KIŞ AYLARINDA KİLO KONTROLÜ NASIL SAĞLANIR?
30 Kasım 2018, Cuma 08:51Kış aylarına merhaba dediğimiz bu günlerde vücut direncini arttırmada, hastalıklardan korunmada kuşkusuz beslenmenin yeri oldukça büyük. Havaların soğuması, beslenme alışkanlıklarında değişiklikler meydana getirir. Bireyin yağlı ve şekerli besinle olan isteğini artırır. Evde geçirilen süre artar, açık havada yapılan fiziksel aktivitelere veda edilir. Özellikle uzun kış gecelerinde tv başında geçen sürenin artması ve bu süre boyunca çayın yanında abur-cubur, kuruyemiş ve tatlı gibi besinlerin tüketilmesi istenmeyen kilo artışlarına neden olmaktadır. Yaz aylarında diyet ve düzenli fiziksel aktiviteyle verilen fazla kilolar, kış aylarında bireyin kendini bırakması, diyet düzenini bozmasıyla beraber maalesef vücuda kaybedilenden çok daha fazlasıyla beraber geri dönmektedir. Kalın kıyafetlerle saklanılacağı düşünülen fazla kilolar, yaz ayları geldiğinde kendini göstermekten çekinmeyecektir. Bundan emin olabilirsiniz.
Beslenme alışkanlıklarında yapılan ufak değişiklikler, hareketli bir yaşam ve düzenli fiziksel aktivite ile kilo kontrolünü sağlamak, üstelik sağlıklı bir şekilde kilo vermeye devam etmek gayet mümkün.
ÖĞÜN ATLAMAYIN! BİLHASSA KAHVALTISIZ ASLA GÜNE BAŞLAMAYIN!
Diyetisyenlerin her zaman söylediği gibi yeterli, dengeli ve düzenli beslenmek sağlıklı bir vücuda sahip olmanın en önemli kuralıdır. Gecelerin gündüzlerden uzun olduğu kış aylarında; fiziksel aktivitenin minimum düzeyde olması, sizi kilo almanın kaçınılmaz olduğu düşüncesine itmesin. Akşam yemeklerini geç yemekten vazgeçin. Öğünlerinizi vaktinde düzenli şekilde tüketin. Böylelikle kilonuzu kontrol altında tutun. 3 ana, 2-3 ara öğün şeklinde, az ölçüde ve sık zaman aralıkları ile beslenin. Uzun süren açlıklar ve düzensiz beslenme, açlık hissinizi artırıp açlık krizleri yaşamanıza neden olabilir. 4 saatten fazla aç kalmamaya özen gösterin.
Öğünlerin kraliçesi olan kahvaltıyı asla atlamayın. Gece boyunca yavaşlayan metabolizma, sabah erken saatlerde yapılan kahvaltı ile yeniden hızlanmaya başlar. Kilo kontrolünün sağlanmasında kahvaltı en önemli etkenlerden biridir. Herhangi bir sağlık probleminiz yoksa yumurta ve peyniri kahvaltı menünüzden asla eksik etmeyin.
YAĞI ASLA TAMAMEN HAYATANIZDAN ÇIKARMAYIN!
A, D, E, K vitaminleri yağda eriyen vitaminlerdendir. Vücudumuzda metabolik olarak kullanılabilmesi için yağa ihtiyaç duyulur. Düşünülenin aksiye yağ kilo kontrolünde de etkin rol oynar. Yeterli miktarda vücuda alındığında tokluk hissi sağlayarak acıkma hissini azaltır.
Diyette kullanılan yağın türü bizim ve bağışıklık sistemimiz için oldukça önemlidir. Balık, balık yağı ve fındık yağı omega 3 yağ asitleri açısından oldukça zengindir. Zeytinyağı, fındık, fıstık yağları omega 9’dan ve Ayçiçek yağı da omega 6 yağ asitlerinin iyi birer kaynağıdır.
ARTAN VİTAMİN ve MİNERAL İHTİYACINIZI KARŞILAYIN!
A,C ve E vitaminleri antioksidan vitaminlerden; selenyum, çinko ve magnezyum da antioksidan minerallerden olup bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardım eder. Hastalıklardan korunmamızı sağlar. Ispanak, brokoli, yeşil yapraklı sebzeler, limon, portakal, mandalina gibi turunçgiller, havuç, karalahana, karnabahar, kivi ve nar antioksidan açısından zengin olan sebze ve meyveler arasında yer alır. Hazırlanan salatalar, taze sıkılan meyve suları vitamin kayıpları olmaması için en kısa sürede tüketilmelidir. Aynı zamanda sıkılan meyvelerin posaları atılmamalı, suları ile beraber içilmelidir.
“BALIK” İLE ARANIZI İYİ TUTUN!
Hamsi, Kefal, Palamut, Uskumru, İstavrit, Çinekop, Lüfer ve Mezgit gibi birçok balığın tazesinin ve lezzetlisinin bulunabildiği bu aylarda, haftada en az 2 gün mutlaka balık ile süsleyin sofralarınızı.
Kaliteli bir omega 3 (çoklu doymamış yağ asiti) kaynağı olan balık, beyin fonksiyonlarının gelişimini sağlar. D vitamini, fosfor, kalsiyum ve selenyum açısından da oldukça zengindir. Bağışıklığın güçlenmesinde de etken rol oynar.
KIŞ GELDİ, SPOR BİTTİ (Mİ ACABA?)
Hareketliliğin azaldığı bu dönemde havaların soğuk ya da yağışlı olması sizi fiziksel aktiviteden uzaklaştırmasın. Gerekli önlemlerinizi alın ve günlük en az 40 dakika açık havada tempolu bir şekilde yürüyüş yapın. Havaların izin vermediği zamanlarda ise spor salonlarında eğitmen gözetimi altında haftada 3-4 gün yapacağınız egzersizler sizin kurtarıcınız olacaktır. Spor sonrası tüketeceğiniz 1 adet maden suyu kaybolan minerallerinizi geri getirir. Fiziksel aktivitenin kilo kontrolü sağlamada ve vücut direncini arttırmadaki en büyük yardımcınız olduğunu unutmayın!
Asansör yerine merdiven kullanmak, gideceğiniz yerdeki duraktan 1 durak önce inerek yürüyüş yapmak, kısa mesafeli yerlere herhangi bir taşıt yerine yürüyerek gitmeyi tercih etmek ise hareketsiz yaşantınıza hareket getirecektir.
SU YERİNE ÇAY İÇSEM OLMAZ MI?
Kış mevsiminde, terlemenin de azalması ile beraber susama ihtiyacı hissetmeyebilirsiniz. Su tüketimini azalttığınız takdirde vücut fonksiyonlarının çalışmasında dengesizlik ve depresyon eğiliminizde artış gözlemlenebilir. Soğuk havanın etkisiyle artan çay, kahve tüketimi suyun yerini karşılamadığı gibi di-üretik(idrar söktürücü) etkisi yüzünden vücudun daha fazla su kaybetmesine neden olur. Vücudumuzdaki zararlı atıkların uzaklaştırılması yanı sıra vücudun depoladığı yağ miktarınızı azaltan ve zayıflamaya yardımcı etkisi olan suyun günde en az 2 litre (8 bardak) tüketilmesi şarttır.
Sağlıklı ve Mutlu Günler Dilerim.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.