdır. Hazmı oldukça kolay olan zeytinyağı birçok besinin bağırsaklarda emilimini kolaylaştırıyor. Özellikle kuru inciri geceden zeytinyağında bekletip sabah aç karna tüketmek, kabızlığın önlenmesinde etkin rol oynuyor.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.