KENDİ KÜÇÜK, FAYDASI BÜYÜK ÇÖREKOTU
08 Mart 2019, Cuma 10:17Minik siyah tohumlarıyla ve yağıyla geçmişten günümüzde özellikle alternatif tıpta sıklıkla kullanılan çörekotu birçok hastalığın tedavisinde, sağlığı koruyucu olarak kullanılmaktadır.
Hz. Muhammed (s.a.v.) “Ölümden başka her derde devadır.” dediği çörek otu, Arapçada “kutsanmış baharat” adını almıştır. Ünlü mısır firavunu Tutankamon’un mezarında da çörek otu yağı bulunmuştur.
Bu baharatı Hipokrat – karaciğer ve sindirim hastalıklarının devası- olarak tanımlarken, İbni Sina – metabolizmayı uyardığına, uyuşukluk ve halsizliği giderdiğine- dikkat çekmiştir.
İçinde Neler Var Neler…
Vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan çörek otu; A vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum, bakır, çinko, demir ve fosfor açısından zengindir.
Sağlığa yararlı olmasını sağlayan en önemli unsurun ise biyoaktif bir alkoloid olan “Timokinon” olduğu kabul edilir.
Çörek Otunun Sağlığa Faydaları
Mikroplara karşı koruyucu, antioksidan özelliğiyle dikkatleri üzerine çeken çörek otu, anti-inflamatuardır. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Yapılan bilimsel çalışmaların sonuçları bizlere, çörek otunun tansiyon dengesini kurmada etkin rol oynadığını göstermektedir. Yüksek tansiyonun normal aralıklar inmesine yardım eder.
İyi kolesterol olarak bilinen HDL’nin kandaki seviyesini arttırırken, kötü kolesterol olarak bilinen LDL’nin kandaki seviyesini azaltır. Total trigliserit miktarını düşürür.
Kan şekeri düzeyini koruyarak şeker hastalığı kontrolünde yardımcı olur.
Kansere karşı koruyucu etkiye sahip olan çörek otu özellikle meme kanserine neden olan hücrelerin gelişim sürecini yavaşlatır.
Tümör hücrelerinin oluşumunu engeller, gastrointestinal sistemi korur.
İdrar söktürücü, adet düzenleyici özelliklere sahiptir.
Soğuk algınlığı, baş ağrısı, romatizma ve iltihaplı diğer hastalıkların iyileşme sürecinde olumlu etkilere sahiptir.
Gebe bayanların süt miktarlarını arttırır.
Astım hastalarının sağlığına iyi gelir.
Çörek Otunun Tüketim Miktarı Nedir?
Tepeleme 1 çay kaşığı (2 gr) günlük tüketilebilecek maksimum miktardır. Daha fazla tüketilmesi sağlığı ve ilaçların etkileşimini, tedavi sürecini olumsuz yönde etkileyebilmektedir.
Çörek Otu Nasıl Tüketilir?
Çayı, kahvesi, macunu gibi çok çeşitli kullanım şekli mevcuttur. Fakat en doğal haliyle tüketmek sağlık için en uygun olanıdır.
Bal ile karıştırıp macun haline getirerek, çorbalara, yoğurtlara, omletlere ve salatalara tohumlarını karıştırarak tüketebilirsiniz.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.