KIŞ MEVSİMİNİN TACI SALEP
09 Kasım 2020, Pazartesi 08:48Hoş kokusuyla insanı kendine çeken, içimizi ısıtan salep, kuşkusuz kış gecelerinin vazgeçilmez içeceklerinden biridir. Kalori miktarı biraz yüksek olsa da kilo alımına neden olmaz, aksine abartılmadan, doğru bir şekilde tüketildiğinde zayıflama yardımcı bile olabilir. Sütle hazırlanması salebi kaliteli protein ve kalsiyum kaynağı haline getirir.
Gribe Karşı Sizi Korur!
Sütle hazırlanan, üzerine tarçın eklenerek sıcak bir şekilde içilen salep, özellikle soğuk havalarda insanın içini ısıtır ve soğuğa karşı bireyi korur. Öksürük, bronşit gibi üst solunum yolu rahatsızlıklarının tedavisine yardımcı olur. Grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların tedavi süresini kısaltır.
İçinizi Isıtacak Sıcacık Bir Ara Öğün Olabilir.
Sütle pişirilen salebin, kalorisi yüksek olsa da dikkatli ve doğru bir şekilde tüketildiğinde kilo alımına neden olmaz. Güçlü bir kalsiyum ve protein deposudur. Bu özelliği sayesinde ev yapımı salep sağlıklı bir ara öğün olarak tercih edilebilir.
Mideyi Rahatlatır.
Gastrit, reflü gibi midede meydana gelen rahatsızlıklara iyi gelen salep, hazmı kolaylaştırıp mideyi rahatlatır. Şişkinliği önler.
Kabızlığı Önler.
Salebin içerisinde bulunan müsilaj, suyla şişip mideyi kaplar. Bu özelliğiyle doyurucu etkiye sahip olur. Bağırsakların çalışmasını düzenleyerek kabızlığın önlenmesini sağlar ve sindirimi kolaylaştırır.
Tarçınla Salebi Buluşturun.
Salebin üzerine ekilen tarçın, kan şekerini düzenleyici etkisi ile bireye tokluk hissi verir ve tatlı krizlerini önler. Acıkmayı geciktirir. Böylelikle aç kalmadan, sağlıklı bir şekilde kilo vermenize yardımcı olur.
1 Bardak Dışarıdan Alınan Salep Kaç Kalori?
1 bardak salep yaklaşık 188-190 kaloridir.
İçerisinde, 27 gr karbonhidrat, 6 gr protein, 6 gr yağ ve 836 mg kalsiyum bulunur.
Nefis Ev Yapımı Salep Tarifi
Dışarıdan alınan saleplerdeki şeker ve nişasta oranı oldukça fazladır. Bu da salebin kalorisinin artmasına neden olur. Aşağıda verdiğim tarifle hazırlanan salepler; hem daha sağlıklıdır, hem de diyete daha uygundur.
1 su bardağı süte – 1 tatlı kaşığı toz salep ölçünüz olacak şekilde kişi sayısına göre sütünüzü ve salebinizi bir tencereye dökün. Kısık ateşte yoğunlaşana kadar pişirin. Topaklanmayı önlemek adına pişinceye kadar sütü karıştırmayı unutmayın.
Piştikten sonra servis esnasında üzerine bir miktar tarçın, dövülmüş ceviz ya da fındık ekleyin. Tadı şekersiz gelirse bardağınıza 1 çay kaşığı kadar bal ekleyebilirsiniz. Değişik tatlar elde etmek isterseniz rendelenmiş limon veya portakal kabuğunu da deneyebilirsiniz.
Yalnızca toz salep ve süt ile yaptığınız salebi diyetinizde 1 bardak süt değişimi yerine içebilirsiniz. Afiyet olsun.
En kısa zamanda, en güzel şekilde bu zor günleri atlatmak ümidiyle..
Sağlıklı ve Mutlu Günler Dilerim.
Diyetisyen Rümeysa Özkan.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.